Tuuheat hiukset, vahvat kynnet, hyvä iho

Ravintoaineista tehoaineita hiuksille, kynsille ja iholle ovat biotiini, sinkki ja rikki. Hiukset ja kynnet ovat keratiinia.

Ihmisellä on 100–150 000 hiusta. Hiusvartta peittää ja suojaa suomukerros, joka antaa hiukselle myös kiillon. Suomukerroksien kuluminen kemikaalien tai muiden ulkoisten tekijöiden vuoksi muuttaa hiuksen elottomaksi.

Hius kasvaa useamman vuoden ajan hiusnystystä työntäen sarveisainetta eli keratiinia, joka kovettuu kuitumaiseksi hiuksen sisäosaan. Kasvun jälkeen hiuksella on 2–4 kuukauden lepokausi, jolloin hiusnysty kutistuu, hius kuolee ja lopulta irtoaa juurestaan. Irronneen hiuksen tilalle syntyy kuitenkin uusi hiusnysty, josta alkaa uuden hiuksen kasvu. 

Hiuksista 90 % on kerrallaan kasvuvaiheessa. Hius kasvaa päivässä n. 0,35 mm, kuukaudessa noin sentin. Vähäinen hiustenlähtö on normaalia, sillä päivittäinen irtoaa n. 50–100 hiusta. Hormonitoiminnan vaihtelut, tietyt lääkkeet ja kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat tavallisimpia syitä lisääntyneeseen hiustenlähtöön.

Kynnen kynsilevy koostuu kolmesta keratiinikerroksesta, joista päällimmäinen keratiinikerros on kovin. Kerrosten välissä on fosfolipidejä eli rasvaa, joka tekee kynnestä taipuisan. Kynnessä ei ole mineraaleja, kuten kalsiumia niin kuin yleisesti luullaan. Naisten kynnet kasvavat hitaammin, ovat hauraampia, liuskoittuvat ja katkeilevat enemmän kuin miesten kynnet.
 

Keratiini on rikkiä sisältävä proteiini

Hiusten ja kynsien sarveisaine keratiini on erittäin vahva, runsaasti rikkiä sisältävä proteiini. Hiuksen ja kynnen juuressa olevat keratinosyyttisolut tuottavat keratiinia. Keratiini kovettuu säiekimpuksi hiuksen varren sisäosaan, kynnessä se kovettuu kynsilevyksi. Hiuksen ja kynnen keratiinin vahvuuteen vaikuttaa rikki, jota ravinnosta saadaan rikkipitoisista aminohapoista.
 

Miten Biotiini Strong vahvistaa kynsiä ja hiusten kasvua? 

Ravintoaineista parhaiten hiusten ja kynsien keratiiniin vaikuttavat biotiini ja rikkiä sisältävät aminohapot kuten metioniini. 

Biotiini on B-vitamiini, joka toimii mm. proteiineja rakentavissa entsyymeissä. Hiuksissa ja kynsissä biotiini elvyttää keratiinia tuottavien solujen toimintaa ja osallistuu keratiiniproteiinin muodostukseen. 

Kun keratiinia syntyy enemmän, kynnet ja hiukset kasvavat nopeammin, hiukset ovat vahvemmat ja kynnet kovemmat ja vähemmän liuskoittuvat. Rikki vahvistaa keratiinia muodostamalla rikkisidoksia keratiiniproteiiniin. Sinkki toimii lukuisissa entsyymeissä, joiden vaikutus näkyy ihon, hiuspohjan ja limakalvojen kunnossa. 

Biotiini Strong Hair & Nail sisältää hiusten ja kynsien keratiinia vahvistavia biotiinia, metioniinia sekä ihon kunnolle tarpeellista sinkkiä. Yhdessä tabletissa on 5 mg biotiinia, 40 mg metioniiniä ja 15 mg sinkkiä. 
 

Liisa Kansanen
ravintolisäasiantuntija THM.
 

Tutustu Biotiini Strong Hair & Nail -tuotteeseen verkkokaupassa.