Siirry sisältöön
Terveys ja hyvinvointitrendit maailmalta 2024

Terveys ja hyvinvointitrendit maailmalta 2024

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on yhä kasvava trendi maailmanlaajuisesti. Ihmiset haluavat ottaa osaa ja vaikuttaa omaan terveyteen, sekä ennalta ehkäistä sairauksien syntymistä. Valintoja tehdään tietoisemmin ja kokonaisuutta hoidetaan laajemmin. Suurin osa vuoden 2024 hyvinvointitrendeistä on ollut pinnalla jo vuosia, mutta uudet tutkimukset ja ihmisten tietoisuus niistä on syventynyt. Suurimpina aiheina on suoliston ja aivojen terveys, ja mielen hyvinvointi - immuunipuolustusta unohtamatta.

HYVINVOINTI & TERVEYS -kategoria

  • Itsehoito:
    Itsehoidosta on tulossa merkittävä osa ihmisten arkea. Eritoten milleniaalien keskuudessa, jotka asettavat itsehoidon etusijalle. He käyttävät siihen yli kaksi kertaa enemmän, kuin suuret ikäluokat. Itsehoidon trendi kattaa laajan valikoiman tottumuksia, tuotteita ja palveluita, joiden tavoitteena on saavuttaa kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä henkiseen, että fyysiseen terveyteen.
  • Suoliston terveys:
    Suoliston terveydestä on puhuttu jo pitkään, eikä loppua näy. Uudet tutkimukset suoliston vaikutuksesta sairauksien ehkäisyyn, immuunijärjestelmän vahvistamiseen ja jopa aivojen käyttäytymisen säätelyyn nostavat sen hyvinvoinnin pinnalle yhä uudestaan ja uudestaan. Mielenkiinnolla odotamme mitä uusia oivalluksia vuosi 2024 tuo suoliston terveyden kannalta tullessaan!
  • Laadukas uni: 
    ”Uni on uusi rikkaus.” Laadukkaan unen merkitys korostuu yhä enemmän. Tällä hetkellä yli kolmasosa aikuisista ei saa suositeltua määrää unta, mikä on ollut hälyttävää. Unenpuute on yhdistetty myös terveysongelmiin, kuten masennukseen, liikalihavuuteen ja diabetekseen. Melatoniini toimii monen arjen supersankarina, mutta sekään ei ole pitkäaikainen ratkaisu unenpuutteen ongelmaan. Keskeinen painopiste on kotona ”unihygienian” optimoinnissa, jossa vaikutetaan mm. makuuhuoneen ympäristön parantamiseen lepoa ja unta tukevana, aina valaistuksesta ilman ja sängyn laatuun. Myös innovatiiviset työkalut, kuten Oura Ring, joka seuraa unijaksoja ja tarjoaa oivalluksia unitottumusten parantamiseen, auttavat ihmisiä ymmärtämään ja parantamaan unen laatua.

  • Paasto:
    Ajoittainen paasto eli pätkäpaasto on noussut suosituimmaksi syömistavaksi yksilöiden keskuudessa sen terveysvaikutusten vuoksi. Pätkäpaaston aikana pidennetään yön yli syömättömyyttä  esim. 13-15 tuntiin ja nautitaan vain vettä, jolloin keho ja ruoansulatus saa enemmän lepoa. Pidennetty 24 tunnin tai sitäkin pidempi paasto herättää myös laajalti kiinnostusta sen hyödyistä terveydelle ja pitkäikäisyydelle. Tutkimukset osoittavat, että pitkittyneillä paastojaksoilla, kuten ajoittaisessa paastossa, voi olla suojaavia vaikutuksia sydämen toimintaan, vähentää Alzheimerin kaltaisten sairauksien riskiä tai oireita ja mahdollisesti pidentää elinikää. Lisäksi vaikuttavat 87 % henkilöistä, jotka ovat omaksuneet ajoittaisen paaston pudottaakseen ylipainoa, raportoivat sen tehokkuudesta painonpudotustavoitteiden saavuttamisessa
  • Muut paastot:
    Paastojen suosio on noussut myös muilla elämän alueilla, kuten ”digi- ja somepaasto”, jolloin pidetään taukoa erilaisista näytöistä, sosiaalisesta mediasta ja muusta mediasta.

    Toinen suosittu paasto on ”dopamiinipaasto”, joka tarkoittaa paastoa jännityksestä ja jännityksen tunteesta, se on tarkoitettu auttamaan ihmisiä kokemaan tylsyyttä ja palauttamaan keskittymiskykynsä. Näiden paastokäytäntöjen tarkoituksena on tarjota yksilöille hengähdystauko stimuloivasta tai ahdistusta aiheuttavasta digitaalisesta ja mediasisällöstä.

