Siirry sisältöön
Suolisto tasapainoon: 6 vinkkiä probioottien käyttöön

Suolisto tasapainoon: 6 vinkkiä probioottien käyttöön

Sinäkin olet saattanut huomata probiootteihin liittyen ristiriitaista uutisointia. Saatat saman päivän aikana lukea artikkelin sekä probioottien positiivisista vaikutuksista mm. suolistolle että niiden hyödyttömyydestä.

Suoliston oireita yritetään helpottaa erilaisin keinoin. Eräänlaista ulosteensiirtoakin on kokeiltu jo yli 1700 vuotta sitten, kun kiinalainen lääkäri Ge Hong hoiti vaikeaa ripulia sairastavia suun kautta nautittavalla eliksiirillä, joka sisälsi ulostetta. Eliksiiri sai myöhemmin nimekseen ’keltainen keitto’. Ulosteen ajateltiin siis parantavan. 

Nyt tosin tiedämme, että nykymuotoisessa ulosteensiirrossa mikrobit ja niiden aineenvaihduntatuotteet ovat niitä haluttuja parantajia. Ulosteensiirrossa siirretään terveeltä lahjoittajalta saatu mikrobien ekosysteemi henkilön suolistoon. Tätä hoitomuotoa ei kuitenkaan kutsuta probioottiseksi hoidoksi.
 

Probiootti ja prebiootti

Probiootti on eläviä mikro-organismeja sisältävä valmiste, jolla on riittävänä määränä annosteltuna terveyttä edistävä vaikutus elimistössä. Probioottivalmisteet sisältävät usein erilaisia laktobasilleja ja bifidobakteereja. Probioottina toimii myös esimerkiksi Saccharomyces boulardii -hiiva. 

Probiooteista on todettu olevan apua esimerkiksi ripulitautien hoidossa. Ne voivat olla hyödyllisiä myös esimerkiksi muiden ruoansulatuskanavan oireiden, koliikin, atooppisen ihottuman, ylähengitysteiden infektioiden sekä virtsatieinfektioiden yhteydessä ja ne voivat parantaa vastustuskykyä. Probiootit auttavat lisäksi erilaisten mekanismien kautta suoliston omaa mikrobistoa torjumaan haitallisten bakteerien kasvua suolistossa.

Prebiootti on puolestaan mikrobistometabolian kautta terveyttä tutkitusti edistävä ainesosa. Prebiootteja voidaankin siis pitää suoliston mikrobien ravintona. Probiootit voivat sisältää prebiootteja, kuten esimerkiksi frukto-oligosakkarideja (FOS) ja inuliinia. Kun ravintolisä sisältää sekä probiootteja että prebiootteja, sitä kutsutaan synbiootiksi

Probiooteilla voi olla positiivinen vaikutus myös mielialaan. Psykobioottia esitettiin alun perin probiootin alakategoriaksi, jolla olisi riittävänä määränä annosteltuna mielenterveyttä edistävä vaikutus mielenterveyspotilailla.  Psykobiootin määritelmää on laajennettu ja psykobiootteina voivat toimia sekä probiootit että prebiootit. Psykobioottisia vaikutuksia on tosin kaikilla niillä tekijöillä, jotka vaikuttavat positiivisesti suoliston mikrobistoon, kuten esimerkiksi ruokavalio ja liikunta.
 

Eräitä huomioitavia asioita

Olet käyttänyt probioottia ravintolisänä, mutta et saanutkaan siitä apua juuri sinun tilanteeseen. Tarkoittaako tämä sitä, että probiooteista ei olisi sinulle hyötyä? Ei tarkoita ja voit pohtia mm. seuraavia asioita.

 1. Millainen luonne ensinnäkin ostamallasi probiootilla on?
  Valmisteessa on mainittu: bakteerien suku, kuten Lactobacillus + laji, kuten acidophilus + kanta, joita L. acidophiluksellakin on useita erilaisia, kuten esimerkiksi LA-5, NCFM, CUL60 tai DDS-1. Probioottikanta kertoo nimenomaan probiootin luonteesta eli siitä, miten probiootti vaikuttaa. 
   
