Väsymystä? Sydämen tykytystä? Hiustenlähtöä? Painonnousua? Saatat kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Jos sinua piinaa jatkuva väsymys, alakulo, viluinen olo ja kylmät väreet, saatat sairastaa tietämättäsi kilpirauhasen vajaatoimintaa. Hypotyreoosi syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja.

Jos oireisiin kiinnitetään huomiota jo ajoissa, voidaan lievä kilpirauhasen vajaatoiminta mahdollisesti korjata normaaliksi ilman varsinaisia lääkkeitä. Tässä ovat tärkeänä tekijänä elämäntavat, ruokavalio ja ravintolisät.
 

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhanen tuottaa hormoneja, jotka vaikuttavat jokaiseen tärkeään elimeen ja joka ikisen solun aineenvaihduntaan sekä korjaukseen. Ei siis ole yllätys, että vajaasti toimiva kilpirauhanen voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten saamattomuus, henkinen väsymys, näköhäiriöt, päänsärky, masennus, ummetus ja sydämentykytys. Keskeisiä oireita ovat sitkeä painonnousu, alhainen perusruumiinlämpö; kylmät kädet ja jalat, kuiva iho, hiustenlähtö ja käheä ääni. Koska oireet tulevat usein hitaasti ja salakavalasti, ihminen tottuu niihin eikä välttämättä yhdistä niitä sairauteen.
 

Vinkkejä ruokavalioon

Gluteeniton ruokavalio on monilla osoitettu normalisoivan kilpirauhasen tilaa joko liika- tai vajaatoiminnassa. Ruokavaliossa kannattaa suosia runsaasti raakaravintoa: marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Hyviä proteiinin lähteitä pitää suosia kilpirauhaselle tärkeän tyrosiini-aminohapon saamiseksi. Hyvä proteiinin lähde on mm. rasvainen kala, joka sisältää runsaasti myös omega-3 -rasvahappoja. Eräässä tutkimuksessa on osoitettu, että omega-3 -rasvahapot, etenkin EPA, voisivat estää tietyntyyppistä kilpirauhasen vajaatoimintaa.
 

Ravintolisät kilpirauhaselle

Jodi on kilpirauhasen toiminnalle välttämätön, ja sen puute voi aiheuttaa kilpirauhasen toiminnan häiriöitä. Jodi on olennainen T3- ja T4-hormonin rakennusosa, ja sillä on yhteys kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Jodia tarvitaan kehon jokaisen solun ja elimen optimaaliseen toimintaan. Kilpirauhasen lisäksi esimerkiksi aivot, rintarauhaset, munasarjat ja lisämunuaiset tarvitsevat jodia. Ruoasta ei välttämättä saa riittävästi jodia, ja sen puute onkin yleistä. Merilevä on hyvä jodin lähde. Virallinen saantisuositus jodille on 150 ug/vrk, mikä on usein riittämätön määrä. Jodin saannin turvallisena rajana aikuisilla pidetään 600 ug/vrk.

Seleeni vastaa aktiivisten kilpirauhashormonien tuotannosta ja säätelystä. Seleenin puutos voi myös pahentaa jodin puutoksen tai jodin liikasaannin vaikutuksia. Lisäksi seleenistä on ollut apua kilpirauhasen tulehduksissa. Sinkin puute hidastaa tyroksiinin vapautumista kilpirauhasesta verenkiertoon.

Tyrosiini on aminohappo, joka tukee sopeutumista stressaaviin tilanteisiin vaikuttaen piristävästi ja energiaa lisäävästi.
 

Vuoden tehokkain uutuus kilpirauhaselle

TH Daily -kapselit sisältävät synergisen sekoituksen yrttejä ja ravintoaineita, jotka on suunniteltu tukemaan kilpirauhasen terveyttä. Jodia, seleeniä, sinkkiä, L-tyrosiinia, A-vitamiinia, B1- ja B3-vitamiinia, C-vitamiinia, Siperian ginsengia sekä lakritsanjuurta.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 28.2.–3.4.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Voimaannuttavat B-vitamiinit naisen terveydelle
  Yleistä B-vitamiineista Tarvitsemme B-vitamiineja jokaisen elimistön solun aineenvaihduntaan, energian...
Lue
Virkeänä kohti kevättä
Kansainvälisen naistenpäivän (8.3.) lähestyessä olemme koonneet tähän lehteen hyviä terveysvinkkejä eri-ikäisille...
Lue