    Kolmas paastotrendi on ”ihon paasto”, jolloin vältetään ihonhoitotuotteiden käyttöä useiden päivien tai viikkojen ajan. Jotkut ihotautilääkärit ehdottavat, että tämä antaa ihon palata luonnolliseen tasapainoonsa.
  • Lymfa terveys:
    Kehon lymfa eli imunestekierto on noussut otsikoihin sen tärkeydestä koko kehon optimaaliseen terveyteen. Lymfaattinen järjestelmä, monimutkainen verisuonten, solmukkeiden ja elinten verkosto, on tärkeä rooli terveen immuunijärjestelmän ylläpitämisessä ja tehokkaan verenkierron edistämisessä koko kehossa.

    Se toimii kehon tyhjennysjärjestelmänä, suodattaen ja poistaen myrkkyjä, jätteitä ja ylimääräisiä nesteitä kudoksista. Hyvin toimiva imunestejärjestelmä on välttämätön kehon kyvylle taistella infektioita vastaan, parantaa haavoja ja puhdistaa myrkkyjä luonnollisesti. Säännöllinen liikunta, tasapainoinen ruokavalio, nesteytys ja käytännöt, kuten kuivaharjaus ja lymfaattinen hieronta, voivat tukea lymfakiertoa ja edistää optimaalista lymfaattista terveyttä. Kun imunestejärjestelmä toimii hyvin, se edistää merkittävästi elimistön kykyä puolustautua sairauksia vastaan ja ylläpitää tasapainoa ja harmoniaa.

    Nykypäivänä yhä useampi työ on istumatyötä, joka saattaa häiritä kehon lymfakiertoa ja aiheuttaa näin ollen erilaisia oireita ja sairauksia, jonka takia ihmisiä kannustetaan liikkumaan ja aktivoimaan lymfakiertoa. Lymfahoidot, kuivaharjaus ja muu lymfakiertoa tukeva on nousussa. 

  • Pitkäikäisyys:
    Aiemmin ihmiset ovat luottaneet vahvasti ulkoisiin hoitoihin tai lähestymistapoihin säilyttääkseen nuorekkaan ulkonäön, mutta nyt ollaan siirtymässä kohti kokonaisvaltaista lähestymistapaa fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin ja sitä kautta pitkäikäisyyteen. Tämä lähestymistapa sisältää kattavan tarkastelun ruokavalioon, elämäntapavalintoihin, fyysiseen aktiivisuuteen, päivittäisiin tottumuksiin ja hyvinvoinnin pilareihin kokonaisuutena. Koska loppujen lopuksi kehomme järjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa ja se, mitä päätämme tehdä jollakin elämämme alueella, vaikuttaa muihin alueisiin.

    Strategiat, kuten tietoinen syöminen, säännöllinen liikunta, riittävä uni ja stressin vähentäminen, voivat vaikuttaa merkittävästi fyysiseen ja henkiseen terveyteemme ja siten siihen, miltä näytämme ja tunnemme. Tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin voi auttaa ihmisiä pysymään nuorempana ja säilyttämään nuorekkaan ulkonäön pidempään. Se korostaa ennaltaehkäisevää hoitoa reaktiivisten hoitojen sijaan, joilla saavutetaan pidempi ikä, nuorekkuus ja terveys.
  • Aivojen terveys:
    Aivan kuten pandemian ansiosta omaksuimme itsehoidon vuonna 2020, 2024 on saamassa oman "hoitotrendinsä", ja sitä kutsutaan "aivohoidoksi". Tämä tarkoittaa aivojen terveydestä huolehtimista, jotta voi keskittyä paremmin, ratkaista ongelmia helpommin ja hallita stressiä tehokkaammin. Se sisältää mm. aktiviteetteja, joilla pyritään vähentämään stressiä ja tarjoamaan henkistä stimulaatiota, kuten lukemista, meditaatiota ja shakin pelaamista.

    Aivojen terveyteen liittyy myös sitä tukeva ruokavalio ja mielenterveyden tukipalvelut, kuten terapia, tukiryhmät ja mindfulness-käytännöt. Ne voivat auttaa edistämään positiivista ajattelutapaa ja emotionaalista vakautta. Aivoterveys on tärkeä osa onnellisena ja terveenä pysymiseen, sekä ihmisen tuottavuuteen, puhumattakaan siitä, että se myös lisää pitkäikäisyyttä.
  • Modernit miehet:
    Miehet ovat entistä itsevarmempia kokeilemaan uusia palveluita, mikä ajaa asteittaista muutosta miesten kauneus- ja hyvinvointimarkkinoilla. He investoivat yhä enemmän aikaa hoitorituaaleihinsa nauttiessaan fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin eduista – tosiasia, joka muuttaa miesten palveluiden tulevaisuuden.

KIRJOITTANUT: Anni Pöyhiä

Koska terveys on laaja käsite ja asiaa on paljon, olemme jakaneet trendit kolmeen eri artikkeliin. 

Lue myös jatko-osat:

- Terveystrendit 2024, osa 2: mielen hyvinvointi ja hyvinvointihoidot

- Terveystrendit 2024, osa 3: terveystuotteet ja ravitsemus

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät