
Närästyksen luonnonmukainen hoito
Närästyksen oireet ovat epämukavia ja syyt oireiden taustalla voivat olla moninaiset. Toivoa ei kuitenkaan kannata heittää, ruokavaliolla ja ravintolisähoidolla voit saada helpotusta tilanteeseesi.
Syitä närästyksen taustalla
Närästys eli refluksitauti aiheuttaa erilaisia epämukavia oireita, kuten polttavaa tunnetta rinnassa ja kurkussa tai mahalaukun happaman sisällön nousua suuhun asti. Yskä, äänen käheys tai palan tunne kurkussa voi myös olla närästyksen aiheuttama. Refluksitaudin syynä voi olla:
- ruokatorven sulkijalihaksen löystyminen ja vajaa toiminta
- happosalpaajien pitkät käyttöjaksot, samoin tulehduskipulääkkeiden
- liialliset vatsahapot
- liian vähäiset vatsahapot
- suoliston vinoutunut bakteerikanta
- ylipaino
- tupakointi
- pitkään jatkunut stressi
- palleatyrä
- helikobakteeri.
Närästyksen aiheuttajana voi olla monta syytä samanaikaisesti, esimerkiksi pitkään jatkunut stressi, joka on heikentänyt ruoansulatusta ja vähentänyt vatsahappojen määrää. Vatsahappojen tehtävä on nimenomaan auttaa proteiinipitoisten ruokien pilkkomisessa, suojata meitä infektioilta ja bakteereilta sekä auttaa vitamiinien ja mineraalien imeytymisessä. Jos hapot ovat hyvin alhaiset, suoliston bakteerikanta voi vinoutua, aiheuttaen närästysoireita. Huonontunut bakteerikanta voi tuottaa happoja, jotka pääsevät nousemaan ruokatorveen asti ja niitä pidetään ”vatsahappoina”. Eli toisin sanoen, jos ei sinulla ole tarpeeksi hyviä happoja, kärsit huonoista hapoista.
Happosalpaajien aiheuttamat haitat
Joitakin vuosia sitten lääkärilehdessä ilmestyi artikkeli ”Protonipumpun estäjien pitkäaikaisen käytön haitat” eli happosalpaajien aiheuttamat haitat. Artikkelissa todettiin mm., että happosalpaajien pitkäaikaiskäyttöön liittyy riskejä, jonka vuoksi lääkityksen hyödyt ja haitat potilaalle tulisi harkita tarkkaan.
Pitkäaikaiskäyttöön liittyy vitamiinien ja hivenaineiden imeytymisriskejä, sekä suoliston alueen huonojen mikrobien lisääntyminen. Lääkkeiden pitkäaikaisesta käytöstä ja lääkityksen lopettamisesta tulisi keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Kun olet käynyt lääkärissä poissulkemassa närästyksen mahdolliset elimelliset syyt ja varmistamassa, että laboratoriokokeissa on kaikki hyvin, voit lähteä hoitamaan itse ongelmaa. Ravintoasiantuntija pystyy auttamaan sinua pääsemään ongelman alkulähteille. Toisinaan on tarpeen tehdä laaja suolistoanalyysi (ulostenäyte), josta tutkitaan mm. ruoansulatuksen toimivuutta ja hyvien ja huonojen bakteerien tasapainoa. Tämä on ns. ”täsmähoitoa”, jolla päästään nopeasti ongelmien alkulähteelle ja hoitamaan syytä.
Rauhoittava ruokavalio närästysoireisiin
Valitsemasi ruoat vaikuttavat suuresti närästysoireisiin. Tietyt ruoat, kuten kahvi tai voimakkaat mausteet stimuloivat vatsahappojen tuotantoa. Ruokia, joita kannattaa vältellä, on mm:
- punainen liha, käristetty ruoka
- maito
- rasvaiset juustot
- sokerit (myös piilosokerit)
- jälkiruokien, kuten marjojen tai hedelmien syöntiä aterian jälkeen
- kahvi
- alkoholi
- allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet
- toisilla myös gluteeniviljojen ja kananmunan poisjättäminen auttaa (ruokkivat huonoja bakteereita).
