Viisi tärkeää ravintolisää immuunipuolustuksen tueksi
Hyvin toimiva immuunipuolustus antaa suojaa erilaisia uhkia kuten bakteereja ja viruksia vastaan. Se auttaa myös puhdistamaan elimistöstä haitallisia aineita kuten kuona-aineita ja solujätteitä sekä vanhentuneita, vaurioituneita ja pahanlaatuisia soluja.
Terveellinen luonnollinen ruoka, suoliston hyvä kunto, liikunta, painon hallinta, riittävä uni, rentoutuminen ja stressin hallinta, perheen ja ystävien tuki, positiivinen elämänasenne sekä ilo ja huumori auttavat immuunipuolustusta toimimaan hyvin.
Useimmat meistä tarvitsevat myös ravintolisiä, jotta saamme riittävästi vitamiineja, hivenaineita, antioksidantteja ja muita aineita, joita immuunijärjestelmämme tarvitsee. Immuunipuolustuksen kannalta tärkeitä ovat C- ja D-vitamiinit, magnesium, sinkki ja seleeni. Niitä kannattaa ottaa erityisesti flunssa-aikana ja annoksia voi suurentaa, jos sairastuu.
Immuunipuolustus ja infektiot
Infektion aikana vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja kuluu paljon, joten niitä on hyvä olla varastossa elimistössä.
C-vitamiini
C-vitamiini on tärkeä immuunipuolustuksen tuki. Siitä on paljon tutkimustietoa. Se on tarpeen valkosolujen toiminnalle. Se on tehokas antioksidantti, joka suojaa soluja infektion aikana.
Ihminen ei tuota C-vitamiinia kehossaan, joten tarvitsemme sitä jatkuvasti ravinnosta ja useimmat meistä myös ravintolisistä. Immuunipuolustuksen kannalta hyvä annos aikuiselle on 500–1000 mg 2–3 kertaa päivässä. Suurempi määrä C-vitamiinia heti virusinfektion alussa vähentää oireita.
Tutkimuksen mukaan testiryhmän opiskelijoiden raportoidut flunssaoireet vähenivät 85 % verrattuna vertailuryhmään, kun he saivat C-vitamiinia virusinfektion oireiden alkaessa 1000 mg tunnin välein 6 tunnin ajan ja sen jälkeen 1000 mg x 3/vrk. Liposomikapseloitu C-vitamiini on tehokas ja hyvin imeytyvä.
D-vitamiini
D-vitamiinilla on tehty paljon tutkimuksia. Sitä tarvitaan kaikkialla elimistössä. Se on tärkeä tasapainottamaan immuunijärjestelmää. Se auttaa tappamaan bakteereja ja viruksia sekä suojaa hengitystieinfektioilta.
Aikuisille noin 100 µg/vrk antaa parhaan infektiosuojan. D-vitamiinin veripitoisuus kannattaa mitata, optimaalinen taso on 100–150 nmol/l. Riittävä D-vitamiinipitoisuus vähentää riskiä sairastua virusinfektioihin ja nopeuttaa toipumista.
Suuri osa suomalaisista ei saa riittävästi D-vitamiinia varsinkaan talvella. Kesällä D-vitamiinia tuotetaan auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksen kautta ihossa. Ikääntyminen ja aurinkovoiteet vähentävät D-vitamiinin tuotantoa.
Magnesium
Magnesiumia tarvitaan yli 300 solureaktiossa kehossamme. Se tukee immuunipuolustusta. Se auttaa C-vitamiinia toimimaan solujen sisällä. D-vitamiini tarvitsee magnesiumia aktivoituakseen. 200–400 mg iltaisin myös rentouttaa.
Suomalaiset saavat yleensä ravinnosta riittävästi kalsiumia, mutta eivät magnesiumia.
Sinkki
Sinkki on välttämätön immuunijärjestelmän toiminnalle. Se vaikuttaa valkosolujen tuotantoon, kypsymiseen ja toimintaan. Se on antioksidantti ja suojaa hapetusstressiltä.
Sinkkiasetaatti imeskelytabletteina vähentää tutkitusti flunssariskiä sekä flunssan oireita ja kestoa, 15 mg x 5–6/vrk ensioireisiin, ei yli 90 mg/vrk. Käytetään maksimissaan 2 viikon ajan. Muuna aikana sinkkiä voi ottaa 15–50 mg/vrk.
Seleeni
Seleeni aktivoi bakteereja ja viruksia tuhoavien valkosolujen toimintaa. Se on myös antioksidantti.
Suomen maaperässä on vähän seleeniä. Sitä lisätään lannoitteisiin, mutta monet suomalaiset saavat sitä silti liian vähän. Luomuruoassa on vähän seleeniä. Monet hyötyvät 100 µg/vrk seleenilisästä.
Päivi Mäkeläinen
Yleislääketieteen erikoislääkäri, biokemisti
Lisätietoa: www.violetlight.fi
Kysy lisää tuotteista lähimmästä AITO-kaupastasi ja tutustu myös verkkokaupan tuotevalikoimaan!