Siirry sisältöön
Alfalipoiinihappo – nuoruuden palauttaja?

Alfalipoiinihappo – nuoruuden palauttaja?

Alfalipoiinihappo on ihmiselimistölle välttämätön aine, jota voi perustellusti kutsua universaaliksi eli kaiken kattavaksi antioksidantiksi. Mitä enemmän tätä vitamiinin kaltaista ainetta on tutkittu, sitä tärkeämmäksi se on havaittu nykyajan stressaantuneille ihmisille.

Alfalipoiinihappo voi muun muassa lisätä energiantuotantoa, parantaa muistia ja keskittymiskykyä, poistaa raskasmetalleja, suojata maksaa, hermostoa ja aivoja sekä aktivoida uudelleen soluja suojaavia antioksidantteja. Se on kaiken lisäksi täysin turvallinen käyttää. 

Lisäsaanti tarpeen

Alfalipoiinihappoa saa pääasiassa vihreistä kasviksista ja punaisesta lihasta, mutta niin vähän, ettei määrällä ole käytännön merkitystä. Alfalipoiinihapon saanti ravintolisänä on tärkeää myös siksi, että elimistö käyttää itse muodostamansa alfalipoiinihapon saman tien välttämättömiin solutoimintoihin. Iän myötä alfalipoiinihapon merkitys vielä kasvaa, sillä sen muodostuminen alkaa vähentyä suhteellisen varhain aikuisiässä.

Voimakas antioksidantti

Yksi alfalipoiinihapon erikoisuuksia on sen kyky palauttaa muita antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia jälleen aktiiviseen muotoon. Alfalipoiinihappo voi lisäksi muuntua kahden aktiivisen molekyylimuodon välillä, joista kumpikin toimii omalla toiminta-alueellaan antioksidanttina. Sen ansiosta alfalipoiinihapon antioksidanttivaikutus on poikkeuksellisen laaja.

Tehokas imeytyjä

Alfalipoiinihappo on sekä rasva- että vesiliukoinen ja pystyy kulkeutumaan jopa aivoihin. Aivojen painosta on yli puolet rasvaa, joka on herkkää hapettumiselle eli härskiintymiselle. Alfalipoiinihappo kykenee läpäisemään paitsi solukalvon myös ns. veri-aivoesteen, mikä tekee siitä erityisen tehokkaan soluja, aivoja ja muuta hermostoa suojaavan antioksidantin.

Hidastaa vanhenemista

Ikääntymisen myötä ihmiskehon energiaa (ATP:tä) tuottavien soluelinten määrä alenee ja niiden aktiivisuus laskee. Samalla koko elimistön energiantuotanto vähenee. Seurauksena on solutoiminnan hidastuminen, energisyyden katoaminen ja terveyden heikkeneminen. Alfalipoiinihappo nostaa glutationin, elimistön tärkeimmän solunsisäisen antioksidantin, pitoisuutta ja aikaansaa erinomaisen suojavaikutuksen.

Alfalipoiinihappo ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista ja ryppyjen muodostumista suojaamalla ihon kimmoisuudelle tärkeitä proteiineja, varsinkin kollageenia, sekä vähentämällä auringon ultraviolettisäteiden vanhentavaa vaikutusta.

Muistille

Alfalipoiinihapon lisääminen ruokavalioon auttoi rottia suorittamaan paremmin muistamista vaativia tehtäviä. Alfalipoiinihappoa saaneiden ikääntyvien eläinten muisti parani jopa paremmalle tasolle kuin nuorilla eläimillä, joille ei annettu alfalipoiinihappoa.

Lisää energisyyttä

Alfalipoiinihappo on elimistölle täysin luonnollinen keino lisätä energisyyttä. Sitä tarvitaan energianlähteenä toimivan ATP:n muodostumiseen johtavassa reaktioketjussa. ATP (adenosiinitrifosfaatti) on soluihin varastoitua ”polttoainetta”, josta vapautuu tarpeen mukaan nopeasti energiaa solujen, hermoston ja koko kehon tarpeisiin. Lisäksi alfalipoiinihappo aktivoi energia-aineenvaihdunnassa tarvittavan ubikinonin (Q10) tuotantoa. Alfalipoiinihapon riittävä määrä on siten tärkeä edellytys maksimaalisen energiatason ylläpitämiseen.

Verensokerille

Alfalipoiinihappo on erityisen hyödyllinen urheilijoille ja diabeetikoille: Se lisää glukoosin eli ns. verensokerin imeytymistä lihaksissa, parantaa insuliinivastetta ja säätelee glukoosin vapautumista maksasta. Samalla vähenevät korkean verensokerin aiheuttamat haitat, varsinkin glykaatio, joka vaurioittaa elintärkeitä proteiineja ja hermosoluja, nopeuttaa ihon ja koko elimistön vanhenemista ja altistaa verisuonisairauksille. Alfalipoiinihappoa onkin aikoinaan käytetty diabeteksen liitännäissairauksien yhteydessä.

Hyvää maksalle

Elimistöön kertyvät ympäristömyrkyt, kuten lyijy, kadmium ja elohopea vaurioittavat tunnetusti keskus- ja ääreishermostoa sekä maksaa ja munuaisia. Lyijyaltistuksen on todettu aiheuttavan varsinkin lapsilla älykkyysosamäärän laskua. Tupakointi altistaa tavallista suuremmille kadmiumpitoisuuksille ja amalgaamipaikkojen saneeraus elohopealle. Alfalipoiinihappo muuttaa näitä myrkyllisiä metalleja vaarattomaan muotoon kelatoimalla eli liittämällä niitä aminohappoihin. Erityisesti maksa pitää alfalipoiinihaposta, joka edistää maksasolujen uusiutumista eli regeneraatiota.

Tutkitusti turvallinen

Säännölliseen käyttöön sopiva ja toimiva annostus alfalipoiinihappoa on yli 30-vuotiaille 250–500 mg päivässä. Annostusta voi lisätä tilanteissa, joissa vaaditaan tavallista voimakkaampi vaikutus, sillä alfalipoiinihappo on elimistölle luonnollinen aine ja tutkitusti turvallinen; sitä voi myös käyttää samanaikaisesti muiden ravintolisien kanssa.

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2