Miksi mustikkaa?

Mustikan luteiini suojaa silmiä ja verisuonia ja vaikuttaa moneen. Monia tutkimuksiakin on tehty tämän Pohjolan aarteen hyvien vaikutuksien selvittämiseksi. Mustikka on usein yhdistetty näkö­kykyyn ja silmien hyvinvointiin. Se vähentää myös tulehdusreaktiota, parantaa muistia ja alentaa LDL-kolesterolia. Kaikki se, mikä mustikassa on todettu terveelliseksi vaikkapa sydämelle ja verisuonille, on hyväksi myös silmien terveydelle.

Kaikki se, mikä mustikassa on todettu terveelliseksi vaikkapa sydämelle ja verisuonille, on hyväksi myös silmien terveydelle.
 

Silmät vilisevät hiussuonia

Mustikka sisältää tunnetusti verisuoniterveyttä edistäviä ainesosia. Silmissä on valtava määrä mikroverenkiertoa ja hiussuonia, joihin mustikan ainesosilla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia. Mustikka voi alentaa esimerkiksi silmänpainetta vaikuttamalla hiussuonien terveyteen.

Mustikan sisältämät antioksidantit suojaavat soluja. Silmien rasitusoireita ja hämäränäköä voidaan mahdollisesti ennaltaehkäistä mustikan avulla.
 

Luteiini - silmän ystävä

Mustikan ja sen sisältämien flavonoidien ja antioksidanttien - erityisesti antosyaanien ja luteiinin - on todettu olevan hyväksi silmänpohjille ja erityisesti ikääntyvien silmien terveydelle1.

Luteiini on antioksidantti, joka suojaa silmiä uv-säteilyn haittavaikutuksilta, vähentää riskiä saada harmaakaihia, ehkäisee silmänpohjan ikärappeumaa ja lieventää sen oireita. Luteiini myös pienentää riskiä sairastua valtimotauteihin.

Silmän verkkokalvon keltatäplässä on luteiinia, jota elimistö ei itse tuota, joten sitä on saatava ravinnosta. Keltatäplä saattaa rappeutua iän myötä, luteiinin saanti on siis turvattava.

Luteiinia saa mustikan lisäksi kehäkukasta. Hyviä lähteitä ovat myös avokado, pinaatti, parsakaali tai porkkana.
 

Mitä mustikka sisältää?

  • C- ja B-vitamiineja
  • A-vitamiinin esiastetta
  • Mangaania
  • Kuitua
  • Flavonoideja sekä antioksidantteja; esimerkiksi luteiinia ja antosyaaneja
  • Mustikan siemenissä on tärkeitä omega 3- ja omega 6-rasvahappoja
     

Mitä antosyaanit tekevät?

Mustikan antosyaanit ovat hyväksi verenkierrolle, sillä ne vahvistavat verisuonten seinämien sidekudosta sekä vähentävät turvotusta. Antosyaanit vähentävät myös verisolujen paakkuuntumista.
 

Mikä silmiä vaivaa?

Diabetes on yksi silmien terveyden riskitekijä. Retinopatia eli silmänpohjamuutokset ovat yleisiä erityisesti diabeetikoilla. Tässä on kyse verkkokalvon verisuonten toiminnan ja rakenteen häiriöitymisestä. Verkkokalvon pienet hiusverisuonet vaurioituvat.

Ikänäkö alkaa vaivata yleensä 40-50 vuoden iässä. Nykyisin käytämme suuren osan ajastamme erilaisten ruutujen äärellä. Silmät joutuvat koville ja voivat oireilla jo nuoremmillakin ihmisillä. Silmät rasittuvat, punoittavat, kuivuvat. Näkökyky sumenee.

Silmien kuivuutta aiheuttavat myös lääkitykset, ihosairaudet, erilaiset kansantaudit ja hormonitoiminnan muutokset.
 

Ravitse silmiäsi oikein

Jos silmien terveyttä haluaa tukea mustikoiden sisältämien ravinteiden avulla, pitäisi mustikoita syödä päivittäin noin 30-70 grammaa. Riittävästi hyviä antioksidantteja silmien suojaksi saa esimerkiksi Elexir Pharman Blue Eye -valmisteesta. Se on Ruotsissa jo suuren suosion saavuttanut mustikkatuote, jonka päiväannos sisältää mm. 25 mg luteiinia.

Blue Eye -valmiste on uute, joka sisältää silmien hyvinvointia edistävää mustikkaa ja kehäkukkaa. Valmisteesta saa myös mm. sinkkiä, C-vitamiinia, E-vitamiinia, B2-vitamiinia, A-vitamiinia ja seleeniä.

 

Lähteet:

1. Zadok Y, Levy Y, Glovinsky Y. The effect of anthocyanosides in a multiple oral dose on night vision. Eye 13: 734-736,

1999 (abstrakti)

- Fursova AZh, Gesarevich OG, Gonchar AM, Trofimova NA, Kolosova NG: [Dietary supplementation with bilberry

extract prevents macular degeneration and cataracts in senesce-accelerated OXYS rats] Adv Gerontol 16: 76-9,

2005 (abstrakti)

- EU-lainsa_a_da_nno_n Asetus EY/1924/2006

- Sitran yhteenveto tieteellisesta_ na_yto_sta_ koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia

- HUS, diabtekseen liittyvät silmänpohjamuutokset, verkkosivut hus.fi
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 3.5.–30.5.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Terveysuutisia maailmalta
Lämpimät terveiset terveysalan messuilta Lontoosta. Siellä minulle vahvistui jo aiemmin kokemani tunne: tämä on se...
Lue
Kalaöljyn EPA-rasvahappo suojaa sydäntä ja ehkäisee valtimotauteja
  E-EPAa on tutkittu pitkään psykiatriassa ja kardio­logiassa, ja tulokset ovat vallan erinomaisia. E-EPA ehkäi...
Lue