Siirry sisältöön
Valtaosa terveyspulmista voidaan hoitaa lääkkeettömästi

Valtaosa terveyspulmista voidaan hoitaa lääkkeettömästi

Lääkäri Antti Heikkilä puhuu suurella intohimolla luonnollisen, käsittelemättömän ruoan puolesta. Hänen mukaansa ketogeeninen ruokavalio tasapainottaa hormonitoimintaa ja tervehdyttää kehoa sekä mieltä.  

Antti Heikkilä, 73, on ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, joka on tehnyt kliinistä potilastyötä liki 50 vuotta. Hän on myös tuottelias kirjailija ja bloggaaja. Uusin kirja, Lääkkeetön elämä, julkaistiin vuonna 2018.

- Kokemukseni mukaan valtaosa terveysongelmista voidaan hoitaa lääkkeettömästi ja ilman leikkauksia. Kaikki lähtee oikeanlaisesta ruoasta ja liikunnasta. Lääkärinä minua motivoi, että ihminen ottaa itse vastuun itsestään. 

Heikkilä kirjoittaa paljon kliinisestä kokemuksestaan, ei välttämättä aina tutkimustiedosta käsin. 

- Voin kertoa julkisesti vaikkapa somessa, että kun Kalle jätti leivän, hän pääsi eroon suolivaivoistaan. Minun ei tarvitse todistella asiaa sen enempää, koska jaan kokemusta, Heikkilä korostaa.

Ketogeenisen ruokavalion ABC

Antti Heikkilä suosittelee terveyden kohentamiseen laadukasta ketogeenista ruokavaliota, jossa otetaan huomioon jokaisen yksilöllinen tilanne. Ketodieetin keskeisiä peruspilareita ovat:

1) Puhdas, laadukas ja käsittelemätön ruoka – lopeta laiskuus ja tee ruokasi itse, Heikkilä kehottaa!
2) Liiallisten hiilihydraattien rajoittaminen – on arvioitu, että jopa 75 %:lla on taipumus insuliinireaktioon, joka johtaa insuliinin toiminnan häiriöihin (ns. insuliiniresistenssi) ja lopulta sairauksiin. 
3) Viljasta ja gluteenista luopuminen – gluteeni-intoleranssi on varsin yleinen vaiva, ja keliakia on vain pieni jäävuoren huippu viljojen aiheuttamista ongelmista. Keto-dieettiä Heikkilä suosittelee viljattomana, jolloin ei käytetä edes gluteenittomia tuotteita. 

Heikkilä mukaan teollinen, ns. ultraprosessoitu ruoka, on syy moniin sairauksiin. Erityisesti hyytelöimisaineet sekoittavat suoliston toimintaa. Ruoan liiallinen manipulointi ja prosessointi on sekoittanut ihmisten immuunijärjestelmää ja hormonitoimintaa. Lisäksi se on haitallista myös ilmaston kannalta.

Mikä ihmeen insuliiniresistenssi?

Sana insuliiniresistenssi vilahtelee Heikkilän puheessa usein.

-  Kun syö hiilihydraatteja, elimistö erittää insuliini-hormonia, jonka vaikutus soluihin kestää normaalisti vain hetken. Jos syö pitkään liikaa hiilihydraatteja ja sokeripitoista ruokaa, elimistön insuliinin määrä nousee pysyvästi. 

- Tällaisessa tilanteessa elimistö rupeaa vastustamaan insuliinin toimintaa, koska se on tavallaan myrkkyä. Tämä stimuloi solujen aineenvaihduntaa huolestuttavalla tavalla. Ihmisillä, joilla insuliini ei toimi kunnolla, koko hormonitoiminta menee sekaisin. Insuliiniresistenssi voi johtaa ylipainoon ja moniin sairauksiin, Antti Heikkilä kuvailee.

Ravinnolla voi säädellä insuliinitasapainoaan, ja vaikuttaa mm. kehonkoostumukseen.

- Jos syöt väärin, insuliinitasot nousevat. Insuliini on anabolinen eli rakentava hormoni, joka ei suinkaan kasvata lihaksia vaan läskiä! Jotta tasapaino säilyisi, elimistö laskee muiden tärkeiden anabolisten hormonien toimintaa. Tällöin ollaan helposti tilanteessa, jossa läski kasvaa ja lihakset pienenevät tai kuten naisilla usein käy: läski kasvaa ja tulee osteoporoosia.

