Siirry sisältöön
Yhtälönä erityisherkkyys ja stressi – miten selvitä arjessa

Yhtälönä erityisherkkyys ja stressi – miten selvitä arjessa

Tiina Preetzmann on elämässään kohdannut monenlaisia terveyshaasteita, kuten endometrioosin, IBS:n, krooniset virtsatieinfektiot ja pitkään jatkuneen stressin. Erilaiset vaivat hän on kohdannut kiitollisuudella ja kokenut, että ne opettavat ja johtavat häntä etsimään lisää tietoa luonnollisista kehon tukikeinoista. Viimeisimpänä hän on aikuisiällä tiedostanut olevansa erityisherkkä, joka lisää helposti kehon stressiä ja kuormitusta haastavissa arjen tilanteissa.

Miten erityisherkkä määritellään?

  • Kuormittuu helposti voimakkaista aistiärsykkeistä, kuten kovista äänistä, valoista tai tuoksuista. Aistiärsykkeiden tulva vaikkapa juhlissa saattaa väsyttää erikoisherkän. Kaikkea tuntuu yksinkertaisesti olevan liikaa ja kun hän yrittää prosessoida asioita herkällä intuitiollaan, kuormittuminen lisääntyy helposti.
  • Eläytyy voimakkaasti, olipa kyseessä sitten myönteisiä tai kielteisiä tunteita herättävä tapahtuma, asia tai ihminen. Hän saattaa liikuttua kyyneliin silloin, kun kukaan muu ei koe tilanteessa samoin. Erityisherkkä on hyvin empaattinen.
  • Omaa erittäin herkän ja hienovaraisen havainnointikyvyn. Hän tulkitsee erinomaisesti sanattomia vihjeitä, keskustelukumppaninsa ilmeitä tai hänen energiatasojaan.
  • Stressaa deadlineista.
  • Välttelee tietoisesti raakoja ja väkivaltaisia elokuvia ja sarjoja.
  • Haluaa vetäytyä hiljaisuuteen, omaan rauhaan kiireisen päivän jälkeen. Jos hän ei saa yhtään omaa rauhaa, ylivirittynyt hermosto kuormittuu entisestään.
  • Yrittää järjestää elämänsä niin, että pystyisi välttämään ylimääräistä kuohuntaa.
  • On vilkas mielikuvitukseltaan.
  • Häntä pidettiin jo lapsena herkkänä ja ujona.

Tiinan tarina

Tiinalla on seitsemän- ja kymmenvuotiaat vilkkaat lapset, eikä arjessa ole liialti apuja, joten päivien hektisyyttä on välillä hankala estää. Hän kertoo miettineensä jälkikäteen, miten erityisherkkä selviää, kun on useampi lapsi. Hermosto kuormittuu helposti ylimääräiseen hälinään.

Itse hän koki olleensa niin läsnä lapsille heidän vauva-aikanaan, että ei osannut irtautua ja ottaa yhtään omaa aikaa. Tiina kertoo kehonsa olleen monta vuotta stressitilassa – tähän voi varmasti moni muukin väsynyt äiti samaistua. Tiina on ymmärtänyt tarvitsevansa oman ajan arjessa, että hän pystyy palautumaan. Hän kiittää miestään, tukipilariaan, joka ymmärtää vaimonsa herkkyyttä ja on vahva, kannattava tekijä tukena yhteisessä elämässä.

Tiina tiedostaa, että perusasioiden, kuten ravinnon ja unen, tulee olla kunnossa. Tiina noudattaa gluteenitonta ruokavaliota ja käyttää vain vähän maitotuotteita tai muita hiljaista tulehdusta lisääviä ravintoaineita. Kasvisten käytössä hän kertoo tsemppaavansa.

Tiina sanoo ottaneensa käyttöön Oura-sormuksen, joka näytti vielä jokin aika sitten yöaikaan pelkästään punaista, mikä tarkoittaa sitä, että öistä 99 % oli levotonta unta. Keho ei siis ehtinyt palautua päivän rasituksista juuri ollenkaan, vaan hermosto oli ylirasitustilassa öisinkin.

