ja nouda paketti haluamastasi AITO-kaupasta ilman toimituskuluja!
Yli 39 euron tilauksille!
ja nouda paketti haluamastasi AITO-kaupasta ilman toimituskuluja!
Yli 39 euron tilauksille!
Arginiini on aminohappo, joka on tärkeä mm. sydämelle ja verisuonille, immuniteetille, lihaksille ja maksalle. Sitä saadaan ruuasta, usein kuitenkin liian pieniä määriä. Vastavaikuttaja lysiini nimittäin osaltaan vaikuttaa arginiinin imeytymiseen. Lisäksi useat tekijät lisäävät arginiinin tarvetta, siksi hyvin monet hyötyvät arginiini-ravintolisästä.
Eläinperäiset proteiinin lähteet, kuten liha ja maito sisältävät monille jo tuttua ja tarpeellista arginiinia. Näiden kohdalla ongelmaksi muodostuu kuitenkin arginiinin heikko imeytyminen. Esimerkiksi maidossa on lysiiniä enemmän kuin arginiinia. Nämä molemmat aminohapot kilpailevat samasta kuljetusmekanismista, jonka on tarkoitus siirtää aminohapot kehossa oikeisiin kohteisiin. Lysiini saattaa syrjäyttää tarpeellisen arginiinin, jolloin arginiini ei pääse kehossa vaikuttamaan.
Liiallinen lysiinin saanti on epäedullista keholle. Se lisää rasvan kertymistä lihaksiin pitkällä aikavälillä. Arginiinin puutteen ja lysiinin liikasaannin huomaakin yleensä ylävartalolle kertyneestä rasvasta. Arginiinia tulisi siis saada enemmän kuin lysiiniä. Miten tämän saisi sitten toteutumaan käytännössä?
Arginiini imeytyy paremmin ruoka-aineista, joissa lysiinin määrä on vähäisempi. Tämän vuoksi eläinproteiini on huono arginiinin lähde keholle. Kasviproteiinissa on hyvä arginiini-lysiini suhde. Pähkinät ja palkokasvit ovat erinomaisia arginiinin lähteitä. Lisäksi arginiinin saantiaan voi tehostaa ravintolisällä, jotta keholle olisi käytettävissä tarpeellinen määrä kyseistä tärkeää aminohappoa.
Monilla ihmisillä on nykyään arginiinin puutosoireita. Siitä viestii mm.
Pitkään jatkunut arginiinin puutos altistaa sairauksille mm. aikuisiän diabetekselle.
On ihmisryhmiä, joilla arginiinin tuotanto on liian vähäistä. Yhtenä esimerkkinä henkilöt, joilla on pienet munuaiset (mm. keskosena syntyneillä). Luonnollisesti myös ikääntyminen heikentää arginiinin tuotantoa.
On myös erilaisia tilanteita, jolloin arginiinin tarve on suurempi kuin oma tuotanto. Esimerkiksi kova fyysinen rasitus, stressi, loukkaantumiset, sairastelu, tulehdukset ja leikkaukset lisäävät arginiinin kulutusta. Ravinnon painottuminen lysiinipitoisiin ruoka-aineisiin lisää myös osaltaan arginiinin tarvetta.
Kuinka hyvin keho vastaa arginiini-ravintolisään, riippuu siitä, johtuuko puute elimistön alentuneesta arginiinin tuotannosta ja alentuneesta arginiinin hyväksikäytöstä. Esimerkiksi arginiinilisän avulla aterianjälkeinen verensokeritaso voi alkaa tasapainottumaan jopa puolessa vuodessa. Triglyseridit saattavat laskea jo muutamien kuukausien käytön jälkeen.
Arginiinin vaikutus verenpaineeseen tapahtuu pitkällä aikavälillä, mahdollisesti 1–2 vuoden käytön jälkeen. Kannattaa käyttää arginiinilisää pitkäjänteisesti, jotta voi saavuttaa sen parhaat vaikutukset terveyteen. Sitä voi käyttää turvallisin mielin, sillä sen käyttö ei heikennä kehon omaa arginiinin tuotantoa.
Koska arginiinin tuotanto hiipuu vanhemmiten, olisi kaikkien yli 50-vuotiaiden hyvä syödä arginiinilisää. Annostus n. 3–5 g/ vrk, jaettuna kahteen osaan päivässä. Jos harrastaa liikuntaa, on annostus suurempi, n. 4–6 g /vrk. Vanhuusiän haurastumista voidaan ehkäistä käyttämällä arginiinilisää säännöllisesti keski-iästä lähtien.
Kuntoilijoilla, jotka haluavat parantaa hapenottokykyään, arginiinilisä toimii edistäen lihasten glykogeenivarastojen täyttymistä, joka helpottaa harjoittelua ja nopeuttaa palautumista. Samoin kuntosaliharjoittelussa. Perusannos kuntoilijoille n. 4–7 g/ vrk, riippuen lajista ja vaativuustasosta. Annos kannattaa jakaa niin, että ottaa 2/3 aamulla ja 1/3 illalla.
Lähteet:
Terveyttä arginiinista ja liikunnasta (2015), Perustietoa arginiinista (2016) Jyrki ja Hannele Penttinen
Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan tai tutustu tuotteisiin -verkkokaupassa!