Siirry sisältöön
Naishormonit tasapainoon!

Naishormonit tasapainoon!

Tässä blogissa tuon esille yleisimmin tunnistettavat asiat ja käsitykset naishormoneista. Koska aihe on varsin laaja, sitä on jouduttu tässä rajaamaan.
 

Tunnetuimmat naishormonit 

Estrogeenit ovat vastuussa naisen sukupuolisuuteen liittyvien tekijöiden kehityksestä, kuten rinnat, kuukautiset ja lisääntyminen. Muista estrogeeneistä mainittakoon estroni, estradioli ja estrioli. Estrogeeneja tuottavat ensisijaisesti munasarjat, lisäksi rasvasolut ja lisämunuaiset tuottavat niitä jonkin verran. Estrogeenin määrä kasvaa murrosiässä ja laskee keski-iästä eteenpäin. Estrogeenilla on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia kuin sukupuolisuuteen ja lisääntymiseen liittyviä. Niistä mainittakoon positiivinen vaikutus ihoon, hiuksiin, limakalvoihin ja lantiolihaksiin. Lisäksi se suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä yhdessä D-vitamiinin kanssa tukee luuston uusiutumista.

Keltarauhashormoni eli progesteroni liittyy läheisesti mm. raskauteen, sen toimesta loppuvat kuukautiset raskauden ajaksi. Se myös ylläpitää normaalia, tervettä raskautta. Munasarjat, istukka (raskauden aikana) ja lisämunuaiset ovat vastuussa keltarauhashormonin tuotannosta.

Mainittakoon myös, että testosteronilla eli mieshormonilla on melkoinen vaikutus myös naisen terveyteen ja sukupuolisuuteen. Se on suuresti vastuussa naisen seksuaalisesta halusta. Se myös tukee hyvää lihasten ja luuston kuntoa sekä niiden vahvuutta, niin ikään hyvää yleiskuntoa.

On otettava huomioon myös, että mitkään hormonit eivät toimi yksinään! Ne ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään, tukien toinen toistaan. Tästä hyvin tunnettu esimerkki; vaihdevuosien aikana sekä mies- että naishormonit alkavat väsähtää ja kilpirauhashormoni kannustaa niitä jatkamaan. Huonon ravitsemustilanteen tai ympäristötekijöiden vaikutuksesta kilpirauhanen voi itse väsähtää, epämiellyttävin seurauksin. 

Tämä on hyvin yleinen tilanne, varsinkin vaihdevuosien alkupuolella. Tyypillisiin vaihdevuosioireisiin luetaan mm. väsymys, aivosumu, huono painonhallinta, unettomuus sekä haluttomuuden tunne, muiden oireiden ohella. Sukupuolihormonien väheneminen ja kilpirauhasen epätasapaino yhdessä aiheuttavat joukon ei-toivottuja oireita. Tällöin monien muidenkin hormonien toiminta häiriintyy ja oireet lisääntyvät entisestään. Yleisesti kaikki oireet lasketaan iän ja sukupuolihormonien, erityisesti estrogeenin alhaisen määrän syyksi. Totuus ei ole näin yksinkertainen. Hyvin usein hormonikorvaushoito ei auta kaikkia vaihdevuosiaan läpikäyviä naisia.
 

Elämäntapatekijöitä, jotka vaikuttavat negatiivisesti hormonitasapainoon
 

1. Ravinto

Pitkän kliinisen toimintani aikana olen tukenut sekä teini-ikäisiä tyttöjä, että vaihdevuosia läpikäyviä naisia. Heidän ongelmiensa moninaisuus oli aina jollakin tavalla yhteydessä myös ravinnon laatuun, ympäristövaikutuksiin ja elämäntapoihin. Kehno ravinto ja huonot elämäntavat vaikuttavat vahvasti hormonien tuotantoon ja niiden toimintaan. Esimerkiksi, jos ruokavalio on vailla hyviä rasvoja (esim.omega-3, kookos-, oliivi- ja avokadoöljy), sukupuolihormonien tuotanto sekä toiminta häiriintyvät ja seurauksena voi olla epänormaali kuukautiskierto, jopa lapsettomuus (esim. huippu-urheilijat, himolaihduttajat). 