 - Toisaalta, jos saa insuliinin alas ruokavalion avulla, vastaavasti kasvuhormonit nousevat. Tällöin lihakset kasvavat ja luusto vahvistuu. Tämä on ”fysiologista dopingia”, Heikkilä mainitsee.

Naisilla myös liiallinen stressi vaikuttaa hormonitasapainoon.

- Usein käy niin, että kun insuliini on koholla, myös kortisoli eli stressihormoni on koholla. Toisin sanoen saat homman sekaisin syömällä väärin ja stressaamalla. Ruokavaliolla säätelet hormonitasapainoa ja hormonien hyvinvointia, Heikkilä korostaa.

Ketoa terveydeksi!

Antti Heikkilän mukaan noin 75 % ihmisistä hyötyisi ketogeenisesta ruokavaliosta. 

- Kannattaa katsoa lähisuvun taustaa, millaisia sairauksia siellä on. Jos suvussa on diabetesta, aineenvaihduntasairauksia tai allergioita, kannattaa keto-ruokavaliota kokeilla. Suosittelen kokeilemaan ja antamaan asialle aikaa parista kolmeen kuukautta. 

Keton tärkeimpiä hyötyjä ovat:

  • tasapainoisempi hormonitoiminta, erityisesti insuliinin tasapainottuminen
  • positiivinen vaikutus mieleen ja mielenterveyteen
  • aineenvaihdunnan normalisoituminen, kuten ylipainosta eroon pääseminen
  • apu monien elintasosairauksien hoidossa, kuten diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet.

Ruoan ohella myös lihaskunnosta huolehtiminen on tärkeää.

- Kannattaa vaikka nostella puntteja, 30 minuuttia kerrallaan kaksi kertaa viikossa riittää. Suosittelen HIIT-intervalliharjoittelua eli kovatehoista mutta lyhytkestoista liikuntaa. Itse poljen kuntopyörällä ensin hitaasti, sitten täysillä pieni määrä kerrallaan. HIIT-harjoittelulla voi jo parissa viikossa saada aikaan dramaattisen muutoksen solujen mitokondrioiden toiminnassa ja hormonitasapainossa, Antti Heikkilä valottaa.

Heikkilä myös kävelee paljon luonnossa, sillä se auttaa prosessoimaan ajatuksia.

Ravintolisien TOP 6

Terveydenhoidossa ruoka on kaiken A ja O, mutta sitä kannattaa täydentää ravintolisillä. Heikkilä itse käyttää ja suosittelee ainakin seuraavia lisiä:

  • C-vitamiini (1000 mg, 1-2 kertaa päivässä) – tärkeä antioksidantti
  • D3-vitamiini (noin 125 mcg) yhdessä K2-vitamiinin kanssa (menakinoni, MK7-muotoa, vähintään 200 mcg) – D3 ja K2 toimivat synergisesti yhdessä estäen verisuonten kalkkeutumista. Vinkki: oma D-vitamiinitaso kannattaa mittauttaa!
  • NAC eli N-asetyylikysteiini ja Alfalipoiini – auttavat pitämään solujen mitokondrioita kunnossa yhdessä C-vitamiinin kanssa 
  • Ubikinoni (100-200 mg) – tärkeä solujen energiantuotannossa

Öljyshotti à la A. Heikkilä

Ketodieetissä luonnon rasvat ovat tärkeä energianlähde. Heikkilä saa potkua päivään aamukahvilla ja nauttimalla tyhjään mahaan öljyshotin, johon hän kelpuuttaa vain parasta: 

- 1 – 1,5 rkl kookosöljyä
- 2 – 3 rkl extra virgin -oliiviöljyä
- 1 rkl kalanmaksaöljyä
- 1 tl mustakuminaöljyä.

Tutustu Antti Heikkilän Terveysklubiin!

Kysy Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjaa lähimmästä AITO hyvän olon kaupasta.

Kuvassa AITO hyvän olon kaupan toimitusjohtaja Marjut Myllymäki sekä lääkäri Antti Heikkilä

KIRJOITTANUT: Kaisa Ikävalko

Kuva: Eija Huhtikorpi

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen