Siirry sisältöön
Aminohappojen hyödyistä – L-lysiini

Aminohappojen hyödyistä – L-lysiini

Tarvitsemme päivittäin ravinnosta yhdeksää välttämätöntä aminohappoa. Niillä on monenlaisia vaikutuksia kehomme toimintaan ja terveyteemme. Osaa aminohapoista käytetään myös yksittäin ravintolisänä, yksi tällaisista on L-lysiini.

Aminohappojen merkitys terveydellemme

Tarvitsemme päivittäin proteiinia, joko kasvi- tai eläinkunnan lähteistä tai mielellään tasapuolisesti molemmista. Ruoansulatus pilkkoo proteiinit aminohapoiksi, joista yhdeksän ovat ns. välttämättömiä aminohappoja, joita kehomme ei osaa valmistaa itse vaan tarvitsemme ne ruoasta. Loput 13 aminohappoa elimistö kykenee muokkaamaan itse ravinnon muista aminohapoista verenkierron ja maksan aminohappopoolissa eli varastossa.

Aminohappoja tarvitaan lihasten, sisäelinten ja ihon rakennusaineiksi. Niitä tarvitaan maksan myrkynpoistoon. Useat kehon säätelyyn osallistuvat hormonit ja entsyymit koostuvat aminohapoista, samoin veressä ja lymfanesteessä olevat immuunipuolustuksen erikoissolut. Täten on erittäin tärkeää saada päivittäin oikea määrä aminohappoja ravinnosta.

Tutkimuksia lysiinin hyödyistä herpekseen ja lyijyn poistamiseen

Tiesitkö, että yksittäisiä aminohappoja käytetään ravintolisänä terveyden tukemiseen? L-lysiini on yksi tunnetuimmista ravintolisinä käytetyistä aminohapoista.

Tutkimusten (1) mukaan sen käyttö kolmen gramman päiväannoksilla tuntui auttavan Herpes simplex -viruksen hoidossa. Toisen tutkimuksen (2) mukaan 90 % tutkimukseen osallistuneista 1543 henkilöstä totesi, että ilman lysiiniä herpeksestä paraneminen kesti noin 15 päivää ja 80 % mukaan lysiinin kanssa viisi päivää tai vähemmän.

Vaikutus johtuu todennäköisesti siitä, että lysiini toimii vastavaikuttajana arginiinille, joka edistää herpeksen kasvua. Jos sinulla on Herpes simplex -virus, arginiinin kanssa kannattaa olla varovainen. Toiset hyötyvät myös ruokavaliossa, jossa vältellään runsaasti arginiiniä sisältäviä ruokia, kuten seesamin- ja auringonkukansiemeniä, maissia, täysjyväriisiä, sieniä ja sipulia.

Rottakokeessa (3) todettiin, että rottien lyijymyrkytystilaa pystyttiin merkittävästi kumoamaan L-lysiinillä. Siinä todettiin, että L-lysiini on yhtä hyvä tai jopa parempi kuin usein raskasmetallien kelaatiossa käytettävä DMSA.

Viridian L-lysiini

Viridian L-lysiinivalmisteessa on 500 mg lysiiniä kapselissa. Luonnollisena täyteaineena toimii sinimailasesta, spirulinasta ja mustikkauutteesta valmistettu viherjauheseos. Tuote ei sisällä gluteenia, soijaa, laktoosia, maitotuotteita, eikä lisättyä sokeria, suolaa, hiivaa tai lisäaineita. Sitä ei ole säteilytetty eikä testattu eläinkokein. Valitessasi Viridianin tiedät valitsevasi laatua!

Lysiiniä voi ottaa 500–3000 mg päivässä, mielellään tyhjään vatsaan aterioiden välillä. Lysiiniä ei suositella verenohennuslääkkeitä käyttäville tai diabeetikoille.

Viitteet:

  1. Lysine for Herpes Simplex Prophylaxis: A Review of the Evidence . Venthan J MailooSanketh Rampes . Integr Med (Encinitas). 2017 Jun;16(3):42-46.
  2. Subjective response to lysine in the therapy of herpes simplex. D E WalshR S GriffithA Behforooz. J Antimicrob Chemother 1983 Nov;12(5):489-96.
  3. Reversing the adverse biochemical effects in lead-intoxicated rats by N,N`- bis[(1,2-didehydro-1-hydroxy-2-thioxopyrid-4-yl)-carbonyl]- L-lysine. Samah A Ata 1 Kamal I Abu-Dari  2 Maha F Tutunji  3 Mohammad S Mubarak  4 .J Trace Elem Med Biol. 2018 Dec;50:93-99.

 

Viridian tuotteita saat ainoastaan AITO hyvän olon kaupoista ja -verkkokaupasta!

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, diplomiravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen