Pellava –monipuolinen luonnon lahja terveydelle

Pellavansiemenöljy

Pellavansiemenöljy sisältää enemmän omega-3-rasvahappoja kuin mikään muu kasviperäinen lähde. Jopa n. 50–60 % pellavaöljyn rasvahapoista on omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa. Se on välttämätön rasvahappo, jolla tiedetään olevan merkittäviä terveysvaikutuksia. Pellavansiemenöljyssä on lisäksi runsaasti omega-6 ja -9-rasvahappoja sekä A-, C-, E-, B1- ja B2 -vitamiineja. Muista ravinteista mainittakoon sinkki, magnesium, fosfori, kalium ja kalsium.

Ravintorikkautensa ansiosta pellavansiemenöljyn on todettu olevan monella tavalla terveydelle hyödyllistä:

- Omega-3-rasvahappoa käytetään monissa tulehdusreaktioissa mm. munuais-, iho- ja niveltulehduksissa.

- Pellavaöljyllä on hyvä vaikutus ihon terveyteen ja se voi olla avuksi esim. aknessa ja auringon polttamissa. Öljy edistää myös hiuksien ja kynsien kasvua.

- Sydän- ja verisuoniterveyttä pellavansiemenöljy voi ylläpitää esimerkiksi laskemalla huonon kolesterolin määrää veressä sekä laskemalla verenpainetta.

- Pellavansiemenöljyn on todettu tukevan myös limakalvojen terveyttä sekä hermoratojen tehokasta toimintaa.

Miten pellavansiemenöljyä käytetään?

Pellavansiemenöljyä ei saa kuumentaa, koska silloin se härskiintyy ja muuttuu epäterveelliseksi. Öljyä voi ottaa sellaisenaan tai sekoittaa lautasella lämpimään ruokaan kuten puuroon, keittoon ja vihannesten joukkoon tai jugurttiin, pirtelöihin ja salaatinkastikkeisiin. Säännöllinen käyttö takaa terveellisten rasvahappojen saannin sekä niistä koituvat hyödyt.

Kun öljy puristetaan pellavansiemenistä, jää jäljelle murskattu siemenen osa. Pellavarouhe on helppokäyttöinen, sillä sen ravintoaineet voidaan hyödyntää helpommin kuin kokonaisista siemenistä, jotka täytyy rikkoa ennen käyttöä esim. kahvimyllyssä.

Pellavarouhe sisältää erinomaista kuitua, sekä vesiliukoista että liukenematonta. Pellavansiemenen kuitu yhdessä kaurakuidun kanssa ovat mitä parhaimpia kuituja terveyden näkökulmasta katsottuna.

- Pellavansiemenen kuidun hyödyt suolen toiminnalle on ymmärretty jo kautta aikojen. Kuitu lisää ja pehmentää ulostemassaa. Näin akuutti ummetus ja sen myötä monet pitkäaikaiset ummetuksen tuomat terveysongelmat vähenevät luonnollisesti. Kuitu auttaa myös eliminoimaan haitallisia aineita elimistöstä ollen näin tehokas detoksifikaation apukeino.- Pellavarouheen sisältämä kuitu auttaa vähentämään huonoa kolesterolia ja on siten hyväksi sydämelle ja verisuonille.

- Laadukkaita kuituja sisältävä ravinto auttaa painon hallinnassa, koska kuitupitoinen ravinto antaa kylläisyyden tunteen pitkäksi aikaa.

- Pellavarouhe sisältää myös runsaasti proteiinia ts. useita välttämättömiä aminohappoja. Proteiini lisää pellavarouheen terveysvaikutuksia mm. verensokerin ja insuliinin tasapainottamisen, lihasten kasvun tehostamisen sekä muiden aminohappojen valmistuksen tehostamisen kautta.

- Pellavansiemenen lignaanit muuntuvat elimistössä yhdisteiksi, joilla on todettu olevan hormoneja tasoittava vaikutus. Parhaillaan näitä pellavansiemenen terveysvaikutuksia tutkitaan kuumeisesti.

Miten pellavarouhetta ja pellavansiemeniä käytetään?

Pellavarouhe on käyttövalmis sellaisenaan. Sitä voi lisätä puuron joukkoon, leivonnaisiin, mysleihin, jugurtteihin ja marjoihin. Kokonaiset pellavansiemenet tulee liottaa ennen käyttöä ja ne on pureskeltava huolella. Toinen vaihtoehto on jauhaa pellavansiemenet myllyllä. Kokonaisiin pellavansiemeniin verrattuna pellavarouhe takaa helpoimmin kaikkien ravintoaineiden saannin ja hyödyntämisen.

Pellava on aitoa, rehellistä, kotimaista ravintoa

Pellavansiemenen sanotaan olevan yksi maailman ravintorikkaimmista ruoka-aineista. Se on luonnollinen ja terveellinen lisä ruokavalioon ei siis lisäravinne. Suomessa pellavaa viljellään myös luomuna ja kotimaisia tuotteita on hyvin saatavilla terveyskaupoissa.

- Ammattini puolesta ja henkilökohtaisessa ruokavaliossani olen säännöllisesti käyttänyt suomalaisia pellavatuotteita ja todennut ne tehokkaiksi osana terveellistä ruokavaliota.

Lehden muita artikkeleita

Ikipirteä Pirkko Mannola, 75
Näyttelijä painaa äärirajoilla Pirkko Mannola näyttää suorastaan uskomattoman pirteältä, vaikka valitteleekin...
Lue
Life Extension -tuotteita Luontaistuntijalta
Life Extensionin tuotteet ovat jo pitkään olleet erityisesti ravitsemusalan ammattilaisten ja muutoin terveystietoisten...
Lue
Superlaatua hyvinvointimme tueksi
Rasvaliukoiset, hyvin imeytyvät A- ja D-vitamiinit A- ja D-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja ja imeytymisen...
Lue