 2. Oletko käyttänyt probioottia oikealla annostuksella?
  Probiooteissa on erilaisia vaihtoehtoja vahvuuden ja tuotteen sisältämien probioottikantojen määrän suhteen. Ei voida sanoa, että vahvin ja/ tai runsaasti eri kantoja sisältävä probiootti on se paras tai tehokkain. Voi ollakin, mutta joskus voi parhaiten toimia probiootti, joka sisältää vain yhden bakteerikannan ja bakteerin määrä tuotteessa ei ole se suurin mahdollinen. Tehokas annos on siis kantakohtainen. Jos probiootin kerrotaan sisältävän ”salaisia kantoja”, jätä tuote ostamatta. Suomessa en ole tosin tällaiseen törmännyt. 
   
 3. Kuinka pitkään käytit probioottia?
  Probioottia kannattaa käyttää neljän viikon ajan, jonka jälkeen voit tehdä arvion sen vaikutuksesta. Jos ei tänä aikana ilmaantunut mitään positiivisia vaikutuksia, vaihda tuotetta. Muista sekin, että probiootin sisältämät mikrobit eivät yleensä kolonisoidu suolistoon pysyvästi.
   
 4. Probiootin elinkelpoisuus 
  Ovathan probiootin sisältämät mikrobit eläviä vielä siinä vaiheessa, kun käytät tuotetta (parasta ennen päiväykseen asti) eikä vain tuotteen valmistushetkellä? Tarkista myös tuotteen säilytysohjeet. Jos olet tottumaton probioottien käyttäjä, ei heti ensimmäisellä kerralla kannata suolistoon ladata satoja miljardeja bakteereja. Probioottien käyttö kannattaa aloittaa vähitellen ja nostaen vaiheittain annostusta. Näin suolistosi pysyy menossa mukana. 
   
 5. Tuotteen sisältämät muut ainesosat
  Jos probiootti aiheuttaa maltillisesta aloituksesta huolimatta suoliston alueen oireita, tarkista tuotteen sisältämät muut ainesosat. Probiootti voi sisältää esimerkiksi prebiootteja joko sinun tilanteeseen nähden liikaa tai on mahdollista, että ne eivät sovi sinulle vielä lainkaan. On myös mahdollista, että probiootit eivät sinun kohdallasi kuulu ensimmäisten keinojen repertuaariin, kun suoliston tilannetta rauhoitellaan.
   
 6. Yksilöllinen fysiologia ja suoliston mikrobisto
  Meillä on kullakin oma yksilöllinen fysiologia ja suoliston mikrobisto. Lisäksi olemme yksilöitä syömämme ruoan ja elämäntapojemme suhteen. Tästäkin syystä on selvää, että tutkitunkaan probiootin vaikutukset eivät ole kaikilla käyttäjillä samanlaisia vaikka se asia, johon probiootista apua haetaan, olisikin samankaltainen.   
   

Tälle tilille kannattaa tallettaa

Perinteisten probioottien lisäksi on markkinoilla myös ns. maaperäbakteereja sisältäviä tuotteita, erilaisia fermentoituja tuotteita sekä kuituvalmisteita. On mistä valita ja kokeilla, mutta kriittisyyttäkin mukaan hankintoihin. ”Yksi koko sopii kaikille” -tyyppinen ajattelu ei sovi mikrobienkaan maailmassa.

Tulevaisuudessa meillä on myös laajempi valikoima erilaisia mikrobeja sisältäviä valmisteita. Uuden sukupolven probiooteiksi on mainittu mm. Akkermansia muciniphila ja Faecalibacterium prausnitzii. 

Tulevaisuuden näkymiä on sekin, että meillä jokaisella on mahdollisuus tallettaa oman ulosteen mikrobeja ulostepankkiin. Näin voisimme palauttaa suoliston mikrobiston ennalleen tilanteessa, jossa olisi jouduttu turvautumaan vaikkapa antibioottikuuriin. Kätevää! Pidetään siis hyvää huolta suolistomme mikrobeista, jotta voimme tehdä hyvän talletuksen.
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Susanna Tiainen, ravintovalmentaja, fytonomi

Susanna Tiainen on toiminut pitkään ravintoasiantuntijana omalla vastaanotollaan Espoossa. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Susanna kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa ravitsemukseen, ravintolisiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Harrastuksiin kuuluu mm. ratsastus. Lisätietoja www.sunergia.fi

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen