Siirry sisältöön
Intohimona terveytesi – hyvän olon puolesta jo 40 vuotta!

Intohimona terveytesi – hyvän olon puolesta jo 40 vuotta!

Suomalainen AITO hyvän olon kauppa täyttää tänä vuonna pyöreät 40 vuotta! Pienyrittäjien omistama ketju toimi pitkään nimellä Luontaistuntijat, mutta nimeä ei ollut aina helppo muistaa. Nykyinen nimi kuvaa osuvammin, keitä me olemme: intohimomme on sinun terveytesi ja hyvinvointisi vaaliminen.

Terveyskauppa-ala syntyi 50-luvulla


Kuva: Maija Huhtikorven kotialbumi

Luontaistuoteala sai Suomessa alkunsa vuonna 1956, kun Helsinkiin avattiin ensimmäinen terveyskauppa. Alkuvuosina alan kehitys oli hitaampaa, mutta kuusikymmentäluvun lopulla perustettiin valtakunnallinen luontaistuote- ja terveyskauppojen yhteistoimintajärjestö Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto ja alan oma koulutustoiminta käynnistyi vuonna 1980.

Nykyisin luontaistuotetietouden peruskurssin käyneitä on jo yli 2000 ja jatkokurssin käyneitä useita satoja. Fytonomiksi eli ravintolisä- ja rohdosasiantuntijaksi on valmistunut noin 200 alan erikoiskauppiasta.

Luontaistuntijat (nyk. AITO hyvän olon kauppa) perustettiin vuonna 1983, ja se oli Suomen ensimmäinen luontaistuote- ja terveyskauppaketju!

Luomussa oli itua jo 80-luvulla

Luontaistuntijat-ketjussa kaiken keskiössä oli alusta lähtien luonnonmukainen itsehoito ja laadukkaiden ravintolisien käyttö. Yksi ketjun perustajajäsenistä toimi luontaistuotekauppiaana Helsingin Malmilla. Vuonna 1985 kauppiaaksi Malmille tuli laboratoriohoitaja, fytonomi ja vyöhyketerapeutti Maija Huhtikorpi. Hän oli edelläkävijä, jolle luomu ja kasvisruoka olivat tärkeitä jo kauan ennen kuin niistä tuli valtavirtaa.


Kuva: Maija Huhtikorven kotialbumi

- Luomua luonnon puolesta on ollut kauppani motto alusta asti. 80-luvulla valmistimme itse elävää ravintoa, ituja, versoja ja hapankaalia, sydämellisenä ”Malmin Maijana” tunnettu kauppias kertoo.

- Kannustan ihmisiä terveisiin elämäntapoihin, syömään terveellisesti ja täydentämään ravitsemusta ravintolisillä, yhä kauppiaana työskentelevä energinen Maija, 70-v., kertoo.

Luontaistuntijasta tuli AITO

Ketju tunnettiin vuosikymmenten ajan nimellä Luontaistuntijat. Nimi ei kuitenkaan jäänyt kaikkien mieleen - tai se muistettiin usein väärin.

- Olimme välillä tietäjiä, taitajia, tutkijoita tai luonnontuntijoita. Kerran asiakas jopa hieman närkästyi, kun en neuvonut hänelle, miten jättibalsamia kitketään, ketjun toimitusjohtaja Marjut Myllymäki kuvailee.

Lopulta, vuonna 2018 aika oli kypsä nimenvaihdokselle ja Luontaistuntijasta tuli AITO hyvän olon kauppa.

- On hienoa olla alalla, jossa ollaan ihmisen ydinarvojen ytimessä. Itsehoito on parhaimmillaan terveyden hoitamista ja sairauden ennaltaehkäisemistä. Slogan intohimona terveytesi kiteyttää kahteen sanaan, miksi olemme olemassa, Marjut Myllymäki mainitsee.

Terveys on tärkein arvo

AITO-kauppa on jo 40 vuoden ajan painottanut ennaltaehkäisevän terveydenhoidon merkitystä. Terveys on ihmisen arvoista tärkeimpiä, ja sitä on helpompaa hoitaa kuin sairautta.


Kuva: Tavatonmedia Timo Tuviala

Tänä päivänä AITO-kauppojen toiminnassa näkyy erityisesti:
  • LUONNONMUKAISUUS. Tarjolla on mahdollisimman luonnollisia tuotteita, joissa ei ole turhia täyte- ja lisäaineita.
  • SUOMALAISUUS. Olemme 100 % suomalainen ketju ja palvelullamme on Avainlippu-tunnus.
  • EKOLOGISUUS. Satsaamme vastuullisiin vaihtoehtoihin kaikessa mahdollisessa. Meille voit mm. kierrättää lasiset tuotepurkit, joista saa hyvityksen.
  • ASIANTUNTIJUUS. AITO-kaupoissa työskentelee laajan koulutuksen käyneitä luontaistuoteneuvojia ja fytonomeja.
  • KOKONAISVALTAISUUS. Monissa AITO-kaupoissa on ravintolisien ja terveystuotteiden lisäksi tarjolla myös terveysmittauksia ja hyvinvointipalveluja.

Kouvolan myymälä perustettiin jo vuonna 1987. Kuvassa (oikealla) nykyinen toimitusjohtaja, fytonomi Piia Saarinen ja luontaistuoteneuvoja Elina Lahti. Kuva: Tavatonmedia Timo Tuviala

Olet tervetullut kysymään neuvoja AITO-kauppiaaltasi, sitä varten olemme olemassa - jo vuodesta 1983!

Edellinen artikkeli PEA – parempi uni ja mieli
Seuraava artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen