Siirry sisältöön
Nainen parhaimmillaan – luonnollista tukea hormonimyrskyihin

Nainen parhaimmillaan – luonnollista tukea hormonimyrskyihin

30–40 ikävuoden välillä naisilla on usein rauhallisempi ajanjakso hormonitoiminnassa. Sen jälkeen saattavat vaihdevuodet jo hiljalleen antaa ensi merkkejä. Yhä useammin kiukuttaa, outoja kuumotuksen tunteita alkaa esiintyä, yöllä heräilyttää ja mieliala heittelehtii. Tuntemuksiin kannattaa reagoida ajoissa, jolloin pahimmilta oireilta voi välttyä.
 

Tyynnytystä vaihdevuosiin

Vaihdevuodet eivät ole sairaus, vaan luonnollinen siirtymävaihe. Hormonitasot alkavat muuttua (mm. estrogeeni), joka sekoittaa kehon toimintoja. Usein oireet voimistuvat, kun kehon hormonitoiminta ei ole lähtökohtaisesti tasapainossa. Tällöin oireet voivat hankaloittaa elämää huomattavasti. Luonnollisista valmisteista ja ruokavalion läpikäymisestä kannattaa lähteä liikkeelle avun etsimisessä. Suoliston kunto on avainasemassa hormonitoiminnan tasapainossa, koska suoliston kautta poistuvat kehossa kiertävät kuona-aineet mm. hormonien jäämät.

Näillä keinoilla voi tukea omaa hormonitoimintaansa lempeästi tasapainottaen kehoa kokonaisvaltaisesti. Siten emme vain lääkitse oiretta vaan pääsemme vaikuttamaan kehon hyvinvointiin kokonaisuutena. 

Ravintolisiä hankkiessa kannattaa valita mahdollisimman vähän lisäaineita sisältäviä ja hyvin imeytyviä tukituotteita hormonitoiminnan tasapainottamiseen.
 

Yrttisekoitus naiselle

Vaihdevuosiin suunnitelluista yhdistelmävalmisteista voi olla hyötyä mm. mielen tyynnyttämiseen ja saada lisäpotkua päivään. Tällaiset valmisteet ovat yleensä monipuolisia, joten ne tukevat kehoa kokonaisvaltaisesti.

Yli 40-vuotiaille naisille on suunniteltu seitsemän luomuyrtin tehovalmiste, Viridian Naisen luomuyrtit. Se sisältää fytoestrogeenisiä ja adaptogeenisiä (tasapainottavia) yrttejä ja vatsan hyvinvointia tukevia yrttejä, kuten terttuparsanjuuri, kauransiemen, siveydenpuunmarja, salvianlehti, pyhäbasilika, fenkolinsiemen ja latva-artisokka. Annosta voi muunnella oman tarpeen mukaan yhdestä kolmeen kapseliin päivässä.
 

Sisäiseen kuumotukseen

Salvia kasvaa Etelä-Euroopassa luonnonvaraisena kasvina. Lajeja tunnetaan yli 900. Sitä on käytetty rohdoskasvina kautta aikojen. Kreikkalaiset ovat kutsuneet salviaa jumalten ruuaksi ja käyttäneet sitä lähes joka vaivaan. Nimi on peräisin latinan kielestä sanasta ”salvare” ja viittaa parantaviin ominaisuuksiin.

Salviasta hyötyvät erityisesti vaihdevuosi-ikäiset naiset, jos kuumat aallot ja liiallinen hikoilu haittaavat elämänlaatua. Viridian salvia on luomulaatuinen ja sitä käytetään yhdestä kolmeen kapselia päivässä oman tarpeen mukaan.

Naisen luomuyrtit -valmistetta ja salviaa voi käyttää myös yhdessä. Yrttivalmisteita suositellaan yleensä käytettäväksi kuuriluonteisesti esim. 1–2 kuukauden jaksoina, jonka jälkeen pidetään hiukan taukoa. 

Viridian tuotteet ovat:

  • Vegaanisia
  • E-koodittomia
  • Eettisiä
     

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

 

KIRJOITTANUT: Sanna Kaunisto, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2