Siirry sisältöön
Kohti talvea terveenä – kuusi tapaa tukea vastustuskykyä

Kohti talvea terveenä – kuusi tapaa tukea vastustuskykyä

Monesti emme edes ajattele vastustuskykyämme sen kummemmin. Sitten kun sairastumme, mieleemme juolahtaa, miten olisimme voineet tukea sitä paremmin? Kun pidämme hyvinvoinnistamme kokonaisvaltaisesti huolta koko ajan, vahva vastustuskyky seuraa sivutuotteena.

  1. Yksi tärkeimmistä vastustuskykyä tukevista tekijöistä on ravinto. Välillä sen merkitys unohtuu, vaikka sen tulisi olla hyvinvoinnin tukipilari.

  • Syö vähintään puoli kiloa vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, sateenkaaren väreissä. Saat niistä paljon aktiivisia fytokemikaaleja, jotka tukevat terveyttäsi monin tavoin.
  • Suosi itse valmistettua, luonnollista ruokaa. Välttele teollista ruokaa, sokeria, vehnää ja transrasvoja.
  • Lisää potkua ruokavalioosi saat nauttimalla vihannesmehuja ja viher- tai marjapirtelöitä.
  • Vastustuskykyä tukevat luontaisesti erilaiset yrtit, kuten oregano, timjami, kurkuma, rosmariini, salvia ja valkosipuli.
  • Vähennä punaisen lihan syöntiä ja korvaa se kalalla, vaalealla lihalla tai palkokasveilla. Nauti luonnollisia rasvoja, kuten avokadoa, pähkinöitä, siemeniä, oliivi-, camelina- tai kookosöljyä. 
  1. Yritä pitää stressitasosi kurissa. Välillä tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta muistathan, että stressi syntyy päässämme. Mielen hallinta on stressin kohdalla kaiken A ja O. Toki on aina asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta aina voimme valita, miten asiaan suhtaudumme. Stressin kohdalla kannattaa muistaa
  • Verensokerin hallinta – syö säännöllisesti, niin tasoitat hormonivaihteluita.
  • Tasapaino työn ja levon välillä. Onhan sinulla aikaa rentoutua?
  • Minitauot, vaikkapa hengitysharjoitukset – työpäivän aikana nostavat vireystasoa ja rauhoittavat hermostoa.
  • Jätä stimulantit, kuten kahvi, energiajuomat ja sokeri minimiin, ne lisäävät stressiä.
  • Ota avuksesi lisämunuaista tukevat ravintolisät, kuten C- ja B-vitamiinit, magnesium ja adaptogeeniset yrtit (esimerkiksi ashwagandha). 
  1. Pyri nukkumaan 7–8 tunnin yöunet, niin kehosi palautuu ja eheytyy päivän rasituksista. Jo yksi huonosti nukuttu yö lisää stressihormonien määrää kehossa, jolloin se on myös alttiimpi erilaisille viruksille. 
  1. Huolehdi suoliston hyvinvoinnista. Hyvä, kasvisvoittoinen ravinto, joka sisältää runsaasti kuitua, muodostaa perustan mikrobiomillemme eli hyville suolistobakteereille. Maitohappobakteereita voi käyttää kuuriluontoisesti lisänä. 
  1. Liikunta tukee vastustuskykyämme. Liikunnankin kohdalla tulee muistaa kohtuus, liian raskas treenaaminen voi myös heikentää immuniteettia. Liiku kuntosi ja elämäntilanteesi mukaan. Stressaantuneen kannattaa valita mieluummin lempeät lajit, kuten uinti, kävely tai jooga. 
  1. Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa edistävien ravintolisien käyttö. Näihin kuuluu mm:

Kun yllä mainitut perusasiat ovat kunnossa ja nautit elämästä, vastustuskyky on vahva seuralaisesi luonnollisesti.

Artikkelissa mainittuja tuotteita saat AITO hyvän olon kaupoista sekä -verkkokaupasta!

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Virtsateiden hyvinvointi – naiset ja miehet