Siirry sisältöön
Saako D-vitamiinia tarpeeksi auringosta?

Saako D-vitamiinia tarpeeksi auringosta?

Keväällä moni miettii, tarvitseeko vielä jatkaa D-vitamiini­lisän käyttöä päivittäin. Vaikka aurinko alkaakin jo toisinaan hiukan lämmittää, ei se vielä riitä D-vitamiinitasojen nostamiseen. 

Talven jälkeen monien suomalaisten D-vitamiinitasot ovat todella matalat. Korjatakseen vajeen, pitäisi D-vitamiinia suorastaan tankata auringosta. 

Voimme saada auringosta jopa noin 200 mikro­grammaa D-vita­miinia, jos oles­kelemme auringossa kesällä noin 15 minuuttia ilman aurinko­suojaa (esim. T-paita ja shortsit päällä) auringon ollessa korkeimmillaan (noin klo 11–15). 

Kaikki eivät kuitenkaan pysty olemaan auringossa ilman aurinkosuojaa. Suomessa ei myöskään aina ole riittävästi aurinkoa näkyvissä, ja harva ehtii keskipäivällä aurinkoon muulloin kuin kesälomalla. Iän mukana myöskin ihon kapasiteetti muodostaa D-vitamiinia heikkenee. 
 

Kuulutko ryhmään, joka tarvitsee enemmän D-vitamiinia?

Joillakin D-vitamiinin tarve on suurempi. Esimerkiksi ylipainoisilla D-vitamiini saattaa varastoitua rasvakudokseen, eikä sitä saada hyödynnettyä. Tummempi ihonväri taas toimii suojana auringonsäteitä vastaan, joten myöskään D-vitamiinia ei tällöin saada välttämättä riittävästi. 

Monilla saattaa olla jopa kesänkin jälkeen puutetta D-vitamiinista, jos ei ole erikseen käyttänyt hyvin imeytyvää ja laadukasta D-vitamiinilisää. D-vitamiinilisän käyttö on siis suurimmalle osalle ihmisistä suositeltavaa myös kesäaikaan. Monille toimiva ohje on ottaa sitä vain hiukan vähemmän, jos oleilee runsaasti auringossa tai tietää omaavansa hyvät D-vitamiinitasot.

Laadukas D-vitamiini oliiviöljyssä

Aito D3-vitamiini sisältää puhdasta ja laadukasta ekstra-neitsyt­oliiviöljyä, josta rasvaliukoinen D-vita­miini imeytyy hyvin. Tutkimuksen mukaan juuri kertatyydyttymättömät rasvahapot, kuten oliiviöljy, parantavat D-vitamiinin imeytymistä. 

Muiden Aito-sarjan tuotteiden tavoin Aito D-vitamiini sisältää vaikuttavien aineiden lisäksi vain välttämättömimmät ainesosat. Se ei sisällä yleisimpiä allergeeneja, kuten gluteenia, vehnää, soijaa, maitotuotteita, laktoosia, suolaa, sokeria eikä hiivaa.  

Tuotetta on saatavilla ainoastaan AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

 

KIRJOITTANUT: Sanna Kaunisto, ravintoterapeutti
Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen