Siirry sisältöön
Terveystrendit 2024, osa 2: mielen hyvinvointi ja hyvinvointihoidot

Terveystrendit 2024, osa 2: mielen hyvinvointi ja hyvinvointihoidot

Terveystrendien ensimmäisessä osassa puhuttiin eri terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueista, jotka ovat nousussa vuonna 2024. Tässä toisessa osassa syvennymme mielen hyvinvointi ja hyvinvointihoidot -kategorioihin, myös nämä teemat ovat maailmanlaajuisesti nousussa.   

MIELEN HYVINVOINTI -kategoria

 • Mielenterveys:
  Pandemian jälkeen mielenterveysongelmat paisuivat maailmanlaajuisiksi. Ahdistus ja masennus ovat nousseet hälyttävän paljon ja nyt asioille on tehtävä jotain. Kokonaisvaltaisen mielenterveystuen ja -ratkaisujen tarve korostuu kiireelliseksi kaikissa ikäluokissa.
 • Mielialan kohottaminen:
  Liittyen kasvaviin mielenterveysongelmiin, kiinnostus mielialan kohottamisesta kasvaa. Mielialaan vaikuttavat monet asiat niin kehossa, kuin sen ulkopuolella. Esimerkiksi hormonien vaikutuksesta mielialaan puhutaan enemmän, sekä siitä, miten se, mitä syö ja juo, muuttaa tunteita. Myös ympäristö vaikuttaa tunteisiin, kuten lämpötila, valaistus ja värit. Ihmiset voivat siis itse vaikuttaa mielialaansa erilaisin keinoin. 
 • Toipumisen tärkeys:
  Pandemian jälkeen huomio on keskittynyt siitä toipumiseen maailmanlaajuisella tasolla. Toipumisen tärkeys on huomattu joka saralla, niin työpaikoilla kuin kotona. Liian pitkä eristäytyminen jätti jäljen ihmisiin ja yrityksiin. Samalla kuitenkin luonnosta tuli taas elpymisen elinympäristö ja myös sillä on oma toipumistarpeensa.

  Toipuminen näkyy urheilussakin, jossa panostetaan entistä enemmän palautumiseen ja henkilökohtaisiin valmentajiin. On palautettu mieleen, että kaikista tehdyistä ponnisteluista tulee toipua. Elpyminen ja tasapainon löytäminen on kasvava teema tulevina vuosina. Muistutuksena, että joskus on jopa viisainta olla tekemättä mitään.

 

HYVINVOINTIHOIDOT -kategoria

 • Sound healing/äänimaljahoidot/äänihoidot:
  Kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on lisännyt erilaisten henkisten harjoitusten suosiota, kuten meditointia ja äänimaljahoitoja. Äänimaljahoitojen on huomattu vähentävän tehokkaasti jännitteitä ja kohottavan mielialaa ihan tieteellisten tutkimustenkin perusteella, mutta jotkut ääniparannuksen harrastajat vievät sen vielä pidemmälle, vihjaten, että nämä tekniikat voivat vaikuttaa kolmella ratkaisevalla tasolla: emotionaalisella, fysiologisella ja psykologisella tasolla.
 • Kylmä-kuumahoidot:
  Kylmä-kuumahoidot ovat olleet suosiossa jo useamman vuoden ajan ja ne ovat kasvussa edelleen uusien tutkimusten myötä. Tutkijoita kiinnostaa erityisesti avannon ja kylmäaltistuksen sekä saunan ja infrapunan vaikutukset palautumiseen ja mielenterveyteen. Kylmä-kuumahoitojen vaikutukset ovat olleet positiivisia ja niitä tarjoaa nykyisin myös kylpylät ja muut hyvinvointipaikat. 
 • Hyvinvointi alkaa kotoa:
  Hyvinvointiin panostaminen näkyy enemmissä määrin kotioloissa. Kotona tehtävät hyvinvointia lisäävät asiat ja laitteet kiinnostavat. Suuren suosion ovat jo saaneet mm. infrapunasauna, infrapunapussi ja punavalo. Hyvinvoinnin tukemiseen ollaan valmiita investoimaan enemmän ja enemmän.
 • Funktionaalinen lääketiede:
  Funktionaalinen lääketiede on tulossa yhä suositummaksi, kun ihmiset etsivät kokonaisvaltaisempia tapoja parantaa terveyttään. Funktionaalinen lääketiede on tieteenala, joka keskittyy sairauksien taustalla oleviin syihin. Tämä lähestymistapa korostaa elämäntapamuutoksia, kuten ruokavaliota, liikuntaa ja stressinhallintaa, sekä tavanomaisia lääketieteellisiä hoitoja. Ihmiset haluavat vaikuttaa sairauksien ennalta ehkäisyyn ja ymmärtää oireitaan paremmin.

 
KIRJOITTANUT: Anni Pöyhiä

Lue myös terveystrendien ensimmäinen- ja viimeinen osa:

- Terveystrendit 2024, osa 1: hyvinvointi ja terveys

- Terveystrendit 2024, osa 3: terveystuotteet ja ravitsemus

Edellinen artikkeli Terveystrendit 2024, osa 3: terveystuotteet ja ravitsemus
Seuraava artikkeli Terveystrendit 2024, osa 1: hyvinvointi ja terveys