Rasvan kertyminen vyötärölle eli omenalihavuus kertoo mitä todennäköisimmin maksan rasvoittumisesta. Vyötärölihavuuteen liittyy usein uniapnea, joka häiritsee vakavasti yöunta. Ruoansulatusongelmat, jatkuva ummetus tai ripuli, vatsan turvotus, ilmavaivat, ärtynyt paksusuoli ja refluksitauti liittyvät usein vajaatoimintaiseen maksaan. Maksan verenpuhdistuksen vaikeutuessa iho saattaa reagoida. Ihottumat, kutina ja psoriasis kertovat tästä. Acne rocaceae eli ruusufinni johtuu yleensä maksan kuormituksesta ja sen hoito antibiooteilla pahentaa tilannetta. Silmien punoitus, kuivuus ja ärtyneisyys johtuvat usein ulkoisista ärsyttävistä tekijöistä, mutta voivat liittyä myös huonosti voivaan maksaan. Lievästi kellertävä sävy ihossa tai silmänvalkuaisissa saattaa kertoa maksan puhdistustyön heikkenemisestä.
Suomalainen terveydenhuolto on vuosikymmeniä seurannut ahkerasti veren kolesteroli- ja triglyseridiarvoja. Molempia arvoja mitataan ja kolesterolilääkkeitä käytetään niin rutiinilla, että unohdetaan, mihin näiden arvojen nousu viittaa. Kumpikin veren rasva-arvo kertoo maksan häiriöstä. Korkea verenpainekaan ei aina ole munuaisten syytä, vaan vika voi johtua maksasta.
Mielialan lasku, masennus, vihaisuus ja aggressiivisuus saattavat kertoa maksaan vaikuttavista tunteista ja maksan vaillinaisesta toiminnasta sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa sekä kehon puhdistuksessa. Konkreettisesti maksan vaiva saattaa tuntua epämukavana tukkoisuutena tai kipuiluna oikean kylkikaaren alla. Myös ihon tai hengityksen paha haju voi liittyä maksaan.
Maksa sinnittelee, vaikka olisi myrkkyä tai rasvaa täynnä. Maksan sitkeyttä kuvaa se, että 70-90 % siitä voi tuhoutua ja loppuosa vielä hoitaa elintärkeitä tehtäviä. Maksan sitkeys on terveydeksi, mutta joskus salakavalaa, sillä epämääräisten oireiden takia tilanne saattaa edetä pitkälle ennen kuin siihen havahtuu.
Mitä voit tehdä maksasi hyväksi?
- Uudistava puhdistava ruokavalio - maksaa vahvistava ravinto
- Suoliston puhdistaminen - vatsan toiminta ja bakteerit tasapainoon
- Maksan vahvistaminen - mm. kevytpaasto, sopiva ruokavalio ja uudistavat mehut
- Maksan toimintaa tukevat rohdot - mm. maarianohdake, voikukanjuuri, kurkumiinivalmisteet (esim. vahva BCM95-uute)
- Lehtivihreä - erityisesti villivihannekset, suomalainen vehnänorasmehu ym.
- Lue lisää ja tarkempia ohjeita kirjasta ”Terve maksa, avain hyvinvointiin”.
Kirjoittanut Marja Ruuti; ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on perehtynyt myös funktionaaliseen lääketieteeseen.
Kirja on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.