Siirry sisältöön
Syy uupumukseen saattaa löytyä mitokondrioistasi

Syy uupumukseen saattaa löytyä mitokondrioistasi

Uupumuksen ja väsymyksen taustalla voi olla useita eri syitä, kuten esimerkiksi riittämätön unen määrä, krooninen stressi, runsas alkoholin käyttö, huono ruokavalio, suoliston mikrobiston epätasapaino, hormonaalinen epätasapaino, ravintoaineiden vajeet ja jopa puutokset. Kaikki edellä mainitut asiat voivat vaikuttaa haitallisesti myös solujen energialaitosten eli mitokondrioiden toimintaan. 
 

Mitokondriot – solujen ahkerat energiatehtaat

Mitokondrioita kutsutaan semiautonomisiksi soluelimiksi, sillä ne liikkuvat, muuntavat muotoaan ja lisääntyvät solun sisällä. Mitokondriot ovat ilmeisesti olleet alun perin bakteereja, jotka ovat muuntuneet solujemme rakenneosiksi. 

Mitokondriot osallistuvat erilaisiin solujen toimintoihin, mutta pääasiallinen tehtävä liittyy kuitenkin energiantuotantoon. Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat käyvät elimistössä läpi monimutkaisen prosessin, jossa ne muuttuvat komponenteiksi, jotka päätyvät mitokondrioihin. Näistä aineksista mitokondriot tuottavat adenosiinitrifosfaattia (ATP), jota solut käyttävät polttoaineenaan, kun elimistö suorittaa erilaisia tehtäviä. Mitokondrioiden vaikutus yleisterveyteemme onkin erittäin suuri.

Mitokondrioita on lähes kaikkien solujen sisällä (poikkeuksena punasolut). Eri soluissa on erilainen määrä mitokondrioita ja se määräytyy solun aktiivisuuden mukaan. Erityisen paljon mitokondrioita on aivoissa, sydämessä ja lihaksissa.

Kaikkia soluja ympäröi solukalvo. Solujen sisällä olevilla mitokondrioilla on vielä lisäksi erityinen kaksoiskalvorakenne: ulkokalvo ja sisäkalvo.
 

Nämä asiat voivat hankaloittaa mitokondrioiden toimintaa

Mitokondrioiden toimintaan voi vaikuttaa haitallisesti useat erilaiset tekijät. Raskasmetallit, kuten arseeni ja elohopea voivat jopa blokata energiantuotannon. Suoliston mikrobiomikin on vuorovaikutuksessa mitokondrioiden kanssa ja voi vaikuttaa muodostamiensa aineenvaihduntatuotteiden kautta mitokondrioiden toimintaan positiivisesti tai negatiivisesti. Suoliston mikrobisto voi vaikuttaa jopa mitokondrioiden biogeneesiin eli uusien mitokondrioiden syntyyn.
 
Tässä energiatehtaassa syntyy myös valtava määrä vapaita happiradikaaleja. Jos solun antioksidanttipuolustus ei ole kunnossa, vapaita happiradikaaleja ei kyetä vaimentamaan. Mitokondriot ovat erityisen haavoittuvaisia oksidatiivisen stressin vaikutuksille.
 

Huolehdi ravintoaineiden saannistasi

Oksidatiiviselta stressiltä suojautumiseen tarvitaan antioksidantteja. Elimistössä muodostuukin antioksidanttiyhdisteitä, kuten esimerkiksi koentsyymi Q10, glutationi ja lipoiinihappo. Elimistössä muodostuu myös erilaisia antioksidanttientsyymejä, joiden muodostukseen tarvitaan ravinnosta saatavia rakenneosia, kuten esimerkiksi mangaania ja seleeniä. Lisäksi ravinnosta saadaan antioksidantteja, kuten esimerkiksi C-vitamiini, E-vitamiini ja beetakaroteeni.

Mitohormeesihypoteesin mukaan lievä oksidatiivinen stressi voisi kuitenkin suojata mitokondrioita ja lisätä niiden stressinsietokykyä aktivoimalla sisäsyntyisiä antioksidantteja. Oksidatiivista stressiä saadaan aikaan esimerkiksi liikunnalla ja lisäksi erilaiset fytoravinteet, kuten polyfenolit voivat aktivoida elimistön omat puolustusmekanismit.

Ravinnosta on saatava välttämättömät rasvahapot solukalvojen rakenteelle ja toiminnalle. Vähärasvainen ruokavalio ei siis ole mitokondrioidenkaan kannalta hyvä valinta. 

Energiantuotannossa tarvitaan apuaineita eli kofaktoreita. Kofaktoreina toimivat erilaiset vitamiinit ja vitamiinin kaltaiset aineet sekä kivennäis- ja hivenaineet. Jos näistä apuaineista on vajausta, ei energiantuotantokaan voi toimia optimaalisesti.
 

Näillä vinkeillä mitokondriosi jaksavat paremmin

  1. Mieti ensinnäkin ruokavaliota kokonaisuutena. Syö runsaasti (8-12 annosta päivittäin) erilaisia värikkäitä kasviksia, kotimaisia marjoja ja hedelmiä (pääpaino kasviksissa). Lisää ruokiin erilaisia yrttejä. Panosta rasvan laatuun: kylmäpuristetut öljy, avokado, rasvainen kala vaihdellen eri kalalaatuja, pähkinät, mantelit ja siemenet. Syö myös kasvikunnan proteiinilähteitä, kuten palkokasveja. Käytä alkoholia kohtuudella.
  2. Ruokit myös suolistosi mikrobeja ravintokuitupitoisella ja prebioottisia ruoka-aineita sisältävällä ruokavaliolla.
  3. Fyysisellä aktiivisuudella on monia terveysvaikutuksia. Liikuta itseäsi säännöllisesti ja monipuolisesti.
  4. Nuku riittävästi, sillä unen aikana mm. solut uusiutuvat ja haitalliset aineenvaihduntatuotteet poistuvat aivoista.
     

Seuraavista ravintolisistä voi olla hyötyä, kun haluat lisää energiaa

  • Koentsyymi Q10 on antioksidantti ja lisäksi välttämätön mitokondrioiden energiantuotannolle.
  • Alfalipoiini on sekä vesi- että rasvaliukoinen antioksidantti ja lisäksi se osallistuu koentsyyminä energia-aineenvaihduntaan.
  • Magnesiumilla on keskeinen rooli solun energia-aineenvaihdunnassa ja sitä kutsutaankin mitokondrioiden supermineraaliksi.
  • B-vitamiinivalmiste, useat B-ryhmän vitamiinit osallistuvat elimistössä energiaravintoaineiden aineenvaihduntaan.
  • Asetyyli-l-karnitiini kuljettaa pitkäketjuisia rasvahappoja mitokondrioihin energiantuotantoa varten.
     

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Susanna Tiainen, ravintovalmentaja, fytonomi

Susanna Tiainen, ravintovalmentaja, fytonomi

Susanna Tiainen on toiminut pitkään ravintoasiantuntijana omalla vastaanotollaan Espoossa. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Susanna kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa ravitsemukseen, ravintolisiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Harrastuksiin kuuluu mm. ratsastus. Lisätietoja www.sunergia.fi

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2