Siirry sisältöön
Jättitutkimus E-EPAlla on loppusuoralla

Jättitutkimus E-EPAlla on loppusuoralla

Usein kuulee ja näkee väitettävän, ettei ravintolisiä ole tutkittu yhtä hyvin kuin lääkkeitä. Väite ei päde E-EPA -nimiseen kalaöljyyn, joka kehitettiin 1980-luvulla Japanissa. E-EPA on puhdasta väkevöityä EPA-omega-3 -rasvahappoa.

Sitä valmistetaan Perun ja Chilen rannikolta pyydetyistä sardelleista, piikkimakrilleista, silleistä, kuoreista, lohesta ja makrilleista. E-EPAn valmistuksessa ei käytetä uhanalaisia kalalajeja. E-EPAn puhtaus on tutkittu perusteellisesti ja sitä seurataan jokaisessa valmistuserässä. Valmistuksessa noudatetaan Good Manufacturig Practivces -standardeja. 

E-EPA on maailman puhtaimpia kalaöljyjä, ja sitä on tutkittu lukuisissa kliinisissä kokeissa. E-EPAlla tehtiin Japanissa maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS, jonka tulokset julkaistiin 2007 laatulehti The Lancetissa. Hankkeeseen osallistui viiden vuoden ajan yli 18 000 kolesterolilääkkeitä (statiineja) syövää ihmistä. Tulokset olivat hämmästyttävät: E-EPA (1800 mg/vrk) vähensi 19 % sydäntapahtumia vakiohoitoon verrattuna. Eniten E-EPAsta hyötyivät diabeetikot ja ne henkilöt, joiden seerumin triglyseridit olivat koholla. Näiden ryhmien sydäntapahtumat puolittuivat. Myöhemmissä tutkimuksissa kävi ilmi, että suuri E-EPA -annos (1800 mg/vrk) lisää "hyvän" HDL-kolesterolin tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia potilailla, joilla on veren rasvahäiriö. Tällöin HDL muuntuu sellaiseen muotoon (rHDL), että se poistaa syöjäsoluista hapettunutta LDL-kolesterolia, eikä valtimoiden seinämiin muodostu vaahtosoluja. E-EPA ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa valtimoiden seinämässä kroonista matala-asteista tulehdusta ja korjaa seinämän vaurioita, sanovat asiaa tutkineet kardiologit. Japanissa ja Yhdysvalloissa E-EPA on reseptilääke, mutta EU:ssa se on ravintolisä.

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA myönsi suurten kliinisten tutkimusten perusteella vuonna 2012 E-EPAlle käyttötarkoituksen kohonneiden triglyseridien alentamiseen. Kohonneiden triglyseridien alentamisen uskotaan ehkäisevän sepelvaltimotautia ja sydäninfarkteja, myös statiineja syövillä ihmisillä. Sydänlääkärit uskovat E-EPAsta olevan hyötyä statiinien syöjille, sillä pelkästään kolesterolin alentaminen statiineilla ei ehkäise riittävästi sepelvaltimotautia eikä sydäninfarkteja. Statiinit eivät alenna triglyseridejä juuri ollenkaan, mutta E-EPA on siihen tarkoitukseen tehokasta ja turvallista. Sen lisäksi E-EPA ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka myllertää sydän- ja verisuonitaudeissa ja muissa kroonisissa sairauksissa. FDA on kuitenkin edellyttänyt, että ennen kuin se myöntää E-EPAlle indikaation sepelvaltimotaudin hoitoon, asia on näytettävä toteen suuressa kliinisessä kaksoissokkokokeessa.

Tällainen tutkimus, nimeltään Reduction of Cardiovascular Events with Icosapent Ethyl-Intervention Trial (REDUCE-IT) alkoi marraskuussa 2011, ja sen odotetaan valmistuvan marraskuussa 2017. Siinä tutkitaan E-EPAn vaikutuksia 8000 statiineja syövällä henkilöllä 410 tutkimuskeskuksessa eri puolilla maailmaa. Koehenkilöt ovat yli 45-vuotiaita miehiä ja naisia, joilla on todettu sydän- ja verisuonisairaus sekä yli 50-vuotiaita miehiä ja naisia, joilla on diabetes ja lisäksi ainakin yksi muu sydäntaudin riskitekijä. Heidän seerumin triglyseridinsä ovat koholla ja lisäksi LDL-kolesteroli on 1–2,6 mmol/l. Puolet potilaista saa neljä grammaa E-EPAa päivässä, ja puolet toimii verrokkeina, joille annetaan lumekapseleita. Tutkimus tehdään tieteen kultaisen säännön mukaan satunnaistettuna kaksoissokkona. Tarkoitus on ratkaista "lopullisesti", ehkäiseekö E-EPAn käyttö sepelvaltimotautia ja sydänkohtauksia yli 6 vuoden vaikutusjakson kuluessa. Palaan asiaan tutkimuksen tultua julkaistuksi.
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Matti Tolonen, laillistettu lääkäri

Matti Tolonen, laillistettu lääkäri

Tohtori Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista. Tolonen on toiminut mm. käytännön lääkärinä, professorina sekä ylilääkärinä Työterveyslaitoksessa.

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2