Siirry sisältöön
E-vitamiini ja vaihdevuodet

E-vitamiini ja vaihdevuodet

Vaihdevuosioireet, kuten hikoilu, kuiva iho tai muistiongelmat saattavat olla hankalia. Ruokavaliolla ja elintavoilla on luonnollisesti paljon merkitystä, ja toisinaan lisäapua voi saada ravintolisistä, kuten E-vitamiinista. E-vitamiini voi lieventää vaihdevuosien oireilua. 

Onko sinulla puutetta E-vitamiinista? 

Jos sinulla on joitakin näistä oireista, jotka liitetään monesti vaihdevuosien alkamiseen ja jotka jatkuvat usein vaihdevuosien aikana, saatat tarvita lisää E-vitamiinia: 

  • kuiva iho 
  • ohenevat, kuivat hiukset 
  • kuumat aallot 
  • libidon lasku 
  • mustelmataipumusta 
  • muisti- ja keskittymiskyvyn ongelmia 
  • vastustuskyvyn laskua. 

Ravinnon E-vitamiinin lähteet 

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mm. kasviöljyt, avokado, pähkinät ja siemenet. Päivän E-vitamiiniannoksen saisit syömällä noin 20 mantelia, avokadon tai teelusikallisen vehnänalkioöljyä.  Jos olet hyvin vähärasvaisella ruokavaliolla, sinulla on suurempi riski E-vitamiinin puutokseen. Ja mikäli sinulla on jo yllä kuvailtuja oireita, et välttämättä saa pelkästä ravinnosta tarpeeksi E-vitamiinia. 

E-vitamiinin hyödyt 

Vaihdevuosissa estrogeenin määrä laskee, joka lisää puolestaan sydän- ja verisuonitautiriskiä. On tutkimuksia (1, 2), joissa on todettu, että E-vitamiinin nauttiminen saattaa laskea tukosriskiä vähentämällä verisuonten plakkiintumista ja huonon kolesterolin määrää. 

Kuumat aallot ovat monelle välillä ikäväkin vaihdevuosien sivuvaikutus. E-vitamiinin on todettu joissakin tutkimuksissa (3) vähentävän kuumia aaltoja. 

E-vitamiinin virallinen terveysväittämä on, että se edistää solujen suojaamista hapetusstressiltä. Hapetusstressi vaurioittaa soluja ja nopeuttaa ikääntymistä. Sitä syntyy mm. UV-säteilyn vaikutuksesta, kaupungin saasteista, tupakansavusta, torjunta-aineista, alkoholin ja lääkkeiden vaikutuksesta, mutta myös verensokerihäiriöistä, tulehdustiloista ja kroonisten sairauksien vaikutuksesta. Vahvana rasvaliukoisena antioksidanttina E-vitamiini suojelee kehoa hapetusstressiltä. 

E-vitamiinia pidetään myös ”kauneusvitamiinina”. Sen katsotaan vähentävän UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita, nopeuttavan haavojen paranemista sekä auttavan vähentämään ryppyjä. 

Viridian luonnollinen ja lisäaineeton E-vitamiini 

Viridian luonnollinen E-vitamiini 400 iu sisältää E-vitamiinia d-alfa-tokoferoli-sukkinaatti -muodossa 330 mg eli erittäin tehokkaan määrän. Tämä on vitamiinin luonnollinen muoto, jota keho pystyy käyttämään hyväkseen. Saatavilla 90- ja 30-kapselin purkki. 

 Lähteet 

  1. Singh Indu, Turner H Alan, Sinclair J Andrew et al. Effects of gamma-tocopherol supplementation on thrombotic risk factors. Asia Pac J Clin Nutr 2007; 16 (3): 422-8 
  2. Stephens N G, Parsons A, Schofels P M et al. Randomised controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease: Cambridge heart antioxidant study. Lancet 1996 Mar 23, 347 (9004): 781-6 
  3. Ziaei S, Kazemnejad A, Zareai M. The effect on vitamin E on hot flashes in menopausal women. Gynecol Obstet Invest 2007; 64 (4): 204-7 

  

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti 

Edellinen artikkeli Monipuolinen tuote silmien hyvinvoinnille
Seuraava artikkeli PEA:n vaikutukset rasva-aineenvaihduntaan, uneen ja palautumiseen