Siirry sisältöön
B12-vitamiini

B12-vitamiini

B12-vitamiinin puute on yksi merkittävimpiä ravintoaineiden puutoksia länsimaissa. Tämä ongelma voi johtua huonosta ruokavaliosta, tietyistä lääkkeistä ja joistakin terveyteen liittyvistä ongelmista. B12 on terveydellisesti ehdottoman tärkeä vitamiini, ja koska se on vesiliukoinen, sitä on saatava päivittäin.

Miksi keho tarvitsee B12-vitamiinia?

1. Auttaa ylläpitämään energiatasoa vaikuttamalla hiilihydraattien aineenvaihduntaan glukoosiksi.


2. Auttaa estämään muistihäiriöitä sekä vähentää riskiä neurogeneratiivisiin sairauksiin. Tehostaa hermoston viestintämekanismia sekä kognitiivisia toimintoja. 


3. Auttaa kohentamaan mielialaa sekä mahdollisesti alentaa riskiä sairastua masennukseen. B12 ja folaatti muodostavat tärkeää ko-substraattia, S-adenosyylimetioniinia, jolla on ratkaiseva osuus hermoston toiminnassa, erityisesti stressin käsittelyssä ja mielialan vaihteluissa. Lisäksi se on tarpeen kognitiivisissa toiminnoissa, kuten oppimisessa.


4. B12 on tärkeä myös sydämen optimaaliselle toiminnalle, koska se auttaa alentamaan homokysteiinin määrää elimistössä. Sillä on positiivinen vaikutus kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen.


5. Ihon, kynsien ja hiusten terveys on myös riippuvainen B12 vitamiinista. Se voi auttaa myös kiusallisiin iho-ongelmiin, kuten ekseema ja psoriasis.


6. Tehokas ravinnon pilkkomis- ja aineenvaihdunnallinen prosessi vaatii B12-vitamiinia. Täten keho voi tuottaa entsyymejä, jotka auttavat ruoansulatuskanavan toimintaa. B12 vaalii suoliston bakteerikantaa ja auttaa eliminoimaan patogeenisia bakteereja. Bakteeriston tasapaino ylläpitää suolen terveyttä ja estää tulehdusperäisten suolistosairauksien syntyä.


7. B12-vitamiinilla on osuutensa DNA:n muodostuksessa ja siten hyvin merkittävä rooli raskauden aikana, sikiön terveellisen kehityksen kannalta.


8. B12 auttaa ehkäisemään myös tiettyjen syöpälajien, kuten paksusuolen-, eturauhas- ja kohdunkaulansyövän syntyä.


9. B12 on merkittävä tekijä punasolujen tuotannossa ja ehkäisee megaloblastista anemiaa.

B12-vitamiinin puutteesta johtuvia oireita voivat olla:

•    väsymys tai krooninen väsymyssyndrooma
•    lihasten särky ja heikkous
•    nivelsärky
•    hengenahdistus
•    huimaus
•    muistihäiriöt
•    keskittymisvaikeudet
•    mielialan heittelyt, depressio, tuskaisuus
•    epänormaali sydämen lyönti
•    huono hampaiden kunto
•    ruoansulatuskanavan oireilut
•    huono ruokahalu
•    megaloblastianemia
•    pahimmillaan dementia

B12-vitamiinin toiminnalle haitallisia tekijöitä

•    liika alkoholi
•    tupakointi 
•    roskaruoka
•    B12-vitamiinirikkaan ravinnon puute
•    mahahapon estolääkkeet
•    antibiootit ja monet muut lääkkeet
•    ravintolisänä nautittu liiallinen määrä kaliumia (ravintoperäinen kalium ei ole haitallinen)

Sisäinen tekijä, IF (intrinsic factor)

Sisäinen tekijä on proteiini, jota ilman B12-vitamiinin imeytyminen ei onnistu. IF erittyy mahalaukun limakalvon pinnalta. Se sitoutuu heti mahalaukussa B12-vitamiiniin ja suojelee sitä mahalaukun happopitoisilta nesteiltä, kunnes parivaljakko saapuu ohutsuoleen. Siellä IF jättää B12-vitamiinin toisen proteiinin pariksi, joka auttaa B12:n matkaa verenkiertoon. 

Monet tekijät voivat estää sisäisen tekijän erittymistä, kuten mahalaukun pienennysleikkaukset, jotkut lääkkeet, esimerkiksi mahahapon estämislääkitys ja antibiootit, sekä helikobakteeri.

Happolääkitys estää mahahapon erityksen, ja koska samat solut erittävät sisäistä tekijää, lääkitys estää myös sen erityksen. Niin ikään pernisioosi-anemiaa sairastavilla immuunisolut usein tuhoavat sisäistä tekijää.

Parhaat B12-vitamiinin ravintolähteet

•    naudan- ja kananmaksa
•    lohi, silli, makrilli, sardiini, tonnikala
•    äyriäiset
•    luomujogurtti
•    kananmuna
•    raakamaito
•    täysmaitojuustot
•    kalkkuna, kana
•    naudan- ja lampaanliha

Joissakin vakavissa puutostapauksissa B12-pistokset ovat tarpeen. Myös ravintolisä voi olla tarpeen monille – esimerkiksi niille, jotka eivät nauti tarpeeksi yllämainittuja ruoka-aineita. Kasvissyöjät eivät saa helposti imeytyvää B12-vitamiinia ravinnostaan, joten ravintolisä voi usein olla myös heille tarpeen.


Sinikka Pakeman, kliininen ravintoterapeutti, NLP

Sinikka Pakeman, kliininen ravintoterapeutti, NLP

Sinikka Pakeman valmistui ravintoterapeutiksi Lontoossa vuonna 1998. Hän on siitä lähtien toiminut terapeuttina Lontoossa ja Helsingissä. Pakeman on kirjoittanut kolme kirjaa ja monia artikkeleita. Hän kouluttaa ravinnosta ja terveydestä, ja on luonnonmukaisen ja paikallisen ravinnon puolestapuhuja. Lisätietoa: www.sinikkapakeman.com

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2