Nämä kymmenen välttämätöntä aminohappoa ovat: arginiini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki luonnossa esiintyvät aminohapot ovat L-muotoisia aminohappoja. D-aminohappoja esiintyy vain eräissä kasveissa, bakteereissa ja antibiooteissa. Välttämättömät aminohapot voidaan muuntaa elimistössä myös muiksi aminohapoiksi tarpeen mukaan.
Aminohapot ovat elintärkeitä terveydelle
Paitsi proteiinien rakennusaineina, vapailla aminohapoilla on merkittävä tehtävä lähes kaikissa biokemiallisissa prosesseissa, jotka vaikuttavat fysiologisiin ja henkisiin toimintoihin. Vapaat aminohapot osallistuvat useampiin biokemiallisiin reaktioihin kuin mikään muu ravintoaineryhmä. Niitä tarvitaan mm. hormonitoimintoihin, hermovälittäjäaineiden toimintaan, kemiallisiin pelkistysreaktioihin ja tulehdustiloihin, vierasaineiden käsittelyyn maksassa ja maksan detoksifikaatioon, pH-tasapainon säätelyyn elimistössä sekä hivenaineiden ja mineraalien kuljetukseen.
Lysiini tukee verisuonistoa
Lysiini on välttämätön aminohappo, joka tulee saada ruuan mukana. Osa lysiinistä käytetään kehon proteiinien rakennusaineeksi, mutta vapaalla lysiinillä on myös muita tehtäviä. Lysiiniä tarvitaan karnitiinin muodostukseen. Karnitiini on aine, joka muokkaa rasvahapot energiaksi, ja sillä voi olla myös suotuisia vaikutuksia verisuoniston terveyteen. Yleisesti lysiini suojaa sydäntä ja verisuonia sekä vahvistaa valtimoseinämien kudoksia. Tämä vaikutus voi olla osaksi sen kollageenin muodostusta tukevan vaikutuksensa ansiota. Kollageeni toimii elimistön tukikudoksena niin verisuonten seinämissä, luustossa, nivelissä, rustoissa ja myös iholla. Riittävällä lysiinin saannilla saattaa olla myös yhteys normaaliin verenpaineeseen ja se näyttäisi säätelevän insuliinin toimintaa.
Herpes & lysiini
Lisäksi lysiiniä käytetään yleisesti huuliherpeksen yhteydessä, sillä L-arginiinin vastavaikuttajana lysiinistä saattaa olla apua sen ehkäisemisessä. Lysiinillä voi olla myös lievästi rauhoittava vaikutus samaan tapaan kuin B-vitamiineilla, magnesiumilla ja omega-3 -rasvahapoilla. Kalsiumin imeytyminen voi myös helpottua lysiinin avulla suolistosta verenkiertoon. Lysiinin terveysvaikutukset ovat tiiviin tutkimuksen aiheena tällä hetkellä.
Lysiinin lähteet ravinnossa
Hyviä lysiinin lähteitä ovat kala, kana, kananmunat ja maitotuotteet, mutta myös kasvikunnasta saatavista ruoka-aineista saadaan yleensä riittävästi lysiiniä. Hyviä kasviperäisiä lysiinin lähteitä ovat tofu, pavut, linssit, hummus, kurpitsan siemenet, tattari ja kvinoa.
Kysy lisää tuotteista lähimmästä AITO hyvän olon kaupasta!
KIRJOITTANUT: