Siirry sisältöön
Kalsium ja D-vitamiini – tärkeitä joka iässä

Kalsium ja D-vitamiini – tärkeitä joka iässä

Kalsiumia tarvitaan elimistössä monenlaisiin tärkeisiin tehtäviin joka iässä. Mikäli ruokavalio on puutteellinen tai kärsit osteoporoosista, kalsiumlisä saattaa olla tarpeellinen. Viridianin Vahva kalsium + D3 on laadukas ravintolisä, josta saat kalsiumia ja D-vitamiinia hyvin imeytyvässä muodossa.

Kalsiumin monet tehtävät

Kalsiumia tarvitaan sydämen, lihasten ja hermoston toimintaan sekä luuston ja hampaiden terveydelle. Useiden tutkimusten mukaan matala kalsiumin saanti elämän aikana yhdistetään heikkoihin luihin ja suurempaan murtumariskiin. Naisilla murtumariski ja osteoporoosi kasvaa erityisesti vaihdevuosi-iässä, koska estrogeenin luustoa suojaava vaikutus häviää (1). Tällöin kalsiumin ja D-vitamiinin saannin merkitys kasvaa.

Kalsiumin lähteet ruokavaliossa

Seuraavissa ruoissa on paljon kalsiumia:

  • maitotuotteet
  • seesaminsiemenet
  • merilevät, kuten kombu, wakame ja nori
  • kuivattu ruusunmarja
  • tahini
  • chian siemenet
  • nokkonen

Kaikille maitotuotteet eivät käy esimerkiksi maitoproteiiniallergian vuoksi, jolloin on tärkeää sisällyttää muita kalsiumin lähteitä ruokavalioon. Kalsiumlisä saattaa myös olla tarpeen.

Luusto ja liikunta

Paitsi kalsiumin saanti, myös liikunta on oleellista luuston terveydelle. Harrastatko maila- tai pallopelejä, tanssia, juoksua tai step-aerobiciä? Hyvä jos harrastat, koska luuston kannalta tehokkainta on liikunta, jossa tulee iskuja tai tärähdyksiä. Tavallinen päivittäinen liikunta ei välttämättä riitä, jos luustoa halutaan vahvistaa, vaan se vaatii oleellisesti poikkeavaa ja riittävän suurta kuormitusta.

Kalsiumin ja D-vitamiinin yhteistyö

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Jos ei kehossa ole tarpeeksi D-vitamiinia, se ei voi muodostaa hormonia nimeltä kalsitrioli (ns. aktiivinen D-vitamiini). Tämä puolestaan voi johtaa kalsiumin huonoon imeytymiseen. Jollei kalsiumia imeydy tarpeeksi, kehon täytyy ”lainata” sitä luustosta, joka voi aiheuttaa luuston heikkenemistä.

Virallinen D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä sekä lapsille että aikuisille. Käytännössä tämä ei monestikaan riitä, vaan D-vitamiinia saatetaan tarvita huomattavasti enemmän. Paras tapa tarkistaa, riittääkö D-vitamiinin saantisi, on käydä mittauttamassa se verikokeista.

Kalsiumin ja D-vitamiinin yhteisroolia on tutkittu paljon luuston terveyteen liittyen. Eräässä tutkimuksessa (2) todettiin, että yli 65-vuotiaiden naisten ja miesten luuston murtumat vähenivät huomattavasti placeboon verrattuna, kun he saivat päivittäin kalsium- ja D-vitamiinilisää.

Viridianin Vahva kalsium + D3

Viridian Vahva kalsium + D3 -valmisteessa on kolme eri kalsium muotoa: kalsiumhydroksidi, kalsiumsitraatti ja kalsiumaskorbaatti. D-vitamiini on vegaanisesta lähteestä peräisin. Määrää voi säännellä ottamalla 1–3 kapselia päivän aikana. Valmisteen otto kannattaa ajoittaa päivälliselle tai iltapalalle, koska monesti kalsiumvalmiste imeytyy paremmin, kun se nautitaan ruoan kanssa.  

Tuote ei sisällä ylimääräisiä täyte- tai lisäaineita. Se ei sisällä gluteenia, vehnää, soijaa, maitotuotteita, laktoosia, lisättyä sokeria, suolaa, hiivaa eikä lisäaineita. Viridian ei myöskään käytä eläinkokeita. Kapselit, nesteet ja jauheet ovat mahdollisimman puhtaita ja yksinkertaisia. Viridian sarjan tuotteista osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, tukemaan lasten, eläinten tai ympäristön hyvinvointia.

Viridianin Vahva kalsium + D3 -tuote on saatavilla ainoastaan AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa!

 

Lähteet:

  1. Kärkkäinen M, Tuppurainen M, Salovaara K et al. Effect on calcium and vitamin D supplementation on bone mineral density in women aged 65-71 years: a 3-year randomized population-based trial. Osteoporos Int 2010
  2. Dawson-Hughes B, Harris SS, Krall EA, Dallal GE. Effect of calcium and vitamin D supplementation on bone density in men and women 65 years of age and older. N Engl Med. 1997 Sep 4; 337 (10): 670-6.
  3. Luustoliitto.fi

 

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2