Siirry sisältöön
Tue kilpirauhastasi oikein!

Tue kilpirauhastasi oikein!

Kilpirauhanen on ollut polttava puheenaihe jo jonkin aikaa sekä maailmalla että Suomessa. Kilpirauhasen ongelmia on opittu tunnistamaan paremmin kaikessa monimuotoisuudessaan. On hyvä, että opitaan tuntemaan tuota pientä perhosen muotoista umpirauhasta. Pienuudestaan huolimatta sen toiminnan ja toimimattomuuden vaikutukset ovat merkittäviä koko kehollemme ja mielellemme. 

Kilpirauhashormonit säätelevät elimistön aineenvaihduntaa, lapsilla ja nuorilla myös kasvua ja kehitystä. Kilpirauhasen häiriöihin liittyy hyvin monenlaisia oireita ja niiden tunnistaminen sekä erityisesti yhdistäminen kilpirauhasen toimintaan saattaa olla joskus haastavaa. Monesti oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin esimerkiksi vaihdevuosien, stressin tai masennuksen aiheuttamat oireet. On hyvä sulkea pois tällaisissa tapauksissa kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ennen kuin lopullinen diagnoosi potilaalle annetaan.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa tehokkaasti kilpirauhasen toimintaan, joten kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota siihen mitä syödään. Kilpirauhanen tarvitsee riittävästi ja tasaisesti energiaa.  Energiaköyhällä ruokavaliolla saa kilpirauhasen äkkiä epätasapainoon. Sen vuoksi erilaiset nälkäkuurit on ehdottomasti hyvä unohtaa, mikäli haluaa suojella kilpirauhastaan. Myös paljon urheilua harrastavien on hyvä muistaa ravita itseään riittävästi.  

Tietyillä ruoka-aineilla voidaan tehokkaasti vaikuttaa kilpirauhasen toimintaa tehostavasti. Tällaisia ovat mm:

  • Brasilianpähkinät eli parapähkinät: Sisältävät runsaasti seleeniä, joka on tärkeä aine kilpirauhasen toiminnan kannalta. Jo muutama parapähkinä päivässä turvaa päivittäisen seleenin tarpeen.
  • Kylmäpuristettu kookosöljy: Sisältää runsaasti keskipitkiä rasvahappoja, jotka toimivat tehokkaana energianlähteenä keholle.
  • Riittävä proteiini: Esim. kalkkunasta tai luomulihasta sekä pavuista, avokadoista ja manteleista. Sisältää kilpirauhaselle tärkeitä aminohappoja, jotka ovat tyrosiini ja fenyylialaniini.
  • Merilevävalmisteet sisältävät jodia, joka on keskeinen aine kilpirauhaselle. Erityisesti suomalaisilla esiintyy yleisesti jodin puutetta. Jodilla on yhteys myös rintojen hyvinvointiin. Rintarauhasissa on paljon jodireseptoreita ja elimistön saadessa riittävästi jodia myös rinnat voivat hyvin. 

On myös aineita joiden tiedetään ehkäisevän kilpirauhasen optimaalista toimintaa, joten niitä kannattaa käyttää harkiten ja pieniä määriä, mikäli haluaa vaalia kilpirauhastaan. Tällaisia ovat mm:

  • Niin sanotut goitrogeeniset kasvikunnan tuotteet, kuten soija, lanttu, nauris, päärynä, pinaatti, kaalit ja retiisi.
  • Fluori, bromi ja kloori ovat halogeenejä, jotka estävät jodin kiinnittymistä oikeisiin reseptoreihin. Siten ne estävät kilpirauhasen ja muiden kehon alueiden jodireseptorien optimaalisen toiminnan.
  • Kilpirauhanen on erittäin herkkä elin ja ympäristökemikaaleilla on vaikutusta kilpirauhasen toiminnan häiriöihin (raskasmetallit, glyfosaatit kuten Round-Up, PCB, BPA, dioksiinit ym.).
  • Suoliston huono kunto vaikuttaa myös kilpirauhaseen merkittävästi, joten suoliston hyvästä kunnosta tulee huolehtia.

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Tiia Kallio, ravintovalmentaja, HTM

Tiia Kallio, ravintovalmentaja, HTM

Tiia Kalliolla on kahdenkymmenen vuoden kokemus terveyden ylläpidosta ravitsemuksen ja elämäntapojen avulla. Kallio on perehtynyt funktionaaliseen ja integroituun lääketieteeseen Suomessa ja ulkomailla. Tiia Kallion mottona on ”Ota vastuu omasta terveydestäsi!”

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen