Siirry sisältöön
Terveystrendit 2024, osa 3: terveystuotteet ja ravitsemus

Terveystrendit 2024, osa 3: terveystuotteet ja ravitsemus

Tämä kolmas ja viimeinen terveystrendien osa käsittelee vuoden 2024 suosituimpia terveystuotteita ja ravitsemustrendejä

TRENDITUOTTEET -kategoria

 • Probiootit ja prebiootit, myös lemmikeille:
  Tutkimukset osoittavat, että valtaosa ihmisistä kokee vähintään yhden epämiellyttävän ruoansulatuskanavan oireen joka viikko. Tutkimukset ovat myös paljastaneet terveen suoliston mikrobiomin syvällisen vaikutuksen sairauksien ehkäisyyn, immuunijärjestelmän vahvistamiseen ja jopa aivojen käyttäytymisen säätelyyn. Tiedämme nyt, että suolisto tarvitsee riittävän määrän hyödyllisiä bakteereja toimiakseen optimaalisesti. Suoliston terveyden alalla on syntynyt kaksi näkyvää lisäravinteen tyyppiä:

  - Probiootit: Nämä lisäravinteet sisältävät eläviä bakteerikantoja, jotka vahvistavat hyödyllisten suolistobakteerien populaatiota. Probiootit ovat yhtiä myydyimpiä suolistoravintolisiä.

  - Prebiootit: Prebiootit ovat kasvikuituja, jotka toimivat ravintoaineina hyödyllisille suoliston bakteereille. Kiinnostus prebiootteihin ja niiden tärkeyteen on nyt kasvussa.

  Google-hakujenkin perusteella ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia etsimään tietoa ruoansulatuskanavan hyvinvoinnin tärkeydestä. Uutena aihealueena on probioottien ja prebioottien tärkeys myös lemmikkien hyvinvoinnin tukemisessa!
 • Good gut trendi:
  Suoliston hyvinvointi trendi näkyy myös "vanhojen" eli vuosisatoja käytössä olleiden fermentoitujen juomien suosiossa, julkisissa keskusteluissa ulosteesta, älykäymälöistä ja pro/pre/postbiooteista ruoassa ja juomissa. Mutta Good Gut -trendi ylittää jopa tämän hypetyksen. Suolisto on kehon toiset aivot. Se ei ole enää ”vain sisäinen tunne”, vaan fakta. Ymmärretään, että huolehtimalla suoliston terveydestä - suojelemme terveyttämme myös myöhempinä vuosina.

  Tieteelliset tutkimukset osoittavat nyt, että hyvä suoliston terveys voi lievittää masennusta ja ahdistusta, kroonisia vaivoja, välttää allergioita ja jopa palauttaa (osan) vastustuskykyämme. Mikrobiomianalyysien odotetaan jopa muodostuvan välttämättömiksi tarkkuuslääketieteessä. Se on muutos tavassa suojella omaa ja muiden terveyttä.

 • Paastoteet:
  Koska pätkäpaasto ja vesipaasto on pop, myös kaikki paastoon soveltuvat oheistuotteet, kuten paastoteet ovat suosiossa. Yleisesti ottaen kaikki kalorittomat teet sopivat paastoon, mutta osa suosii kofeiinittomia vaihtoehtoja, kuten yrttiteetä. Valmiit paastopakkaukset myös houkuttelevat aloittelijoita kokeilemaan paaston hyötyjä.
 • Terveyttä mittaavat laitteet:
  Terveyttä mittaavat ”ylle puettavat laitteet” ovat yhä suosiossa. Tämä kategoria kattaa laajan kirjon sairauksien diagnosointiin ja seurantaan suunnitelluista työkaluista, aina uni- ja kuntoseurantalaitteisiin. Tutuimpia Suomessa ovat älykellot, Oura-sormus ja Firstbeat mittaus. Ennusteet osoittavat huomattavaa kasvua tällä saralla.  
 • Elintarvikkeet ja lisäravinteet immuniteettia varten:
  Kuluttajatutkimuksissa on tullut ilmi, että kuluttajat pitävät lisäravinteita elintärkeinä terveydelleen. Viime vuosina immuniteettia tukevat ravintolisät ovat kuuluneet monen arkeen, eikä niistä haluta tinkiä. Ihmiset panostavat edelleen immuuniterveyteen ja haluavat vahvistaa vastustuskykyään ravitsemuksen ja lisäravinteiden avulla.
 • Adaptogeeniset sienet:
  Olemme kaikki kuulleet tietyistä super-ruoista ja niiden tuomista eduista, mutta yksi, joka otti täysin vallan viime vuonna, oli adaptogeeniset sienivalmisteet. Sienet eivät ole enää vain ruokakulttuurin perushyödyke, vaan niistä on tulossa osa terveellisten elämäntapojen muutosta. Erilaisista adaptogeenisistä sienistä, kuten pakurikäävästä, lakkakäävästä ja siiliorakkaasta, on tehty paljon tutkimuksia ja niillä on huomattu olevan lukemattomia hyviä vaikutuksia mm. vastustuskykyyn, keskittymiseen ja rauhoittumiseen. Aikaisemmin nämä sieniuutteet tai -jauheet olivat tunnettuja vain biohakkereiden keskuudessa, mutta nykyisin ne löytyvät ihan tavallisten tallaajienkin kaapeista.

RAVITSEMUS -kategoria

 • Kasvipohjainen / vegaaninen ruoka:
  Kasvispainotteinen ja vegaaninen ruoka on tullut jäädäkseen. Valtaosa kuluttajista etsii kasvipohjaisia ruokia ja herkkuja aiempien tilalle. Pyrkimys puhtaaseen, hyvinvointia edistävään ruokaan on erityisen suosittu Z-sukupolven ja Millennialien keskuudessa, ja he ovat valmiita maksamaan siitä. Oman hyvinvoinnin lisäksi eläinten ja ympäristön hyvinvointi on valintoja tehdessä tärkeää.  
 • Täsmäravitsemus:
  Erilaiset dieetit alkavat olla historiaa, sillä ihmisiä kiinnostaa enemmän yksilöllinen terveys ja yksilölliset suositukset. Täsmäravitsemus tarkoittaa tietojen ja teknologian käyttöä ruokavaliosuositusten räätälöimiseksi yksittäisille asiakkaille/potilaille. Tämä perustuu ajatukseen, että eri ihmiset reagoivat eri tavalla eri ruoka-aineisiin. Täsmäravitsemus voisi auttaa ihmisiä parantamaan terveyttään ja ehkäisemään sairauksia. Tässä voidaan hyödyntää myös geenitestien tai muiden hyvinointitestien tuloksia. 


KIRJOITTANUT: Anni Pöyhiä

Lue myös aiemmat terveystrendien osat:

- Terveystrendit 2024, osa 1: hyvinvointi ja terveys

- Terveystrendit 2024, osa 2: mielen hyvinvointi ja hyvinvointihoidot

 

Edellinen artikkeli Tyrniöljy - Luonnollinen apu kuiville limakalvoille ja iholle
Seuraava artikkeli Terveystrendit 2024, osa 2: mielen hyvinvointi ja hyvinvointihoidot