Siirry sisältöön
PEA:n vaikutukset rasva-aineenvaihduntaan, uneen ja palautumiseen

PEA:n vaikutukset rasva-aineenvaihduntaan, uneen ja palautumiseen

PEA:n hyvät vaikutukset voi huomata parantuneena unenlaatuna, levollisempana mielenä, kiputuntemuksien vähentymisenä ja vastustuskyvyssä. PEA voi vaikuttaa myös rasvanpolton aktivointiin ja energian lisääntymiseen.  

Mitä PEA on? 

Palmityylietanoliamidi eli lyhyemmin PEA on rasvahappoamidi, jota elimistömme tuottaa luonnollisena vastauksena mm. stressiin ja nivel- ja lihasvaivoihin. Sen tuotanto vähenee ikääntyessämme, mikä voi vaikuttaa mm. palautumiseen ja unenlaatuun. PEA:ta saadaan kehon oman tuotannon lisäksi myös ravinnosta, mm. soijapavuista, pähkinöistä ja kananmunan keltuaisesta.

PEA:n vaikutukset endokannabinoidijärjestelmään

PEA:n suotuisat vaikutukset välittyvät osin suoraan ja osin anandamidin, elimistön oman endokannabinoidin, kautta. Endokannabinoideilla on useita tehtäviä elimistössä; ne osallistuvat mm. unen ja kipu- ja mielihyväkokemuksen säätelyyn sekä ovat osallisina oppimis- ja muistiprosesseissa. PEA estää anandamidia pilkkovan entsyymin toimintaa. Kun entsyymin toiminta estetään, anandamidin määrä elimistössä kasvaa ja sen vaikutukset korostuvat. 

PEA rasvahappoaineenvaihdunnan käynnistäjänä

PEA:lla on suoria vaikutuksia reseptori alfan eli lyhyemmin PPAR-alfan kautta. PPAR-alfan toimintaa säätelevät vapaat rasvahapot ja sen ilmentyminen on suurinta kudoksissa, jotka hapettavat rasvahappoja nopeasti. Ihmisen PPAR-alfa löydettiin alun perin maksasta, mutta sitä ilmentyy runsaasti myös lihaksissa, suolistossa, sydämessä ja munuaisissa sekä immuunipuolustuksen soluissa. 

PPAR-alfa on voimakas energia-aineenvaihdunnan säätelijä. Se ohjaa sekä hiilihydraatti- että rasvahappoaineenvaihduntaa. PPAR-alfa tehostaa rasvahappojen kuljetusta rasvakudoksesta lihasten mitokondrioihin hapetettaviksi. Näin saadaan rasva liikkeelle, aktivoidaan rasvanpolttoa ja lisätään elimistön energiantuotantoa. Mitokondrioiden toiminta tehostuu ja ne toimivat tehokkaammin polttaen rasvaa energiaksi ja lämmöksi. Näin rasva ei varastoidu vararavinnoksi.  

PPAR-alfan aktivaatio voi laskea myös veren triglyseriditasoja. PPAR-alfa-polun toimiminen on välttämätön myös ketogeneesin käynnistymiselle ja PEA:n käyttö ravintolisänä voikin nopeuttaa ketoosiin pääsemistä. PPAR-alfa on myös maksan rasva-aineenvaihdunnan tärkein säätelijä ja voi suojata rasvamaksalta.  PPAR-alfan optimaalinen toiminta voi lievittää myös ylipainoon liittyvää hiljaista tulehdusta. 

PEA ravintolisissä

PEA on kliinisesti tutkittu, turvallinen ja hyvin siedetty yhdiste suun kautta nautittuna. Tutkimuksissa ei ole havaittu haittavaikutuksia eikä yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. PEA:n puoliintumisaika on 8 tuntia, joten päiväannos on hyvä jakaa kahteen ottokertaan. Annostus on hyvin yksilöllinen ja riippuu lähtötilanteesta ja tarpeesta; yliannostuksen vaara on hyvin pieni.  Tuote sopii myös jatkuvaan käyttöön.  

PEA:n käyttöä ei suositella lapsille, raskaana oleville ja imettäville, koska turvallisuustutkimuksia näillä ryhmillä ei ole tehty. Lapset todennäköisesti eivät edes hyötyisi PEA:n käytöstä, sillä he tuottavat sitä enemmän kuin aikuiset. Tämä saattaa selittää sitä, että lapset yleensä nukkuvat hyvin ja toipuvat nopeasti erilaista sairauksista ja vammoista. 

Kysy PEA tuotteista lisää lähimmästä AITO-kaupastasi ja tutustu Fortesan PEA tuotteeseen verkkokaupassa!

Edellinen artikkeli E-vitamiini ja vaihdevuodet
Seuraava artikkeli Luonnollista apua kuiville silmille