Siirry sisältöön
Voiko ikääntymismuutoksiin vaikuttaa?

Voiko ikääntymismuutoksiin vaikuttaa?

Vanheneminen kuuluu väistämättä elämään, mutta kaikki eivät vanhene samaa tahtia. Perimällä on suuri merkitys, mutta monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka hitaasti tai nopeasti prosessi etenee. Kaikki tietävät, että terveelliset elintavat ja monipuolinen ravitsemus hidastavat ikääntymismuutoksia ja edistävät terveyttä monin tavoin. Eräs ainesosaryhmä on tässä yhteydessä syytä nostaa valokeilaan. 

Mikä meitä vanhentaa? 

Biologisen vanhenemisen pääsyynä ovat sisä- ja ulkosyntyiset muutokset soluissamme. Solujen jakautuessa geeneihin tulee ajan myötä virheitä. Tätä vastaan elimistöllä on kuitenkin tehokkaita korjausjärjestelmiä. Antioksidantit kuuluvat näihin vanhenemismuutoksia ehkäiseviin korjausjärjestelmiin. 

Antioksidantit suojaavat elimistön soluja vanhenemiselta 

Antioksidantit suojaavat elimistön soluja hapettumiselta, eli ne neutraloivat soluillemme haitallisia vapaita radikaaleja. E-vitamiinia pidetään ihanteellisena rasvaliukoisena antioksidanttina, sinkki puolestaan on erinomainen vesiliukoinen antioksidantti. Elimistössä monet eri ainesosat toimivat yhteistyössä antioksidanttien kanssa. Yksi niistä on karnosiini. 

Mitä karnosiini on? 

Karnosiini löydettiin lihaskudoksesta jo vuonna 1900. Kyseessä on monipuolinen, luonnollinen kahdesta aminohaposta, histidiinista ja beeta-alaniinista, muodostunut dipeptidi, jonka kemiaa ja biokemiallisia vaikutusmekanismeja on tutkittu kauan ja laajasti.  

Karnosiini on fysiologinen yhdiste, jota ihmisessä on luonnostaan. Nuoressa, terveessä ihmisessä karnosiinia on erityisesti lihas- ja aivokudoksissa. Iän myötä karnosiinin määrä kuitenkin vähenee. Karnosiinia saadaan pääasiassa lihasta, josta sen nimikin on johdettu. 

Karnosiinia on käytetty ravintolisänä ulkomailla 1930-luvulta alkaen ja Suomessa vuodesta 2003, jolloin tohtori Matti Tolonen toi sen Suomen markkinoille. Vuonna 2004 terveystuotekauppiaat valitsivat Tolosen kehittämän karnosiinivalmisteen Vuoden Terveystuotteeksi. 

Karnosiinia ikääntyville ja lihaa välttäville 

Karnosiinin yhteyttä vanhenemismuutoksiin on tutkittu paljon. Tiedetään, että yli 60-vuotiaiden ihmisten lihasten karnosiinipitoisuus on vähentynyt keskimäärin alle puoleen noin 30-vuotiaiden pitoisuuksista. Muutos saattaa selittää osaltaan ikääntyvien ihmisten väsymistä fyysisessä kuormituksessa ja hidasta palautumista. 

Nykyisin punaista lihaa syödään vähemmän ja myös kasvissyöjien ja vegaanien ruokavaliossa karnosiinin osuus jää vähäiseksi, jolloin näiden ryhmien kannattaa harkita karnosiinilisää. 

Sata grammaa raakaa pihvilihaa sisältää noin 125 mg karnosiinia, joka imeytyy vaihtelevasti, riippuen siitä, kuinka paljon ruoassa on muita aminohappoja ja valkuaisaineita. Puhtaasta L-karnosiinivalmisteesta imeytyy vereen jopa 70 %. Tolosen kehittämä Carnosin Forte 400 mg sisältää lisäksi vahvoja antioksidantteja, E-vitamiinia ja sinkkiä 

Urheilijoiden tarpeisiin on kehitetty erityisvahva Tolonen Sport-Carnosin, joka edistää palautumista ja proteiinisynteesiä. 

 Kysy tuotteita lähimmästä AITO-kaupasta tai tilaa verkkokaupasta. 

Edellinen artikkeli Immuunipuolustuksen tärkeät tukijat
Seuraava artikkeli Syys- ja talviväsymyksen voittaminen – lisää energiaa ja vastustuskykyä syksyyn!