Melatoniinista apua uneen
Melatoniini on jo nykyään monille tuttu apu nukahtamiseen. Joku kokee saavansa siitä hyvän avun ja joku toinen taas ei. Siihen, kuinka hyvin melatoniini pääsee kehossa vaikuttamaan, on useita syitä.
Mitä melatoniini on ja mistä sitä muodostuu?
Melatoniini on luonnollinen hormoni, jota elimistö itsekin tuottaa. Siihen tarvitaan tryptofaani-aminohappoa. Tryptofaanista elimistö pystyy muodostamaan serotoniinia (jos on saatavilla oikeanlaisia apuaineita). Se on kehon ns. mielihyvähormoni. Serotoniinista muodostuu lopulta melatoniinia.
Ikä, stressi, huono ruokavalio, tupakointi ja alkoholi sekä valo vähentävät melatoniinin eritystä. Vanhemmilla ihmisillä on tuotanto jo hiipumaan päin. Usein iäkkäämpien kuuleekin nukkuvan heikosti.
Melatoniinin lähtöaine, serotoniini on myös elimistön oma hormoni ja toimii aivoissa välittäjäaineena. Serotoniinista voi olla puutetta ja se voi ilmetä mm. mielialan laskuna, masennuksena tai kroonisena väsymyksenä. Jos kärsit unettomuudesta tai ruokahalun ja makeanhimon lisääntymisestä, voi taustalla olla serotoniinin puutos. Serotoniinin määrään pystytään vaikuttamaan ruokavaliolla ja ravintolisillä. Itseasiassa ravintoaineilla näyttäisi olevan suurempi vaikutus välittäjäaineisiin kuin on tiedetty.
Ruokavaliossa tryptofaania sisältävät mm. kananmunat, kalkkuna, maitotuotteet, liha, siemenet ja soijatuotteet. Myös maitohappobakteerit tuottavat kehossa tryptofaania. Välttämättömät rasvahapot mm. kalaöljy ja helokkiöljy ovat tarpeellisia eikosanoidien tuotannolle. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, jotka säätelevät kehon toimintoja. Niistä syntyy aivoissa välittäjäaineita. On myös havaittu, että EPA-rasvahappo tehostaa serotoniinin hyväksikäyttöä aivoissa.
Melatoniinin vaikutukset
Melatoniinin vaikutukset ovat monipuoliset. Unen lisäksi se lisää vastustuskykyä. Tämä perustuu sen ominaisuuteen vaimentaa hapetusstressiä ja sammuttaa kroonista tulehdusta. Melatoniinia erittyy kehossa luonnollisesti pimeän tullen. Näin se saa aikaan valmiuden hyvään, levolliseen uneen ja pitää yllä sisäistä kelloa eli vuorokausirytmiä. Lisäksi melatoniinilla on lukuisia muita suotuisia vaikutuksia elimistöön.
Miten melatoniinia käytetään?
Melatoniinia kannattaa ottaa valmisteesta riippuen noin tunti ennen nukkumaan menoa. Nykyään on kuitenkin olemassa hyvin erilaisia tuotteita suihkeista, imeskeltäviin ja hitaasti suolistossa sulaviin tabletteihin. Hitaasti sulavat tuotteet imeytyvät suolistosta pikkuhiljaa ja vaikuttavat pidempään. Pitkävaikutteinen melatoniini kannattaakin valita, jos on taipumusta herätä yöllä kesken unien. Jos ongelma taas on enemmänkin nukahtamisesta, on parempi valita esimerkiksi suihke tai imeskeltävä muoto, jotka vaikuttavat hyvinkin nopeasti.
Kannattaa muistaa, että melatoniini auttaa kehoa sopeutumaan paremmin omaan vuorokausirytmiin. Näin ollen se olisi tehokkainta säännöllisesti käytettynä ja otettuna samoihin aikoihin iltaisin. Melatoniinilla ei ole unilääkkeille tyypillisiä haittavaikutuksia, eikä se aiheuta riippuvuutta.
Melatoniinivalmisteita on eri vahvuisia. Ravintolisänä myytävät tuotteet ovat mietoja. Apteekista saa melatoniinia vahvempina valmisteina reseptillä. Tuotteen vahvuus ei kuitenkaan välttämättä ole aina ratkaiseva tekijä. Jos esimerkiksi suolisto on huonossa kunnossa, eivät ravintoaineet imeydy hyvin verenkiertoon, näin voi myös melatoniinitabletti imeytyä heikosti. Suun limakalvolta imeytyvät suihkeet tai imeskelytabletit ovat tällöin parempi ratkaisu. Kannattaakin kokeilla, mikä valmiste toimii parhaiten ja käyttää tuotetta jonkin aikaa säännöllisesti!
Tule kysymään lisää vinkkejä uneen asiantuntevasta AITO hyvän olon kaupasta!