Siirry sisältöön
Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2

Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2

Joko luit ensimmäisen osan? Jos et, pääset lukemaan sen tästä
Tässä toisessa osassa kerromme vuoden 2023 trendikkäimmistä terveystuotteistahyvinvoinnin mittareista sekä hyvinvointipalveluista.

Oma terveys, sairauksien ennalta ehkäisy ja terveyden ylläpitäminen tulee olemaan suuressa roolissa, eikä ihme, onhan terveys tärkein asia elämässämme.


TERVEYSTUOTTEET

Maailmanlaajuiselta vitamiini-, kivennäisaine- ja lisäravinnemarkkinalta odotetaan hurjaa kasvua vuoteen 2028 mennessä. Yhä useampi ylläpitää ja tukee terveyttään erilaisilla lisäravinteilla.

Luontaistuotteet/yrtit

Ihmiset etsivät koko ajan enemmän ja enemmän luonnonmukaisempia ja lempeämpiä keinoja terveyshaasteisiin, joten erilaiset yrttivalmisteet, eteeriset öljyt, ja muut luontaistuotteet ovat tulossa huomattavasti suositummaksi tänä vuonna.

Adaptogeenit

Erilaiset adaptogeenit ovat olleet markkinoilla ja vuosien ajan, mutta niiden suosio on ollut tasaisessa kasvussa. Adaptogeenit ovat mm. yrttejä, juuriosia ja sieniä, jotka normalisoivat ja tehostavat aineenvaihdunnan toimintaa. Monesti ne esimerkiksi piristävät tai auttavat rentoutumaan. 

Suosittuja adaptogeeneja ovat esimerkiksi kurkuma, ashwagandha ja erilaiset sienet, kuten Lion’s Mane eli siiliorakas, Cordyceps eli kiinanloisikka ja Chaga eli pakurikääpä. Adaptogeeniset sienikahvit ovat hitti mm. biohakkereiden keskuudessa ja niiden käyttäjäkunnan odotetaan kasvavan ja laajenevan!

Makuja maailmalta

Huippukokkien keittiössä kiinnostusta herättää muiden maiden raaka-aineet - sama pätee terveystuotteissa. Eri maiden ja kulttuurien luontais- ja terveystuotteet sekä raaka-aineet kiinnostavat. Nähtäväksi jää, mitä uutta meille tänä vuonna Suomeen rantautuu ja mistä päin maailmaa. Ja kenties myös suomalaisetkin raaka-aineet ja tuotteet päätyvät muille maille?

 


HYVINVOINNIN MITTARIT

Terveysteknologia 

Olette jo ehkä huomanneetkin, kuinka terveyden tarkkailuun ja seurantaan on tullut erilaisia kelloja ja suosittu Oura-sormus, joiden avulla voi tarkkailla omaa sykettä, nukkumista, liikkumista yms. Eikä tämä villitys suinkaan ole jäämässä tähän, vaan muitakin laitteita on tekeillä ja tulossa! 

Apuvälineet nukkumiseen

Tänä vuonna erityisesti kaikki nukkumiseen ja unen laatuun liittyvät apuvälineet ovat nousussa. Kertonee kenties jotain ihmiskunnan stressitasoista..? 

Oura-sormuksen suosio kasvaa tässäkin suhteessa, sekä White Noise -laitteet eli valkoista kohinaa tuottavat laitteet, jotka eivät enää ole vain vauvojen yöunien pelastus, vaan myös aikuisten. Rauhoittavia ja rentouttavia luonnonääniä tuottavat laitteet ja kehoa tyynnyttävät painopeitot ovat myös trendeissä kasvussa.

DNA-testit

Sinäkin olet jo saattanut tehdä jonkinlaisen DNA-testin? Nyt ei kuitenkaan puhuta sukututkimuksesta, vaan terveydentilasta kertovista testeistä.

Kovassa kasvussa on erityisesti personoitu ravitsemus. DNA-testien avulla voidaan luoda yksilöllinen, personoitu ravitsemus, joka tukee omaa terveydentilaa ja ennalta ehkäisee sairauksia. Enää ei siis tarvitse arvailla mikä on omalle keholle hyväksi ja mikä ei, vaan voi tukeutua oman kehon faktoihin. 
 

 

HYVINVOINTIPALVELUT / ELINTAVAT

Hyvinvointivalmentajat

Työskentely terveys- ja hyvinvointivalmentajien kanssa on ollut tasaisessa nousussa ja sen odotetaan kasvavan tänäkin vuonna. Yhä useampi haluaa ottaa avukseen hyvinvointivalmentajan, jotta pääsee omiin henkilökohtaisiin terveystavoitteisiin. Hyvinvointivalmentajia on paljon erilaisia, eri elämän osa-alueisiin perehtyneitä, niin aloittelijoille kuin pitkän ajan terveysinteilijoille sopivia.

Näihin lukeutuu mm. ravitsemusterapeutit, personal trainerit, rentoutumisohjaajat, ravintolisäneuvojat, elämäntapavalmentajat ym.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Nykyään ymmärretään jo paljon paremmin ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi, "kaikki liittyy kaikkeen" mentaliteetti. Emme pidä huolta vain kehosta, vaan myös mentaalinen ja henkinen hyvinvointi ovat äärimmäisen tärkeitä. Vuonna 2023 yhä useampi alkaa keskittymään terveisiin elintapoihin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin - ei enää vaakaan ja erikoisdieetteihin. 

Biohakkerointi 

Biohakkerointi on ollut kuuma sana kaikista valveutuneimpien terveysintoilijoiden parissa, mutta vuosi vuodelta se käy yhä kiinnostavammaksi myös ihan tavallisille tallaajille. Biohakkerointi on terveyden ja suorituskyvyn edistämistä ja sairauksien ennaltaehkäisemistä. Siinä käytetään mm. itsensä mittaamista, erilaisia teknologisia välineitä, lisäravinteita ja optimoitua ravintoa oman hyvinvoinnin parantamiseksi. Moni aloittaa biohakkeroinnin omatoimisella opiskelulla, koulutuksilla ja myös alan osaajien avustuksella.

Lääkkeetön elämä

Lääkkeetön elämä on myös nykypäivänä monen tavoite ja sen toteuttaakseen onkin pidettävä itsestään huolta nimenomaan kokonaisuutena. Ei riitä, että voi jollain tietyllä osa-alueella tai vain ulkoisesti hyvin, vaan tavoitteena on voida kaikilla tasoilla hyvin. Siihen kuuluu monipuolinen ravinto, riittävä ja laadukas uni, palautuminen, liikunta ja stressin lievitys keinot yhdistettynä fyysiseen, psyykkiseen/henkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Metabolinen terveys 

Vuonna 2023 etenkin metabolinen eli aineenvaihduntaan liittyvä terveys kiinnostaa. Metabolinen oireyhtymä on huolestuttavan monella, joten erittäin mukava kuulla, että yhä useampi on valmis tekemään töitä terveytensä eteen. Metaboliseen oireyhtymään on saatavilla apua ja opastusta mm. ravintoterapeuttien ja funktionaalisten lääkäreiden kautta. Asian syy-seuraus suhteisiin kannattaa perehtyä ja alan ammattilaisiin tukeutua, jos omat keinot eivät riitä.

 

Mitä ajatuksia nämä trendit sinussa herätti? Kommentoi alle ja jaa blogipostaus myös ystävillesi!

Jos jokin tuote tai palvelu herätti kiinnostusta, kannattaa keskustella lähimmän AITO-kaupan henkilökunnan kanssa, he auttavat sinua mielellään omien tavoitteidesi saavuttamisessa. Monilla kauppiailla on laajat verkostot paikallisten toimijoiden kanssa, joita kannattaa hyödyntää.

Toivomme terveyttä ja hyvää oloa sinun vuoteesi!

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen