Siirry sisältöön
Superfoodit jaksamisen tukena

Superfoodit jaksamisen tukena

Superfoodien määritelmä on hyvin laaja. Suomalaiset metsät ovat juuri pullistelleet superfoodeja mm. mustikoiden, puolukoiden, vadelmien, tyrnimarjojen ja sienien osalta. Alkukesästä metsä tarjoili mm. kuusenkerkkää sekä nokkosta ja keskikesällä metsämansikoita. Onneksi suurinta osaa edellä mainituista on saatavilla erilaisina jauheina ja puristeina myös pitkin vuotta, mikäli pakastimeen ei ehtinyt hankkia riittävästi näitä kotoisia superfoodeja. 

Myös pihamaalla ja ikkunalaudoilla viljeltävät yrtit sekä oraat ja idut voidaan lukea kuuluvuksi superfoodeihin. Niitäkin löytyy onneksi kauppojen hyllyltä sekä tuoreina että jauheina pitkin vuotta. 

Myös eksoottisempia superfoodeja on nykyisin runsaasti saatavilla. Kirjo on runsas…Kannattaakin kokeilla eri superfoodeja, kuten hormonitoimintaa tukevaa macaa, antioksidanttipitoista lucuma-jauhetta tai puhdistavaa chlorellaa, ja löytää niistä itselle sopivimmat. 
 

Tässä muutamia esimerkkejä eri superfoodeista ja niiden käyttötarkoituksista sekä hyödyistä:

  • Mustikka – Sisältää kuitua, C-vitamiinia, mangaania ja polyfenoleja. On hyödyksi verensokerin tasapainottamisessa, tukee sydänterveyttä ja näkökykyä. Marjoilla ylipäätään on myös todennäköisesti lukuisia muita hyödyllisiä terveysvaikutuksia, joita tiede ei ole vielä edes löytänyt. 
  • Raakakaakao – Tehokas magnesiumin ja kromin lähde, sisältää runsaasti polyfenoleja. Raakakaakaossa on myös aivojen välittäjäaineena toimivaa serotoniinia. Lisäksi siinä on tryptofaania sekä B-ryhmän vitamiineja. Tee syksyn viileisiin viimoihin lämmin ja ravitseva raakakaakaojuoma sekoittamalla teelusikallinen raakakaakaojauhetta lämmitettyyn riisi-, kaura- tai mantelimaitoon, lisää joukkoon halutessani loraus kermaa (tai kasvipohjaista kermavalmistetta esim. kookos), kardemummaa ja Ceylonin kanelia sekä ripaus vaniljaa. 
  • Vehnänoras – Ravintorikkaudessa huippuluokkaa! Sisältää mm. A-, B-, C- ja E -vitamiineja runsaasti. Erinomainen lehtivihreän lähde, lisäksi se sisältää kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Neutraloi kehon happamuutta. Ota vaikka lasillinen aamulla tyhjään vatsaan. Hyvä vaihtoehto monen nauttimalle aamuiselle sitruunavesi tujaukselle, joka rasittaa hampaita happamuuden vuoksi, toisin kuin vehnänorasmehu. 
  • Nokkonen – Sisältää runsaasti kalsiumia, piitä ja magnesiumia. Nokkosen C-vitamiinipitoisuus on kolminkertainen appelsiiniin verrattuna ja kalsiumpitoisuus nelinkertainen maitoon verrattuna. Nokkonen sisältää myös rautaa huomattavasti enemmän kuin esim. pinaatti. Nokkosta löytyy helppokäyttöisinä jauhevalmisteina, josta voi tehdä ravitsevan yrttisuolan kotona sekoittamalla nokkosjauhetta ja puhdistamatonta merisuolaa. 

Näiden esimerkkien lisäksi löytyy lukematon määrä muita superfoodeja luontaistuotekaupan hyllyiltä. Muista kuitenkin että superfoodit yksinään eivät pelasta kokonaisuutta, vaan perusruokavalion tulee olla kunnossa. Runsaasti kuituja, riittävästi proteiinia, luonnollisia rasvoja ja mielin määrin kasvikunnan tuotteita. Sitten voi lisätä mukaan erilaisia superfoodeja tuomaan vaihtelua ja ”extra boostia” ruokavalioon. Eikä kannata unohtamaa kohtuullista liikuntaa ja riittävää lepoa sekä rentoutumista. Näistä aineksista saat vireyttä alkavaan syksyyn!
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Tiia Kallio, ravintovalmentaja, HTM

Tiia Kallio, ravintovalmentaja, HTM

Tiia Kalliolla on kahdenkymmenen vuoden kokemus terveyden ylläpidosta ravitsemuksen ja elämäntapojen avulla. Kallio on perehtynyt funktionaaliseen ja integroituun lääketieteeseen Suomessa ja ulkomailla. Tiia Kallion mottona on ”Ota vastuu omasta terveydestäsi!”

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2