Sisäelinten syönti uudessa nousussa
Ravintorikkaiden sisäelinten käyttö kuului Suomessa ennen monien perheiden normaaliin ruokavalioon. Fileitä ja paisteja ostettiin harvoin kalliimman hinnan vuoksi ja niitä pidettiin enemmänkin juhlaruokana. Sisäelinten ja harvinaisempien ruhonosien käyttö katosi lähes kokonaan, kun elintaso nousi. Monissa Euroopan maissa ne kuuluvat kuitenkin edelleen jokapäiväiseen ruokavalioon, niiden käyttö on edullisempaa ja ne antavat monipuolista vaihtelua ruokavalioon. Suomessa sisäelinten käyttö on nyt uudessa nousussa kokkailun tullessa trendikkääksi ”harrastukseksi” ja erityisesti siksi että niiden ravintotiheys ymmärretään entistä paremmin.
Sisäelinten ravintoaineita
Kun etsit ravitsevia eläinperäisiä elintarvikkeita, ovat sisäelimet oikea luonnon aarreaitta. Monen mielestä sisäelinten syöminen voi tuntua epämiellyttävältä ajatukselta, mutta oikeasti se ei ole sen ihmeellisempää kuin muunkaan lihan syönti. Kun sisäelimiä oppii valmistamaan oikeaoppisesti, niistä saa loihdittua huippuherkullisia aterioita.
Sisäelimet ovat hyviä B-vitamiinien, fosforin ja magnesiumin lähteitä. Lisäksi ne ovat täynnä tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja mm. A, D, K-vitamiineja. Rautaakin niissä on hyviä määriä ja hiukan yllättäen, raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia on maksassa ja munuaisessa itsessään saman verran kuin marjoissa ja hedelmissä.
Maksaa, munuaisia ja sydäntä lautaselle
Maksa on ehkä tunnetuin ja käytetyin sisäelin. Siinä on runsaasti laadukasta proteiinia, ja se on yksi parhaimmista A-vitamiinin lähteistä. Se sisältää myös huomattavia määriä kuparia, folaattia ja rautaa, sekä Q10-entsyymiä, joka on tärkeä entsyymi sydämen toiminnalle. Urheilijat syövätkin paljon maksaa, koska se lisää hapen määrä veressä, parantaa kestävyyttä ja voimaa, sekä ehkäisee väsymystä.
Munuaisia kannattaa suosia silloin, kun haluaa paljon proteiinia, mutta vain vähän rasvaa. Ne sisältävät myös paljon B12-vitamiinia, rautaa, B6-vitamiinia ja folaattia. Saat puolet päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta syömällä sata grammaa munuaisia. Munuaiset sisältävät myös kolesterolia, mutta terveille ihmisille tämä tuskin tuottaa ongelmia, harvemmin niitä syödään niin usein.
Sydämen valmistus vaatii hiukan tietämystä. Se sisältää myös hyviä määriä proteiinia, folaattia, seleeniä, fosforia, sinkkiä ja useita B-vitamiineja. Sydämen ravintoaineet parantavat myös kollageenin tuotantoa, joka taistelee ikääntymistä ja ryppyjä vastaan. Erityisesti sydänlihas, mutta myös maksa, sisältävät runsaasti alfalipoiinihappoa.
Biomedin uutuus Sisäelinjauhe sisältää vapaana eläneen lapin poron munuaista, maksaa ja sydäntä. Hellävarainen valmistusprosessi ja pakastekuivaus säilyttää vitamiinit ja muut ravintoaineet aktiivisessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Miedon makuinen jauhe sopii lisättäväksi ruoanlaittovaiheessa tai valmiiseen ruokaan, tai esimerkiksi juomassa käytettäväksi yhdessä Biomedin Luuliemijauheen kanssa.
Kirjoittanut: Birgit Stenroos, fytonomi