Siirry sisältöön
PEA – parempi uni ja mieli

PEA – parempi uni ja mieli

PEA:n hyvät vaikutukset voi huomata parantuneena unenlaatuna, levollisempana mielenä, kiputuntemuksien vähentymisenä ja vastustuskyvyssä. Tiedäthän sen hyvän tunteen urheilun jälkeen – tällöin kehossasi virtaa anandamidi, jonka tuotantoa voit tukea myös PEA:lla.

Mitä PEA on?

Palmityylietanoliamidi eli lyhyemmin PEA on rasvahappoamidi, jota elimistömme tuottaa luonnollisena vastauksena mm. stressiin ja nivel- ja lihasvaivoihin. Sen tuotanto vähenee ikääntyessämme, mikä voi vaikuttaa mm. palautumiseen ja unenlaatuun. PEA:ta saadaan kehon oman tuotannon lisäksi myös ravinnosta, mm. soijapavuista, pähkinöistä ja kananmunan keltuaisesta. PEA:ta tuotetaan lähes kaikissa kudoksissamme. Sen suotuisat vaikutukset välittyvät osin suoraan ja osin anandamidin, elimistön oman endokannabinoidin, kautta.

Miten PEA vaikuttaa elimistössä?

Lähes kaikki elimistön solut voivat tuottaa rasvahapoista PEA:ta tarvittaessa. Tuotanto käynnistyy, kun kudoksessa on tai sitä uhkaa vauriotila. Se voi lievittää erilaisia ei-toivottuja tuntemuksia lihaksissa ja nivelissä, sillä se voi muuntaa kiputuntemusta ja hillitä tulehdustekijöiden tuotantoa sekä tulehdusta aiheuttavien geenien aktivaatiota. PEA tukee myös immuniteettia, voi lisäksi rauhoittaa levotonta suolistoa ja rauhatonta mieltä sekä parantaa unen laatua. Sillä on myös hermostoa suojaavia vaikutuksia.

PEA lisää anandamidin määrää elimistössä

Endokannabinoideilla on useita tehtäviä elimistössä; ne osallistuvat mm. unen ja kipu- ja mielihyväkokemuksen säätelyyn sekä ovat osallisina oppimis- ja muistiprosesseissa. Anandamidi on ensimmäisenä (1992) löydetty ja eniten tutkittu endokannabinoidi. Se on saanut nimensä sanskritin kielen sanasta ”ananda”, joka tarkoittaa iloa, autuutta tai onnellisuutta.

PEA estää anandamidia pilkkovan entsyymin toimintaa. Kun entsyymin toiminta estetään, anandamidin määrä elimistössä kasvaa ja sen vaikutukset korostuvat.

Anandamidia tuotetaan aina vain tarpeeseen ja vain tarvittava määrä, ja se hajoaa hyvin nopeasti. Endokannabinoideja esiintyy elimistössä ylipäätään hyvin vähän ja niiden tutkiminen on vaikeaa niiden pienten pitoisuuksien ja nopean hajoamisen vuoksi. Urheilusuoritus aiheuttaa anandamidin vapautumisen elimistössä ja tuottaa osaltaan urheilunjälkeisen hyvän olon tunteen, joka tunnetaan myös nimellä ”Runners high”. PEA:n käyttö voikin nopeuttaa palautumista urheilusuorituksesta.

PEA ravintolisissä

PEA tarjoaa uudenlaisen vaikutusmekanismin ravintolisäkäyttöön. Se on kliinisesti tutkittu, turvallinen ja hyvin siedetty yhdiste suun kautta nautittuna. Tutkimuksissa ei ole havaittu haittavaikutuksia eikä yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. PEA:n puoliintumisaika on 8 tuntia, joten päiväannos on hyvä jakaa kahteen ottokertaan.

Annostus on hyvin yksilöllinen ja riippuu lähtötilanteesta ja tarpeesta; yliannostuksen vaara on hyvin pieni. Tuote sopii myös jatkuvaan käyttöön. PEA:n käyttöä ei suositella lapsille, raskaana oleville ja imettäville.

Steels, Elizabeth. et al. “A double-blind” randomized placebo-controlled study assessing safety, tolerability and efficacy of palmitoylethanolamide for symptoms of knee osteoarthritis.” Inflammopharmacology 27.3 (2019): 475 – 485

Kysy lisää lähimmästä AITO-kaupastasi ja tutustu Fortesan PEA-tuotteeseen verkkokaupssa!

Edellinen artikkeli Näin selviydyt Suomen kesän haasteista
Seuraava artikkeli Intohimona terveytesi – hyvän olon puolesta jo 40 vuotta!