Rasva onkin merkittävä ravintoaine kokonaisvaltaisen terveyden yhtälössä. Kyse on siis terveellisistä rasvoista. Nykyinen ruokavalio sisältää yhä runsaasti prosessoituja rasvoja margariinien, levitteiden ja huononlaatuisten öljyjen muodossa. Lisäksi yleinen, julkinen taho yhä suosittelee vähärasvaisuutta ruokavaliossa. Nämä ohjeet ovat aiheuttaneet monia terveysongelmia vuosikymmenien varrella.

Sokeri on kaiken pahan alku ja juuri. Sokerin suurkuluttajiin lukeutuvat USA, Saksa, Englanti, Alankomaat, Meksiko ja Suomi. Tämä kulutus näkyy näiden kansojen ylipaino-ongelmissa ja lukuisissa muissa terveyteen liittyvissä ongelmissa. Valitettavasti kaikki prosessoitu ruoka ja juoma sisältävät sokereita eri muodossa. Joko ”luonnollista” sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita, jotka ylläpitävät sokerin himoa, eivätkä suinkaan edistä painonhallintaa tai terveyttä.

Prosessoitu ruoka sisältää aina joko prosessoituja rasvoja / sokeria tai molempia, sekä suuren joukon lisäaineita, jopa geenimuunneltuja aineksia. Nämä ns. ruoka-aineet ovat tuntemattomia keholle ja vaikeuttavat ruoansulatuskanavan toimintaa, kehon kuonanpoistoa (detoksifikaatiota) ja aiheuttavat tulehdustilaa. Kaikki tämä kaaos lisää kehon toimintojen, kuten hormonitoiminnan häiriöitä ja johtavat usein vakaviin sairauksiin.

Liiallinen alkoholi ja kofeiini ovat tunnetusti epäterveellisiä, jos niiden käyttö on ylenpalttista. Määrä on täysin yksilöllinen käsite, vaikka yleisiä ohjeita annetaan säännöllisesti. Etenkään naiset eivät pysty käsittelemään alkoholia suuria määriä, ilman vakavia terveyteen liittyviä seurauksia. Alkoholin säännöllinen käyttö voi johtaa verenpaineeseen, hedelmättömyyteen, ylipainoon, osteoporoosiin, alkoholin aiheuttamaan dementiaan ja moniin muihin terveysongelmiin. Monet vaihdevuosia läpikäyvät naiset käyttävät alkoholia helpottaakseen vaihdevuosiongelmia. He voivat saada hetken hyvänolontunteen, jopa euforista tuntemusta, mutta seurauksena ovat usein vaihdevuosiongelmien lisääntyminen.

Kofeiini on stimulantti, joka antaa hetken energiapuuskan. Kofeiinin saantia on lisättävä, jotta energinen tunne jatkuisi. Kofeiini vaikuttaa negatiivisesti varsinkin hermostoon ja aiheuttaa unettomuutta. Molemmat aineet, kofeiini ja alkoholi vaikuttavat negatiivisesti hormonien tuotantoon ja niiden toimintaan. Ne lisäävät stressihormonien määrää kehossa, joka puolestaan sekoittaa muiden hormonien toimintaa.
 

2. Terveydelle haitallisia elämäntapoja

Unettomuus on hyvin yleistä ja vaikuttaa molempien sukupuolien elämänlaatuun, myös hormonituotannon kautta. Kukaan ei tietenkään tietoisesti valitse unettomuutta, vaan epäterveelliset elämäntavat ja ravinto ovat usein ongelman taustalla. Unettomuus aiheuttaa naisilla hormonien epätasapainoa, tämä puolestaan lisää ja pahentaa vaihdevuosiongelmia. Keho tarvitsee unta, jotta hormonit voivat tehdä tehtävänsä kunnolla. Asia ei läheskään aina ole korjattavissa estrogeenihoidolla, vaan on otettava monia muita asioita huomioon, kun pyritään tasapainottamaan kehon toimintaa kokonaisvaltaisesti.

Stressi on useimpien nykysairauksien taustalla oleva tekijä, koska se sekoittaa kehon toimintaa, eikä suinkaan vähiten hormonien tasapainoa. Stressi vaikuttaa unettomuuteen, järkyttäen adrenaliinin eli stressihormonin tasapainoa ja tukahduttaen näin kehon luonnollisen uni-valverytmin.

