Siirry sisältöön
Pikkujouluähky? Näin helpotat ruuansulatustasi

Pikkujouluähky? Näin helpotat ruuansulatustasi

Normaalisti ruuan kuuluisi sulaa ongelmitta ja vatsan sekä suoliston olla rauhallinen myös ruokailujen jälkeen. Monet ruoka-aineet saattavat aiheuttaa vatsaoireita, jos suolisto on huonossa kunnossa. Erityisen haastavia suolistolle ovat seisovat pöydät, joista tulee usein syötyä liikaa ja monenlaista sorttia kerralla. Kannattaa varata laukkuun ruuansulatusta tukeva tuote, niin vatsakin pääsee helpommalla. Mutta miten valita tehokas valmiste?

Ruuansulatusvaivat voivat oireilla esimerkiksi turvotuksena, kaasun muodostuksena (ilmavaivoja), närästyksenä, röyhtäilynä, kovana tai löysänä vatsana, vatsakipuina ja -kouristuksina tai täysinäisyyden tunteena. Jotkut ihmiset ovat niin tottuneita vaivoihinsa, etteivät edes huomaa kärsivänsä mistään erityisestä olotilasta. Toiset taas olettavat, että oireet kuuluvat normaaliin elämään.

Ruuansulatuksen perusta – entsyymit ja suolahappo

Yhteistä suolistovaivoille kuitenkin on yleensä se, että ruuansulatus on heikkoa ja ruuansulatusentsyymeistä on puutetta. Syljessä oleva amylaasi-entsyymi aloittaa ruuan pilkkomisen jo suussa. Siksi tarvitaan kunnollista pureskelua, joka saattaa monelta jäädä puolitiehen. Seuraavana ovat vuorossa mahalaukun solut, jotka tuottavat suolahappoa ja pepsiiniä. Suolahappo tekee nimensä mukaisesti mahanesteen pH:n happamaksi. Monet tekijät vaikuttavat suolahapon tuotannon riittämättömään eritykseen.

Jos suolahapon tuotantosi ei ole riittävää, voit kokeilla käyttää betaiinihydrokloridia aterioilla. Suolahapon tuotantoa voi stimuloida myös luonnollisesti. Sitruuna, omenaviinietikka tai maitohappokäytetyt herajuomat voivat olla avuksi lievemmissä tapauksissa. Niitä voi sekoittaa veteen, jonka nauttii aterialla.

Tukea ruuansulatukselle ravintolisistä

Tarjolla olevista ruuansulatusentsyymituotteista kannattaa valita mahdollisimman vähän ylimääräisiä apuaineita sisältävä vaihtoehto. Ruuansulatusentsyymit suorittavat suolistossamme sitä tehtävää, jota ruuansulatuksemme normaalisti tekee, kun entsyymien ja suolahapon tuotanto on riittävää. Eli ruuansulatusentsyymikapselit pilkkovat hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja hyvin imeytyvään muotoon ja näin vähentävät suolistovaivoja.

Viridian Ruuansulatuksen tuki tuo nimensä mukaisesti helpotusta ruuansulatukseen. Se sisältää tehokkaan yhdistelmän entsyymejä, betaiinihydrokloridia, piparminttua sekä inkivääriä. Kaikilla näillä aineilla on ruuansulatusta tukevia vaikutuksia. Nauti ruokailun yhteydessä, jos kärsit erilaisten ruoka-aineiden sulamattomuudesta, heikoista vatsahapoista, turvotuksesta tai muusta vatsan/ suoliston epätasapainosta. Tarvittaessa kapselin voi ottaa jokaisella päivän aterialla.

Viridian Piparminttuöljy+ tuo rauhaa myllertävälle suolistolle. Tuote sisältää nerokkaan yhdistelmän vatsaa ja suolistoa rauhoittavia yrttejä, piparminttuöljyä, kuminansiemenuutetta ja inkiväärin juuriuutetta, jotka samalla tukevat ruuansulatusta. Vaikuttavat aineet vapautuvat kapselista viivästyneesti, jotta aineet saadaan kuljetettua pidemmälle suolistoon asti, jossa niitä tarvitaan. Kapseli kannattaa ottaa ennen ruokailua ja toistaa tarvittaessa päivän aikana.

Viridian-tuotteet saat AITO hyvän olon kaupoista ja verkkokaupasta!

Kirjoittanut: Sanna Kaunisto, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen