Siirry sisältöön
B12-vitamiini

B12-vitamiini – tärkeä osa päivittäistä hyvinvointia

B12-vitamiini on yksi tärkeimmistä vesiliukoisista vitamiineista. Koska keho ei varastoi sitä merkittävästi, sitä tulee saada säännöllisesti ravinnosta. B12:n saanti voi olla haasteellista esimerkiksi erityisruokavalioita noudattaville.

Miksi keho tarvitsee B12-vitamiinia?

B12-vitamiini osallistuu moniin elimistön normaaleihin toimintoihin, kuten:

  1. Energia-aineenvaihduntaan, erityisesti hiilihydraattien muuttamiseen glukoosiksi.

  2. Hermoston normaalin toiminnan ylläpitoon – se tukee viestien kulkua hermosolujen välillä.

  3. Mielialan ja psyykkisen vireyden säätelyyn yhdessä folaatin kanssa.

  4. Homokysteiinitasojen hallintaan, joka liittyy sydämen normaaliin toimintaan.

  5. Ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin – vitamiinin riittävä saanti tukee niiden normaalia rakennetta.

  6. Ruoansulatuksen normaaliin toimintaan ja suoliston hyvinvointiin.

  7. DNA:n muodostumiseen, erityisesti tärkeää raskauden aikana.

  8. Punasolujen muodostumiseen, joka tukee hapen kuljetusta kehossa.

Hyvän B12-tason tukeminen

Elimistön B12-vitamiinin imeytymiseen vaikuttavat monet tekijät. B12 tarvitsee imeytyäkseen ns. sisäisen tekijän (IF), jota erittyy mahalaukussa. IF suojaa vitamiinia ja mahdollistaa sen kulkeutumisen ohutsuolesta verenkiertoon. Tietyt ruoansulatuskanavan olosuhteet ja lääkkeet voivat vaikuttaa tämän tekijän eritykseen ja siten B12:n hyödyntämiseen.

B12-vitamiinin saanti ravinnosta

Parhaita luonnollisia lähteitä ovat:

  • Naudan- ja kananmaksa

  • Rasvaiset kalat kuten lohi, makrilli, sardiini

  • Äyriäiset

  • Maitotuotteet ja kananmunat

  • Naudan-, lampaan- ja kananliha

Ravintolisä voi olla tarpeen monille – esimerkiksi niille, jotka eivät nauti tarpeeksi yllämainittuja ruoka-aineita tai jos imeytymisessä on yksilöllisiä haasteita. Kasviperäiset lähteet eivät sisällä merkittävästi B12-vitamiinia, joten esimerkiksi vegaanien voi olla tarpeen täydentää saantiaan ravintolisällä. Joissakin vakavissa puutostapauksissa B12-pistokset ovat tarpeen. 

Tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa B12:n saantiin tai imeytymiseen:

  • Alkoholin liikakäyttö

  • Tupakointi

  • Epäterveellinen ruokavalio

  • Tietyt lääkkeet, kuten mahahappoa estävät lääkkeet tai antibiootit

B12-vitamiini on tärkeä ravintoaine, joka tukee elimistön normaaleja toimintoja. Sen riittävä saanti voidaan turvata tasapainoisella ruokavaliolla ja tarvittaessa täydennetään ravintolisällä. Jos olet epävarma omasta B12-saannistasi, keskustele asiantuntijan kanssa.


Sinikka Pakeman, kliininen ravintoterapeutti, NLP

Sinikka Pakeman, kliininen ravintoterapeutti, NLP


Sinikka Pakeman valmistui ravintoterapeutiksi Lontoossa vuonna 1998. Hän on siitä lähtien toiminut terapeuttina Lontoossa ja Helsingissä. Pakeman on kirjoittanut kolme kirjaa ja monia artikkeleita. Hän kouluttaa ravinnosta ja terveydestä, ja on luonnonmukaisen ja paikallisen ravinnon puolestapuhuja. Lisätietoa: www.sinikkapakeman.com

Edellinen artikkeli Magnesium ja kalium urheilun ja saunomisen tueksi