Luonnollista apua naisen hormonitoiminnalle

Jokaisessa ihanassa naiseutemme ikäkaudessa on omat haasteensa. Hormonit ohjailevat kehomme toimintoja ja monet eri tekijät vaikuttavat siihen, pysyykö hormonitoimintamme tasapainossa. Jos keho on mennyt sekaisin, voi tuloksena olla kirjava joukko erilaisia fyysisiä ja henkisiä oireita.

Kiusalliset PMS-vaivat

Jo teini-iässä kiusalliset PMS-oireet saattavat alkaa vaivata. Kuukautisia edeltävät oireet voivat olla rintojen arkuutta, turvotusta, vatsan ja alaselän alueen kipuja, alavireisyyttä, kiukkua, hermostuneisuutta, näppylöitä ihossa, ahmimista tai unettomuutta. Pahinta, mitä voi näiden oireiden kanssa eläessä tehdä, on syödä huonolaatuista ja sokerista ruokaa. Siitä puuttuu kaikki optimaaliselle hormonitoiminnalle tarvittavat ravintoaineet. Toinen erittäin paljon hormoneihin vaikuttava asia on uni. Laadukkaaseen nukkumiseen kannattaakin yrittää panostaa. Liikunta tekee hyvää, muttei sitäkään kannata harrastaa veren maku suussa, vaan omaa oloaan kuunnellen.
 

PMS-ruokavalio ja ravintolisät

Yhdestä kahteen viikkoa ennen kuukautisten alkua voi jo alkaa keventää ruokavaliota kasvisvoittoisempaan suuntaan ja jättää turhat herkut vähemmälle. Hormonitoimintaa tukevat ristikukkaiset kasvikset, kuten kaikki kaalit, retiisi, lanttu, nauris, piparjuuri ja rucola. Niitä kannattaa sisällyttää aterioille esimerkiksi höyrytettynä.

Hiilihydraattipitoisemmat ateriat kannattaa sijoittaa ilta-aikaan, jolloin ne tukevat unen tuloa. Tryptofaania sisältävät ruoka-aineet tukevat kehon serotoniinitasoja, joka saa aikaan hyvän olon tunteen. Ne myös auttavat hyvään uneen. Näitä ruoka-aineita ovat mm.

  • mantelit ja pähkinät
  • banaani
  • luonnonjugurtti
  • kikherneet
  • pavut
  • miso
  • munat
  • kalkkuna.

Kehoa voi tukea käyttämällä laadukasta monivitamiinivalmistetta, kalaöljyä, D-vitamiinia ja magnesiumia. Kuitulisä, esimerkiksi pellavansiemen- tai psylliumrouhe ja maitohappobakteerit tasapainottavat vatsaa. Toiset ovat hyötyneet PMS-vaivoissa myös helokkiöljystä (GLA). Jos kärsii runsaista kuukautisista, olisi hyvä mittauttaa rauta-arvot ja käyttää tarvittaessa hyvin imeytyvää rautavalmistetta.
 

Haaveena raskaus

Kun aletaan suunnitella perheenlisäystä, olisi hyvä varmistaa riittävä ravintoaineiden saanti. Erityisesti foolihappo, muut B-vitamiinit, C- ja D-vitamiini, rauta, kalsium, sinkki ja magnesium sekä jodi ovat tärkeitä. Lisäksi on hyvä huomioida omega-3:n saanti.
 

Keski-iässä nainen on parhaimmillaan!

40 ikävuoden jälkeen naiset voivat alkaa saada vaihdevuosioireita, jotka saattavat alkuun hämmentää. Vaihdevuodet eivät kuitenkaan ole sairaus, vaan luonnollinen siirtymävaihe. Siihen ei hyvinvoivalla naisella kuulu voimakkaita oireita. Usein oireet voimistuvat, kun kehon hormonitoiminta ei ole parhaimmillaan. Tällöin ne voivat haitata elämänlaatua huomattavasti.

Oireita voi onneksi helpottaa monin eri tavoin. Menopaussissa estrogeenitasot alkavat laskea, joka aiheuttaa mm. yöhikoilua ja kuumia aaltoja. Niihin voi saada apua esimerkiksi salviasta. Vaihdevuosiin suunnitelluista yhdistelmävalmisteista voi olla hyötyä myös mielen tyynnyttämiseen ja niistä voi saada lisäpotkua päivään. Tyrniöljy tai -kapselit pitävät limakalvot kosteina. Uneen voi käyttää apuna melatoniinia. Maitohappobakteerit sekä karpalotuotteet pitävät virtsatiet hyvinvoivina.
 

Kasviestrogeeneja ruokavalioon

Ruokavaliossa kannattaa suosia kasviestrogeenejä sisältäviä ruokia. Ne muistuttavat elimistön omaa estrogeenia ja pystyvät kiinnittymään estrogeenireseptoreihin. Näin ne voivat toimia estrogeenin tavoin lievittäen vaihdevuosioireita.

Kasviestrogeeneja ovat mm. isoflavonoidit ja lignaanit. Isoflavonoideja saadaan esimerkiksi soijasta (luomu) ja lignaaneja pellavansiemenistä, täysjyväviljoista, marjoista, hedelmistä sekä vihanneksista. Kylmäpuristetut luomuöljyt, kuten oliivi-, pellavansiemen-, hamppu-, camelina-, kookosöljy sekä voi ja kalaöljy ovat tarpeellisia aivoille.

