Siirry sisältöön
Tarvitsemmeko kalaöljyä ravintolisänä?

Tarvitsemmeko kalaöljyä ravintolisänä?

Terveydenhoitoalan eri koulukunnat alkavat olla sitä mieltä, että kalaöljy on terveellinen lisä jokaisen ruokavaliossa. Myös tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu kalaöljyn terveyttä tukevat vaikutukset. Saadaan se öljy sitten suoraan kala-aterioista, pullosta tai kapseleista, periaate on sama. Ainakin näin oletetaan! Omega-3 on tuttu käsite ainakin mainoksista, ehkäpä myös omakohtaisista kokemuksista. On hyvä tietää, että kaikki Omega-3 -rasvat eivät ole samanarvoisia.
 

Omega-3

Nimi on yleiskäsite, johon sisältyvät sekä kasvisperäiset, että eläinperäiset omega-3:t. Kasvisperäiset omega-3:t, kuten chian-, hampun- ja pellavansiemenöljyt, eivät sisällä EPA- ja DHA-rasvahappoja valmiina. Elimistön tulee muuntaa ne oikeaan muotoon. Tämä prosessi ei onnistu kovin helpolla, esimerkiksi monien ravintoaineiden ja entsyymien puutteen vuoksi. Tietenkin näillä siemenillä on muita terveyteen liittyviä vaikutuksia ja niitä tulisi nauttia yhdessä eläinperäisten omega-3 -rasvojen kanssa. Ainoastaan eläinperäiset omega-3:t sisältävät terveydelle hyvin tärkeitä EPA- ja DHA -rasvahappoja valmiina käytettäväksemme. Ne siis toimivat solutasolla tukien terveyttämme mahdollisimman tehokkaalla tavalla, joten näitä rasvoja tulisi suosia ensisijaisesti.

Mitkä ovat parhaat EPA- ja DHA -rasvahappojen lähteet? Rasvainen kala, kuten lohi, kirjolohi, silli, sardiini, siika ja tonnikala ovat hyviä esimerkkejä. Valitettavasti merien ja vesistöjen saastumisen myötä tämä kallisarvoinen ravinto on lisääntyvässä määrin käytännöllisesti katsoen syömäkelvotonta. Niin ikään viljelty kala ei vastaa koskaan ravintoarvoiltaan villiä, luonnollista ravintoa nauttivaa kalaa. Viljelty kala syö epäluonnollista ruokaa, johon lisätään runsaasti lisäaineita ja lääkkeitä, varsinkin antibiootteja.

Tämä on surullista, koska tuhoamme omaa ympäristöämme ja samalla vähennämme terveellisen ravinnon saantimme mahdollisuuksia. Suomessa on vielä puhtaita vesistöjä, joista voi pyytää erinomaista kalaa. Esimerkiksi vaatimaton muikku on todella herkullinen vaikkapa kevyesti voissa paistettuna. Maku on puhdas ja siinä on myös terveellisiä kalarasvoja. Silakka ja sardiini ovat pieninä kaloina myös parempia vaihtoehtoja, sillä ne ovat ravintoketjun alkupäässä. Niiden saastuneisuus on näin pienempi. Tietenkin on valittava tarkkaan mistä meristä ja vesistöistä kaloja on pyydetty.

Kalaöljy ja -kapselit tuntuvat melkein ainoilta vaihtoehdoilta, kun haetaan hyviä EPAn ja DHA:n lähteitä. Tämäkään ei ole helppoa, sillä kapseleita ja öljyjä on moneen lähtöön, mitä tulee hintaan ja laatuun. Monesti asiakkaat saattavat ostaa halvinta ja toivoa parasta. Halvimmat öljyt on kuitenkin saatettu puhdistaa ankarin kemiallisin keinoin. Öljyyn on voinut myös jäädä kemiallisia jäämiä tai puhdistusta ei ole tehty kunnolla, vaikka öljy on voinut olla peräisin huonolaatuisesta lähteestä. Merien nopea saastuminen sekä niiden ylikalastaminen ovat suuri ongelma, joten terveytensä vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota kalan ja meriruoan alkuperään.
 

Krilliöljy

Monet asiantuntijat suosittelevat krilliöljyä parhaana mahdollisena EPAn ja DHA:n lähteenä. Ensinnäkin krilli on pieni katkarapu, joka elää ravintoketjun alkupäässä, nauttien levää ruuakseen. Toisekseen sen pyytäminen on kestävää, sillä se lisääntyy nopeasti. Krilliöljyn tehokkuus on juuri siinä, että se sisältää hyvässä suhteessa valmiiksi DHA ja EPA -rasvahappoja. Krilliöljy sisältää myös astaksantiinia, voimakasta antioksidanttia (punainen väri). Se suojaa sekä öljyä itseään härskiintymiseltä, sekä samalla tukee immuniteettiamme, kun nautimme krilliöljyä.
 

Miksi kalaöljy on tärkeää terveydellemme?

Kalaöljyn tärkeys elimistölle on hyvin merkittävää koko eliniän. Jo kohdussa kehittyvän sikiön aivoille ja silmille EPA ja etenkin DHA ovat hyvin tärkeitä ravintoaineita. Lapsi tarvitsee koko kehityksensä ajan näitä ravinteita, tukemaan mm. immuniteettia, aivojen ja hermoston toimintaa sekä luuston kehitystä. Aikuisena tarvitsemme niitä ylläpitämään terveyttämme käytännöllisesti katsoen kaikissa kehomme toiminnoissa, mukaan lukien mielenterveys. Kun ikäännymme DHA ja EPA ovat merkittävimpiä aivojen suojelijoita esim. vakavia sairauksia, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tautia sekä monia muita neurologisia ongelmia vastaan.

Lisää terveyshyötyjä:
- auttaa estämään sydän- ja verisuonisairauksia
- auttaa estämään tulehduksia
- auttaa tasoittamaan kolesterolia
- auttaa alentamaan triglyseridejä
- auttaa tukemaan aivojen ja hermoston terveyttä
- auttaa alentamaan Parkinsonin ja Alzheimerin taudin riskejä
- auttaa tukemaan immuniteettiamme
- auttaa korjaamaan aivojen vioittumista
- auttaa painonhallinnassa
- auttaa mielenterveysongelmissa.

Rasvainen kala on yksi parhaista terveyttä tukevista ravintoaineista, mutta meidän tulee valita tarkkaan, mistä se on pyydetty. Sen lisäksi meidän kannattaa tehdä valintoja siten, että ne johtavat paremman ja terveellisemmän maailman palaamiseen.
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Sinikka Pakeman, kliininen ravintoterapeutti, NLP

Sinikka Pakeman valmistui ravintoterapeutiksi Lontoossa vuonna 1998. Hän on siitä lähtien toiminut terapeuttina Lontoossa ja Helsingissä. Pakeman on kirjoittanut kolme kirjaa ja monia artikkeleita. Hän kouluttaa ravinnosta ja terveydestä, ja on luonnonmukaisen ja paikallisen ravinnon puolestapuhuja. Lisätietoa: www.sinikkapakeman.com

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2