Siirry sisältöön
Serotoniinin puute voi johtaa mm. masennukseen tai unettomuuteen

Serotoniinin puute voi johtaa mm. masennukseen tai unettomuuteen

Onnellisuushormoniksi sanottu serotoniini osallistuu kehossamme mm. mielialan ja ruokahalun säätelyyn ja vaikuttaa nukkumiseen sekä unen laatuun. Serotoniinin tuotanto on siis tärkeää, jotta mieliala pysyisi tasaisena. Sen vähäisyys voi aiheuttaa mielialan laskua ja negatiivisia tunnetiloja, kuten vihaa, surua ja pelkoa. Aminohappovalmiste 5-HTP muuttuu kehossa serotoniiniksi. Sitä on käytetty perinteisesti unen laadun sekä mielialan parantamiseen.

5-hydroksitryptofaani on luonnossa esiintyvä aminohappo, jota tarvitaan mm. serotoniinin muodostumisessa. Tutkimusten mukaan 5-HTP:llä on unta parantava vaikutus (1). 5-HTP on hyvin imeytyvää, jopa 70 % suun kautta otetusta annoksesta päätyy verenkiertoon. Se läpäisee veriaivoesteen helposti ja lisää aivojen serotoniinisynteesiä. 5-HTP:n terapeuttiset annokset on osoitettu tehokkaaksi erilaisissa tiloissa, kuten masennus, fibromyalgia, syömishäiriöt, krooniset päänsäryt ja unettomuus.

Serotoniinia sanotaan ”hyvän olon hormoniksi”, ”onnellisuushormoniksi” ja ”rakkauden statuselementiksi”. Sitä vapautuukin luonnostaan silloin, kun tunnemme olomme merkittäväksi tai tärkeäksi saadessamme kunnioitusta tai huomiota. Ihailun saaminen muilta sekä rakastuminen laukaisee myös serotoniinia.

Stressihormoni kortisoli on vastavaikuttaja onnellisuushormoni serotoniinille, joten stressi vähentää serotoniinia määrää elimistössä.

Serotoniinin puute voi johtaa masennukseen tai syömishäiriöihin. Jos hermosoluilla on käytössään liian vähän serotoniinia, voi se tarkoittaa myös unettomuutta, nukahtamisvaikeuksia ja heräilyä aamuyöstä.

Miten serotoniinitasoja voi ylläpitää luonnollisesti?

Meillä on enemmän serotoniinia suolistossamme kuin aivoissamme. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvä ja monipuolinen ruokavalio tukee bakteerikantaa, joka tuottaa tällöin serotoniinia tarpeisiimme.  Elintavoilla on näin ollen suuri merkitys hyvien serotoniinitasojen ylläpitoon. Näihin asioihin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota:

  • Syö monipuolisesti ja terveellisesti.
  • Pidä ruokarytmi säännöllisenä ja vältä liian pitkiä välejä ruokailujen välillä. Nälkäkiukku voi olla merkki serotoniinitasojen tippumisesta.
  • Nauti tryptofaanipitoisia ruokia, kuten kala, kana, kiivi, banaani, viikuna – aminohappo tryptofaanista muodostuu serotoniinia.
  • Hiilihydraatit edistävät tryptofaanin kulkeutumista aivoihin.
  • Huolehdi suoliston kunnosta – mm. maitohappobakteerit vaikuttavat serotoniinin muodostukseen.
  • Pidä kiinni hyvästä uni-valve rytmistä – vaali yöuniasi.
  • Sisällytä päivääsi sopivasti aktiivista toimintaa, rauhoittumista ja lepoa.
  • Hallitse stressiäsi.
  • Oleskele auringossa aina kun mahdollista, sen on todettu vaikuttavan serotoniinin tuotantoon.
  • Kysy AITO-kauppiaaltasi serotoniinitasoihin vaikuttavista ravintolisistä!

 KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, diplomiravintoterapeutti

1) Ursin R. Serotonin and sleep. Sleep Med. 2002;6:55–69

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen