Pirteyttä syksyyn ja talveen C-vitamiinilla

Näin talven kynnyksellä kannattaa alkaa täydentämään C-vitamiinivarastoja, jotta vastustuskyky pysyy valppaana ja olo pirteänä. C-vitamiini on vesiliukoinen, eikä elimistö pysty sitä itse muodostamaan. Näin ollen sitä on saatava ruuasta päivittäin. Ruuanvalmistuksessa ja varastoinnissa raaka-aineiden C-vitamiinipitoisuus vähenee.

Hyviä lähteitä ovat mm. marjat (tyrni, pihlajanmarja ja mustaherukka), kiivi, appelsiini, kaalit (lehtikaali), paprika, nokkonen ja pinaatti. Myös kaukaisempi tuttavuus Camu camu -hedelmä sisältää huikeat määrät C-vitamiinia.

Kannattaa mahdollisuuksien mukaan nauttia C-vitamiinipitoisia raaka-aineita tuoreena sesongin mukaan, esimerkiksi smoothiessa. Näin syksyllä aamun piristävä aloitus voisi olla vaikka tyrni-appelsiinismoothie.
 

Päivän piristys -smoothie

(1–2 annosta)

1 banaani
1 appelsiini
1 dl tyrnimarjoja tai osa pihlajanmarjoja
1 dl kookosmaitoa
1 rkl hampunsiemeniä
1 tl nokkosenlehtijauhetta
tarvittaessa vettä/ jääpaloja ja 1 kaps. Viridian Ester-C:tä

Hyvinkin pienet määrät C-vitamiinia saattavat riittää ehkäisemään puutosoireet. Vitamiinien tarve kuitenkin lisääntyy monissa erilaisissa tilanteissa, joita voi olla mm. stressi, sairaudet, tulehdustilat, raskaus, imetys, kova fyysinen rasitus tai yksipuolinen ravinto. Tällöin C-vitamiinin suurempi annostelu voi olla hyvinkin tarpeellista.

Ihmisen C-vitamiinivarastot ovat n. 1,5–5 g. Jos C-vitamiinia ei saada riittäviä määriä päivittäin, alkavat nämä varastot huveta ja saattavat kulua vähiin jopa kuukaudessa. Tällöin voi alkaa huomata puutosoireita, joita ovat esimerkiksi väsymys, lihaskivut, madaltunut stressinsietokyky ja heikko vastustuskyky. Myös kollageenin ja rasvahappojen muodostus alkaa heikentyä, joka saattaa näkyä mm. hiusten, ihon ja kynsien huonossa kunnossa.

Sana ”hapetusstressi” nousee esiin yhä useammin eri yhteyksissä. Se on vapaiden happiradikaalien aiheuttama tila, joka on taustalla mm. vanhenemisprosessissa ja kroonisissa sairauksissa. Hapetusstressiä aiheuttavat erilaiset ulkoiset tekijät ja kehon omat prosessit mm.

  • auringon UV-säteet
  • saasteet
  • tupakka
  • raskasmetallikuormitus ja muut haitalliset aineet
  • liian kovatehoinen liikunta
  • tulehdukset ja sairaudet.

Antioksidantit hillitsevät hapetusstressiä eli solujen rappeutumista. C-vitamiini on tehokas antioksidantti. Se pystyy uudelleen aktivoimaan kehossa jo käytetyn E-vitamiinin eli C-vitamiini tehostaa myös E-vitamiinin antioksidanttivaikutuksia.

Viridian-sarjasta löytyy kaksi eri vahvuista C-vitamiinivalmistetta; Ester-C 550 mg ja Ester-C 950 mg. Näissä tuotteissa C-vitamiini on vatsalle ystävällisessä kalsiumaskorbaatti-muodossa. Se ei siis ärsytä herkkääkään vatsaa. Ester-C on nopeasti imeytyvä ja vaikuttaa elimistössä tavallista C-vitamiinia pidempään. Ester-C 550 mg sisältää myös spirulinaa, metsämustikkaa ja sinimailasta. Kapselin voi halutessaan avata ja sekoittaa vaikka aamusmoothieen.

Viridian on sarjana eettinen: ympäristö­vaikutukset ja eläinten suojelu on huomioitu, ja yritys lahjoittaa joka tuotteesta rahaa hyväntekeväisyyteen. Tuotteet ovat laadukkaita ja kasviperäisiä, eikä mitään ylimääräisiä apuaineita käytetä. Vaikuttavat aineet ovat hyvin imeytyviä. Tuotteet sopivat myös herkimmille käyttäjille, koska ne ovat gluteenittomia, sokerittomia, vehnättömiä, soijattomia, maidottomia, laktoosittomia ja hiivattomia. Suomessa Viridiania voi hankkia ainoastaan AITO-kaupoista ja -verkkokaupasta.

Viridian-tuotteet ovat

  • kasviperäisiä
  • E-koodittomia
  • eettisiä

 

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.–30.11.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Vuoden 2018 parhaat terveystuotteet
  Vuoden 2018 Terveystuote NivelActive NivelActive tarjoaa markkinoiden nopeimman ja eettisesti vahvan...
Lue
Mistä energiaa arkeen?
Totesin ubikinonin voimaannuttavan vaikutuksen taannoin itse, kun takanani oli kaksi melkein peräjälkeen sairastettua...
Lue