Liikunnan puute heikentää elimistön aineenvaihduntaa. Kaikki kehon toiminnot, hormonitoiminta mukaan luettuna hyötyvät aktiivisesta elämäntavasta.

Mielialan heilahtelut, jopa masennus voivat liittyä hormonien tasapainon muutoksiin. Monesti vaihdevuosia läpikäyville naisille suositellaan masennuslääkitystä. Useinkaan tämä ei korjaa ongelmaa, vaikka vaihdevuosia ja kuukautisia helposti syytetään mielialan heilahteluista sekä masennuksesta. Vaikka edellä mainitut tekijät vaikuttavat osaltaan mielialaan, elämäntavat ovat suurin taustatekijä tässäkin.

Ympäristötekijät ovat laaja käsite, kaikkiin emme voi vaikuttaa. Kuitenkin on monia asioita, joihin voimme vaikuttaa, koska niihin lukeutuvat ravintomme laatu, miten paljon käytämme elektroniikkaa, lisäaineet ravinnossa, vedessä ja ilmassa; jokainen voi osaltaan vaikuttaa moniin näihin tekijöihin. Negatiivisilla ympäristötekijöillä on vahva häiritsevä vaikutus myös hormonitasapainoon.
 

3. Mitä tehtävissä?! Terveellinen ravinto, elämäntavat ja ravintolisät

Puhdista lautasesi sisältö! Poista kaikki prosessoitu ruoka. Yleensä ne tulevat pakkauksissa, purkeissa, laatikoissa, muovirasioissa tai kelmuun käärittynä. Ennen nauttimista ne usein käytetään mikrouunissa ja syödään jonkun elektronisen laitteen äärellä. Tällainen toiminta kannattaa muuttaa kokonaan!

Lautasella tulisi olla runsaasti tuoreita sesongin vihanneksia, hellävaroen valmistettuna, lisäksi proteiinia ja hyviä rasvoja. Jos nautitaan lihaa 1–2 kertaa kuukaudessa, kannattaa todella sijoittaa laatuun, esim. ruoholla kasvatettu ja luomu ovat tärkeitä kriteerejä. Viljeltyjen kalojen runsaan lääkemäärän ja epäluonnollisen ravinnon vuoksi, suosittelen mahdollisimman vähäistä käyttöä. Suomen puhtaimpien järvien kalat ovat hyvä vaihtoehto. 

Luomu kananmunat, kotimainen luomukana ja metsiemme puhtaat sienet ovat mainioita raaka-aineita. Niin ikään kotimaiset juurekset, hedelmät ja ennen kaikkea metsiemme superruoat, marjat, tarjoavat lukemattomia vaihtoehtoja aterioille. Luonnossa on myös ravitsevia villejä kasveja ja yrttejä, joihin kannattaa tutustua. Monipuolinen luonnollinen ravinto auttaa kehoa valmistamaan suuren joukon tärkeitä aineita, mukaan lukien hormoneja. Roskaruoka puolestaan häiritsee tai estää tämän prosessin.

Rasva kuuluu terveelliseen ruokavalioon. Kannattaa valita mahdollisimman hyvälaatuinen oliiviöljy tai kookosöljy (molemmat luomua ja kylmäpuristettuja neitsytöljyjä), puhdasta rasvaista kalaa, krilliöljykapseleita (jos ei käytä kalaa), pellavan-, chian- ja hampunsiemeniä, saksanpähkinöitä ym. pähkinöitä, manteleita, avokadoa ja voita.

Puhdas vesi on ensisijainen juoma, sokeripitoiset limut yms. eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon, vaikka sisältäisivät luonnollisia, keinotekoisia tai zero-sokereita!

Vaihdevuodet eivät suinkaan merkitse naiseutemme loppua. Voimme erittäin hyvin ylläpitää kaikkia toimintojamme tilanteeseemme sopivalla tasolla, kun nautimme kehon haluamaa tuoretta, monipuolista ravintoa, vältämme prosessoitua roskaruokaa ja -juomaa sekä omaamme muutaman hyvän tavan, kuten:

Lähde liikkeelle! Omalla tahdillasi, jokaisen keho säätää ja päättää, mikä on hyvä sille. Kunhan liikumme säännöllisesti, se on kaikkein tärkeintä.

