Siirry sisältöön
5 vinkkiä parempaan palautumiseen ja jaksamiseen

5 vinkkiä parempaan palautumiseen ja jaksamiseen

Omasta jaksamisesta ja stressin säätelystä puhutaan paljon. Suosituksi on noussut viime aikoina esimerkiksi erilaiset palautumista mittaavat välineet. Mutta, millä keinoin voimme vaikuttaa kehomme palautumiseen?
 

1. B-ryhmän vitamiinit avainasemassa hermostontasapainottamisessa

Stressaantunut keho kuluttaa paljon B-vitamiineja. B-vitamiinit toimivat yhteistyössä keskenään, joten yhdistelmä kaikkia B-vitamiineja on aina toimiva ratkaisu. B12-vitamiini ja B3-vitamiini eli niasiini ovat varsinaisia ”hermostovitamiineja”. 

2. Adaptogeenisilla yrteillä voidaan tasapainottaa kehoa

Adaptogeenit tasapainottavat ylikierroksilla käyvää kehoa sopeutumaan elämän haasteellisiin tilanteisiin. Jos taas olet väsynyt, adaptogeeni piristää sinua. Adaptogeenit siis normalisoivat ja tehostavat aineenvaihdunnan toimintaa. 

3. Pidä huolta myös suolistostasi

Suolisto ja aivot ovat yhteydessä toisiinsa ja suoliston kunto vaikuttaa näin oleellisesti mielialaan ja jaksamiseen. Maitohappobakteerien lisäksi suolistomme kunnolle tekee hyvää esimerkiksi inkivääri sekä kurkumiini, jotka samalla vähentävät kehossa tulehdusta. 

4. Rentoudu!

Erilaisten rentoutuskeinojen avulla voimme saada parasympaattisen hermoston aktivoitumaan. Siksi esimerkiksi kesken kiireisen päivänkin olisi hyvä ehtiä pysähtyä hetkeksi, vaikka vain hengittelemään rauhallisemmin. 

5. Unen ja ravinnon voima

Riittävälle palautumiselle ensiarvoisen tärkeää on laadukas yöuni. Myös ravinnolla on suuri merkitys. Keho tarvitsee palautuakseen runsaasti laadukkaita rakennusaineita. Käytännössä tämä tarkoittaa hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja sekä mikroravintoaineita eli vitamiineja ja hivenaineita. 

Tasapainoilua sympaattisen ja parasympaattisen hermoston välillä

Kehoamme säätelee hermosto, joka jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Ne toimivat kehossa vähän kuin kaasu ja jarru. Tämä toiminta on tahdosta riippumatonta eli autonomista.  

Sympaattinen hermosto kiihdyttää kehoa

Sympaattinen hermojärjestelmä aktivoituu stressitilanteessa ja saa kehossa aikaan virittyneen valmiustilan toimia, jolloin verenpaine, syke ja hengitystiheys nousevat. 

Lyhyt stressitila on elimistölle normaalia, mutta pitkäaikainen kehon paniikkitila aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia. Kehon energia keskittyy silloin taistele ja pakene tilaan, jolloin mm. immuunipuolustus ja ruoansulatus jäävät paljon vähemmälle huomiolle. 

Parasympaattinen hermosto tasapainottaa kehoa

Parasympaattinen hermosto vuorostaan aktivoituu, kun olemme rentoja, levollisia ja rauhallisia. Se alentaa sydämen sykettä, rauhoittaa hengitystä ja lisää sykevaihtelua. Tämä on palauttava tila, joka tasapainottaa kehoa. 

Mitä jos sinäkin aloittaisit paremman huomisen luomisen jo tänään? Itseensä panostaminen luo parempaa tulevaisuutta, parempaa oloa, joka johtaa iloiseen mieleen ja kokonaisvaltaiseen hyvään oloon. Sinä olet elämäsi tärkein henkilö, joten pidä itsestäsi hyvää huolta.
 

Sinä olet elämäsi tärkein henkilö, joten pidä itsestäsi hyvää huolta.
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan kyselemään lisää tai osta tuotteita suoraan verkkokaupasta.

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2