Tiina työskentelee Lappeenrannan AITO hyvän olon kaupassa ja kokeileekin aina mielellään liikkeen tuotteita omiin haasteisiinsa.

  • Kehon stressitilaan hän kokeili mm. Viridianin L-teaniini + sitruunamelissa -valmistetta. L-teaniinista hän kertoi saaneensa heti ensimmäisellä kerralla merkittävän hyvän olon aallon ja rauhoittumisen tunteen.
  • Viridianin Ruusujuuri complex -valmiste puolestaan auttoi saamaan Oura-sormuksen yöunen palautumisen vihreälle! Syvän unen määrä lisääntyi myös merkittävästi. Palautuminen muuttui siis huomattavasti valmisteen avulla. Tiina otti sitä pahimpina stressiaikoina yhden aamulla ja yhden illalla.

Arjessa Tiinan päivä alkaa aina mukavasti, kun hän pääsee metsään koiran kanssa kävelylle. Hän kokee luonnossa liikkumisen äärimmäisen tärkeäksi omalle erityisherkän hermostolleen. Tiina ahdistuu, jos kalenterissa on liikaa merkintöjä. Siellä tulee olla tyhjää tilaa ja vapautta improvisoinnille.

Stressin aikana kehon tukemiseen ravintolisiä

Viridianin L-teaniini + sitruunamelissa sopii elimistön tukemiseen ennen stressaavaa tilannetta, kuten esiintymistä, tai yleiseen kehon tukemiseen stressin aikana ja psyykkisen toimintakyvyn tehostamiseen, rentoutumista ja unen saantia edesauttamaan. Valmisteen l-teaniini on vesiliukoinen aminohappo, jota esiintyy luontaisesti mm. vihreässä teessä. Sitruunamelissa puolestaan saattaa vähentää stressin tuntemuksia, parantaa mielialaa ja valmistaa kehoa uneen.

Viridian Ruusujuuri complex on adaptogeenisistä yrttiuutteista koostuva ravintolisä, joka sisältää:

  • siperian ginsengiä
  • lakritsijuurta
  • rhodiolaa eli ruusunjuurta
  • ashwagandhan juuriuutetta
  • sitruunaköynnöksen marjauutetta.

Adaptogeeniset kasvit auttavat elimistöä sopeutumaan ympäristöön ja erilaisiin stressitekijöihin. Ne toimivat kehossa kuin termostaatti, eli tasapainottavat toimintaa, oli kyseessä sitten hermoston ylivirittyneisyys tai uupumus. Ne saattavat vahvistaa immuunipuolustusta, parantaa keskittymiskykyä, poistaa jännitystä, lisätä suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista.

Hermostolle erityisen tärkeitä ovat B-ryhmän vitamiinit, joita löytyy sekä Aito että Viridian -sarjasta; Aito Aktiivinen B-complex ja Viridian High twelve B-complex sekä magnesium. Magnesiumia löytyy eri muodoissa Aito, Viridian ja Nordicvita -sarjoista.

Lisämunuainen kuluttaa stressitilassa normaalia enemmän B- ja C-vitamiineja sekä magnesiumia. Edellä mainittujen valmisteiden lisäksi voi kokeilla Aito Vahva Tupla C-vitamiini -valmistetta tai Viridianin hyvin imeytyvää Extra C:tä.

Erityisherkkä, huolehdithan siitä, että saat omaa aikaa ja tilaa palautumiseen. Pyri vähentämään turhaa kuormitusta, älä pidä liian montaa rautaa tulessa yhtä aikaa. Ole lempeä itsellesi. Huolehdi elintavat kuten ravinto ja uni kuntoon, liiku luonnossa ja hae tarvittaessa tukea luonnollisista ravintolisistä. AITO-kauppiaasi auttaa sinua mielellään tuotteiden valinnassa.

Artikkelissa mainittuja tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoista sekä -verkkokaupasta!

Tiina Preetzmannia haastatellut ja kirjoittanut: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Magnesiumtauraatti – hermoston ja unen hyväksi