Maistele ja haistele metsää! Sieltä saa suuren annoksen mielenrauhaa, mielihyvää ja superruokaa, tämä palvelee myös hormonejamme enemmän kuin uskoisimmekaan.

Unihygienia tarkoittaa muutakin kuin puhtaita lakanoita! Raikas makuuhuoneen ilma ja säännöllinen nukkumaanmenoaika, ihanteellisesti n. klo 22.00. Silloin jo klo 6.–6.30 maissa olemme saaneet tarpeelliseksi katsotun unimäärän. Elektroniikka ei kuulu makuuhuoneeseen!!!
 

Entä ravintolisät?

Olen huomannut, että käytännössä katsoen suurin osa asiakkaistani kärsii ravintoaineiden vajeesta. Ei tarvitse tehdä edes runsaasti kalliita testejä, kun asia on selkeä. Yleinen huonovointisuus, väsymys, alttius tartunnoille ja mielialan heittelyt ovat vain pieni joukko oireita, jotka kertovat paljon ihmisen ravitsemustilasta. Tietenkin, kun tutkii enemmän ravitsemusta ja elämäntapoja, saa selkeän kokonaiskuvan.

Näin ollen, vasten yleistä käsitystä, ihmiset ovat ylisyötettyjä, mutta aliravittuja. Olen aina suositellut ravintolisiä tukemaan terveellistä ruokavaliota tietyn ajan, tarkkaillen asiakkaan terveyden tilan paranemista. 

Hormonien tasapainottamiseen on suositeltavaa käyttää monivitamiini-hivenainevalmistetta. Vaihdevuosien aikana kannattaa lisäksi ottaa B-vitamiinia yhdistelmävalmisteena, sillä B- vitamiineilla on positiivinen vaikutus mm. mielialaan ja tietenkin lukuisiin muihin kehon toimintoihin.

Omega-3-rasvahapot sisältävät jo valmiiksi EPA- ja DHA-rasvahappoja. Nämä ovat omega-3-rasvahappojen aineenvaihdunnallisia muotoja, joiden muuntuminen ei läheskään aina onnistu kehossa. Niillä on valtava vaikutus moniin kehon toimintoihin ja edesauttavat hormonien valmistuksessa.

Magnesiumin puute on monesti melkoinen huonon ruokavalion johdosta. Se on hyvin tärkeä hivenaine, koska se vaikuttaa positiivisesti mm. unen laatuun, mielialaan, energiatuotantoon, sydämen ja ruoansulatuskanavan terveyteen sekä lieventää lihassärkyä. Magnesiumia on saatavilla eri muodoissa, kuten magnesiumoksidi ja magnesiumsitraatti, jotka ovat ehkä suosituimpia.

D-vitamiini, jota monesti kutsutaan myös hormoniksi, vaikuttaa jokaisessa kudoksessa. Kuten jo yleisesti on hyväksytty, tarvitsemme D-vitamiinia ympäri vuoden pohjoisella pallonpuoliskolla. Tietenkin jokaisen ihmisen tila on yksilöllinen, joten ravinnon ja ravintolisien tarve on myös yksilöllinen.

Kun valitaan ravintolisiä, kannattaa valita laadukas valmiste, jossa on mahdollisimman vähän lisäaineita. Jos tarvitset lisätietoja, kysy asiantuntijoilta. Ravintolisät auttavat tehokkaammin, jos lautasen sisältö on kunnossa!!!
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

 

Sinikka Pakeman, kliininen ravintoterapeutti, NLP

Sinikka Pakeman valmistui ravintoterapeutiksi Lontoossa vuonna 1998. Hän on siitä lähtien toiminut terapeuttina Lontoossa ja Helsingissä. Pakeman on kirjoittanut kolme kirjaa ja monia artikkeleita. Hän kouluttaa ravinnosta ja terveydestä, ja on luonnonmukaisen ja paikallisen ravinnon puolestapuhuja. Lisätietoa: www.sinikkapakeman.com

Sinikka Pakeman

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2