Sokerisia tuotteita ja liikaa hiilihydraattimäärää kannattaa rajoittaa, ettei verensokeri heittelehdi ja aiheuta turhia vuoristoratoja mielelle. Hyvälaatuista proteiinia pitäisi olla jokaisella aterialla esim. kalaa, kanaa, lihaa, kananmunia, tofua, papuja, linssejä tai pähkinöitä/ siemeniä. Ateriavälit olisi hyvä pitää lyhyinä ja tasaisina. Kannattaa muistaa myös juoda vettä, koska ilman sitä ei keho pysty suoriutumaan edes perustoiminnoista, saati, että ajatus kulkisi kirkkaana.
 

Arjen tasapainottamisesta apua

Stressi on yksi hankalimmista asioista myös hormonitoiminnalle. Tasapainoinen elämä puhtaine ruokavalioineen, riittävän unen kera, antaa hormoneillemme parhaimman työrauhan. Myös tasapaino työn ja perhe-elämän välillä on tärkeää. Kun on mielekäs arki, jaksaa paremmin. Silloin myös erilaiset aktiviteetit voivat olla virkistäviä, vaikka niitä olisi enemmänkin.

Energisyyteen ja hyvään fyysiseen oloon vaikuttaa paljon ihmisen mielentila, yleinen asenne elämään sekä onnellisuus. Se on siis kuin oravanpyörä. Kun pystyt vaikuttamaan onnellisuuteesi, saat ehkä enemmän energiaa. Ja kun olet energisempi, suhtaudut kaikkeen elämässäsi positiivisemmin.
 

Tasapainota hormonitoimintaa

NORDIQ Nutrition Female Complex sisältää monipuolisen yhdistelmän tuorepakastekuivattuja kasveja tasapainottamaan naisen hormonitoimintaa ja terveyttä. Tuotteen ainesosia on käytetty perinteisesti tasapainottamaan mm. PMS-oireita, mielialaa sekä vaihdevuosioireita.
 

Teellä tasapainoon

Pukka Womankind -tee on kehitetty ravitsemaan ja tasapainottamaan naisen terveyttä. Se sisältää shatavari-juurta, joka on ayurvedassa tunnettu naiseuden hormonaalista tasapainoa ylläpitävä eliksiiri. Pukka Blackcurrant Beauty -tee on mustaviinimarjoista sekä punajuurista loihdittu hibiskuksen kukalla ja appelsiininkuorella viimeistelty teesekoitus, joka auttaa sinua hehkumaan sisältä ja ulkoa. Tiesithän että Pukkan Ayurvediset teet ovat luomulaatuisia ja pohjautuvat reilun kaupan periaatteisiin.
 

Rautaiseksi naiseksi

Mikroimeytyvä Natural Red Iron on vahva, vatsaystävällinen, tehokas ja riittoisa luonnollinen rauta nestemäisenä ja suoraan soluun imeytyvänä tippana. Ei apu- eikä lisäaineita, ei alkoholia, ei hiivaa, laktoositon ja gluteeniton. Sopii vegaaneille. Sisältää 28 hivenainetta ja fumaarihappoa.

Superior Source Just Women Iron on vatsaystävällinen ja erittäin tehokkaasti imeytyvä kielenalusrautatabletti. Paras raudan muoto imeytyvyydeltään (rautafumaraatti).
 

Pehmeyttä elämään

La Cure käsivoide hoitaa kuivia käsiä. Pitkävaikutteinen, hyvin imeytyvä voide sisältää Kuolleenmeren mineraaleja. Käyttö: ehkäisemään ihon kuivuutta. Päivittäiseen käyttöön koko perheelle. Miellyttävä mieto tuoksu.

La Cure jalkavoide on tehokas kuiville ja halkeaville kantapäille. Hillitsee säärten kutinaa ja ihon kuivuutta. Hyvin imeytyvä voide sisältää Kuolleenmeren mineraaleja ja luonnonöljyjä. Pitkävaikutteinen ja riittoisa.
 

Sisäiseen kuumotukseen

Viridian luomu salvia: Salviasta hyötyvät erityisesti vaihdevuosi-ikäiset naiset, jos kuumat aallot ja liiallinen hikoilu haittaavat elämänlaatua.
 

Hedelmällisessä iässä oleville

Viridian luomu foolihappo sisältää Orgen-FA® sitruunauutetta luomu sitruunankuoresta, josta saatua luonnollista foolihappoa on 400 µg. Lisäksi kapseli sisältää sinimailasen lehtijauhetta. Luonnollinen valinta myös raskautta suunnitteleville ja raskauden aikana. Vegaaninen.
 

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 28.2.–3.4.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Voimaannuttavat B-vitamiinit naisen terveydelle
  Yleistä B-vitamiineista Tarvitsemme B-vitamiineja jokaisen elimistön solun aineenvaihduntaan, energian...
Lue
Virkeänä kohti kevättä
Kansainvälisen naistenpäivän (8.3.) lähestyessä olemme koonneet tähän lehteen hyviä terveysvinkkejä eri-ikäisille...
Lue