Siirry sisältöön
Magnesiumin monet muodot ja hyödyt

Magnesiumin monet muodot ja hyödyt

Väsymystä? Kramppeja? Sydämentykytystä? Unihaasteita? Elohiiri silmässä? Näihin kaikkiin saattaa liittyä magnesiumin puute. Magnesium on osatekijä yli 300 entsyymijärjestelmässä, jotka säätelevät kehon keskeisiä toimintoja, mukaan lukien proteiinien rakentaminen, hermojen ja lihasten toiminta, energiantuotanto, verensokeri ja verenpaineen säätely. [1] 

Valinta eri muotojen välillä saattaa herättää kysymyksiä, mitä eroa niillä on? Tässä lyhyt opas, joka voi auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen valmisteen.

Puutostiloihin, vähän energiaa - Magnesiumsitraatti 

Magnesiumin muoto, joka on sitoutunut sitruunahappoon. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että tämä imeytyy suolistossa helpommin kuin muut muodot. [2] Jos magnesiumtasosi ovat alhaiset, tämä on sinun valintasi. Huomioi, että suurilla annoksilla on laksatiivinen vaikutus. 

Närästys, ummetus – Magnesiumoksidi  

Magnesiumin ja hapen yhdiste, jota yleensä myydään jauheena. Perinteisesti käytetty ruoansulatushäiriöiden, närästyksen ja ummetuksen hoitoon. Sitä on pidetty jo jonkin aikaa huonosti imeytyvänä, mutta uusien tutkimusten mukaan se on yhtä tehokas kuin magnesiumsitraatti. [3] 

Uni - Magnesiumbisglysinaatti 

Valitse tämä, jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai sinulla on herkkä suolisto, koska se on hellävarainen ruoansulatukselle. Imeytyy helposti ja sillä voi olla rauhoittavia ominaisuuksia. Glysiiniä käytetään usein lisäravinteena yksinään unettomuuteen. Se stimuloi serotoniinin (“onnellisuushormonin”) tuotantoa, joka auttaa kohottamaan mielialaa, parantamaan unta ja muistia.  

Sydämen terveys - verensokerin säätely - suorituskyky - Magnesiumtauraatti 

Tämä on sinun valintasi, jos haluat tukea sydän- ja verisuonijärjestelmääsi ja olet esidiabeettinen. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että riittävällä saannilla on merkitystä verensokeritason säätelyssä, verenpainetaudissa ja sydänlihaksen tukemisessa [1]. Tämä muoto on suosittu myös urheilijoiden keskuudessa suorituskyvyn parantamiseksi ja palautumisen edistämiseksi, mutta sen tehokkuus tällä alueella on edelleen kiistanalainen, ja tarvitaan lisää tutkimuksia. 

Energia - Magnesiummalaatti 

Kun omenahappo, se omenoissa oleva hapan makuaine, sitoutuu magnesiumiin, siitä tulee magnesiummalaatti, joka on erittäin hyvin siedetty ja imeytyvä magnesiumin muoto. Malaatti toimii NAD+:n, B3-vitamiinin johdannaisen kanssa energiantuotannossa. [4] Myöhemmin magnesiummalaattia on alettu käyttämään tukemaan energiantuotantoa ja urheilusuoritusta sekä vähentämään väsymystä. 

Vielä ei ole riittävästi todisteita viittaamaan siihen, että yksi magnesiumin muoto imeytyisi paremmin kuin toinen. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että useat muodot ovat kliinisesti tehokkaita. [5] Lisäksi voi olla myös muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kehomme magnesiumin saantiin, kuten ruokavalio ja suoliston terveys. 

Henkilökohtaista apua magnesiumvalmisteen valinnassa saat lähimmästä AITO-kaupasta. Voit tutustua magnesiumeihin myös verkkokaupassa. 


Lähteet: 
[1]Jahnen-Dechent W, Ketteler M. 2012 Magnesium basics. 
[2]Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. 2003 Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes 
[3]Shechter M, Saad T, Shechter A, Koren-Morag N, Silver BB, Matetzky S.2012 Mar   Comparison of magnesium status using X-ray dispersion analysis following magnesium oxide and magnesium citrate treatment   
[4] Kumari, A. Chapter 2 - Citric Acid Cycle, Sweet Biochemistry, Academic Press, 2018, Pages 7-11. 
[5] Marta R. Pardo MSc Jan 2021 Bioavailability of magnesium food supplements: A systematic review 

 

Edellinen artikkeli Eri B-vitamiinien rooli väsymyksen torjunnassa
Seuraava artikkeli Immuunipuolustuksen tärkeät tukijat