Lisäksi kannattaa muistaa, että ruoansulatuksen A ja O on kunnon pureskelu. Ruokailuhetken tulisi olla rauhallinen, ei kannata syödä liikkeessä tai kirjan tai ruudun ääressä, vaan todella keskittyä nauttimaan ruokailusta, tuoksuista, väreistä ja ruoan pureskelusta.
Kannattaa suosia:
- kasvisvoittoista ruokavaliota, marjoja, vihanneksia ja hedelmiä
- pieniä aterioita useammin
- helposti sulavaa ruokaa, kuten vaaleaa lihaa ja kalaa, höyrytettyjä kasviksia
- kasvissosekeittoja, marjapirtelöitä
- yrttien käyttöä ruoanlaitossa: timjamia, oreganoa ja basilikaa
- vihermehuja, mm. varsiselleristä puristettu mehu aamulla tyhjään vatsaan juotuna tukee ruoansulatusta.
Ravintolisistä apua akuuttiin tilanteeseen
Akuutissa tilanteessa parasta, mitä voit tehdä, on tukea ensin limakalvojen kuntoa esimerkiksi piihappogeelin, l-glutamiinin tai sinkki+karnosiinin avulla. Joillakin vatsahappotasot palautuvat jo sinkkilisällä, osa tarvitsee tueksi betaiinihydrokloridin, jota voi varovasti kokeilla proteiinipitoisten pääaterioiden puolivälissä. Betaiinihydrokloridilisää ei tule käyttää, jos on akuutti helikobakteeri-infektio. Yhdistelmävalmisteet, joissa on betaiinihydrokloridin lisäksi myös ruoansulatusentsyymejä, jotka pilkkovat hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja, voivat olla hyödyllisiä.
Jos yllämainittuja on käyttänyt jo jonkin aikaa, ilman mainittavaa apua, voi kokeilla niin sanottuja luonnon antibiootteja. Luonnon antibiootit ovat antiviraalisia ja -bakteerisia aineita, jotka auttavat tuhoamaan suoliston huonoa bakteerikantaa. Näihin kuuluvat mm. oreganoöljy, oliivinlehtiuute ja greipinsiemenuute. Luontaistuotekaupoista löytyy yksittäisiä tai yhdistelmävalmisteita, joita voi kokeilla asiantuntijan ohjeiden mukaan. Lääkitysten kohdalla tulisi aina tarkistaa mahdolliset ristireaktiot.
Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on hyvä muistaa, että jos huonoa bakteerikantaa on häädetty, tulee hyvääkin tukea laadukkaalla probioottivalmisteella.
Kokonaisuus ratkaisee
Niin närästyksen, kuin minkä tahansa muun terveyshaasteen hoidossa olisi on hyvä muistaa, että ruokavalion ja ravintolisähoidon lisäksi muutkin elämän osa-alueet tulisi olla kunnossa. Pienennä stressiä, harjoita mielen hallintamenetelmiä (mindfullness, meditaatio, jooga ym.) harrasta sopivasti liikuntaa, pyri nukkumaan kahdeksan tunnin yöunet, tapaa ystäviäsi, rentoudu ja nauti elämästä! Voi hyvin.
Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!
Anu Bouquet, dipl.ravintoterapeutti
Anu Bouquet toimii ravintoasiantuntijana vastaanotollaan Nummelassa, Espoossa ja Hyvinkäällä. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Anu pitää kursseja ja luentoja. Hän on hankkinut lisää koulutusta mm. kroonisten infektioiden hoidossa ja funktionaalisen lääketieteen laboratoriotestien tulkinnassa. https://www.ravintoeliksiiri.fi/