Siirry sisältöön
Magnesium – yli 300 tehtävää kehossamme

Magnesium – yli 300 tehtävää kehossamme

Magnesium on elintärkeä kivennäisaine ja elektrolyytti, jota tarvitaan kehossamme yli 300 erilaisessa solureaktiossa. Se toimii läheisessä yhteistyössä elimistössä kalsiumin, kaliumin, natriumin ja D-vitamiinin kanssa. D-vitamiini tarvitsee kumppanikseen kaikissa aktivoitumisvaiheissaan magnesiumia.

Usein kuulee sanottavan, että koska magnesiumia esiintyy niin monessa ruuassa, terveellä ihmisellä ei voi esiintyä magnesiumin puutosta. Tämä väite ei kestä kriittistä tarkastelua, sillä marginaalinen magnesiumin puutos on yleistä myös ”normaalilla” väestöllä. Vähintäänkin lievää magnesiumin puutosta esiintyy yleisesti länsimaissa, johtuen muun muassa huonoista ruokailutottumuksista, raffinoidusta ravinnosta (mm. valkoinen leipä ja riisi), erilaisista imeytymishäiriöistä suolistossa ja lääkityksistä. 

Sydän tarvitsee magnesiumia

Solujen sisällä suurin osa magnesiumista sijaitsee solujen voimalaitoksissa eli mitokondrioissa, joissa magnesium osallistuu soluenergian (ATP) tuotantoon ja energian siirtymiseen sinne, missä sitä tarvitaan. Sydän on elin, jossa on enemmän mitokondrioita kuin missään muussa elimessä. 

Kuinka magnesium vaikuttaa?

  • Magnesiumia on perinteisesti käytetty lihaskramppien ehkäisyyn yhdessä kaliumin kanssa.
  • Magnesium auttaa vähentämään väsymystä, uupumista ja stressiä. Kokeile magnesiumia myös unen laadun parantamiseksi!
  • Erityisen tärkeä magnesium on sydämen ja lihaksiston energian saannille.
  • Se edistää hermoston normaalia toimintaa ja välittäjäaineiden muodostusta keskushermostossa.
  • Yhdessä B6-vitamiinin kanssa sitä kannattaa kokeilla myös PMS-oireisiin.
  • Magnesium ylläpitää vahvaa luustoa ja hampaistoa.
  • Magnesium on myös erinomainen apu maitohappojen uuvuttamalle lihaksistolle kuntoilun jälkeen.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on listannut 10 erilaista vankkaan tieteelliseen tutkimustietoon perustuvaa ja hyväksyttyä terveysväittämää magnesiumille. 

Mikä lisää tarvetta?

Magnesiumin puutos voi johtua sen riittämättömästä saannista, huonosta imeytymisestä tai lisääntyneestä erittymisestä virtsaan. Erityisen herkkiä magnesiumin puutokselle ovat henkilöt, joilla on ruuansulatuselimistön ongelmia: pitkittynyt ripuli, tulehduksellinen suolistosairaus, keliakia tai muu imeytymisongelma. Myös liiallinen kahvin juonti poistaa magnesiumia. 

Magnesium tukee kesähelteillä

Myös runsas hikoilu saunassa tai kesähelteillä poistaa magnesiumia ja muita elektrolyyttejä kehosta. Jos elektrolyyttivajetta ei korjata se voi aiheuttaa väsymystä ja uupumusta. Magnesiumia onkin syytä olla aina mukana retkeillessä ja patikoidessa luonnossa. 

Orgaanisessa muodossa oleva ravintolisä, kuten magnesiumsitraatti, on usein tehokkain tapa korjata nopeasti marginaalisen magnesiumpuutoksen aiheuttamia oireita. Luonnollisesti on myös pidettävä huolta siitä, että ruokavalio sisältää riittävästi magnesiumia sisältäviä ruoka-aineita. Ylimäärä magnesiumia erittyy pois terveillä ihmisillä, mutta munuaisten vajaatoimintaa sairastavien on syytä olla varovainen magnesiumlisien käytön suhteen. 

Magnesiumin imeytymistä heikentävät mm:

  • Ravinnon liian runsas kuitu
  • Lisäaineiden polyfosfaatit
  • Suolistosairaudet
  • Vähäinen proteiinien saanti 
  • Alkoholi
  • Ikääntyminen 
  • Useat lääkkeet.
     

Kysy lisää tuotteista asiantuntevasta AITO-kaupastasi tai osta tuotteita verkkokaupasta!

 

KIRJOITTANUT: Timo Lehto

Edellinen artikkeli Virtsateiden hyvinvointi – naiset ja miehet