Kasviproteiinia valittaessa huomioi aminohappokoostumus

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat sekä suoja- että energiaravinto­aineita kehollemme. Proteiinit ­muodostuvat 20 aminohaposta, joista yhdeksän on välttämättömiä amino­happoja. 

Välttämättömät aminohapot tarkoittavat, että ne on saatava ravinnosta, sillä elimistömme ei pysty niitä itse rakentamaan. Välttämättömiä aminohappoja ovat histidiini, tryptofaani, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, valiini, leusiini ja isoleusiini.
 

Tasapainoinen aminohappojen saanti

Eläinkunnan proteiinit, kuten kananmuna, liha ja maito sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja hyvässä suhteessa. Kasvikunnan tuotteissa proteiinin määrä sekä laatu, eli aminohappojen suhteet vaihtelevat. Näin ollen etenkin kasvis- ja vegaaniruokavalioissa on tärkeää kiinnittää huomiota välttämättömien aminohappojen tasapainoiseen saantiin. Yleisesti vilja- ja palkokasveja nautittaessa yhdessä saadaan hyvässä suhteessa kokoon välttämättömät aminohapot. 
 

Kasviperäiset proteiinivalmisteet

Liikkuvan ihmisen kohdalla proteiinin tarve kasvaa. Kasviperäistä proteiinituotetta valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota niin proteiinin määrään kuin aminohappokoostumukseen. Tuotteet, jotka koostuvat useamman eri kasviproteiinin sekoituksesta sisältävät todennäköisemmin hyvässä suhteessa kaikki välttämättömät aminohapot. Aminohapot ilmoitetaan pakkauksessa ravintoarvojen yhteydessä, joten kurkkaa pakkauksen kääntöpuolelle, kun olet seuraavan kerran ostamassa kasviproteiinia.
 

Herkullinen smoothiebowl

Kirpeä puolukka, makea mango ja kermainen avokado ovat mainiot makuparit Cocovi Super Vege­proteiinille. Tätä smoothie­bowlia tekee mieli nautiskella niin aamupalana kuin jälkkärinäkin. Voit lisätä smoothieen halutessasi myös muita superfood-jauheita, kuten maca-jauhetta!

2 annosta

1/2 kypsä avokado
2 dl pakastemangoa
3 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita
2 rkl Cocovi Super Vegeproteiinia
1/2 dl kookosmaitoa
noin 3 dl kasvimaitoa

Mittaa kaikki smoothien ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää hedelmiä, marjoja tai muita aineksia tarvittaessa. Annostele smoothie kahteen kulhoon, koristele omenasiivuilla, puolukoilla, hampunsiemenillä, mulperimarjoilla ja nauti!

Ohje: Tuulia Talvio CocoVi
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 14.3.-3-4.2018 tai niin kauan kuin...
Lue
Nivelterveyttä sisäisesti ja ulkoisesti
  Hydrolysoitu kollageeni on tärkeää nivelten terveydelle Tutkimukset osoittavat Collagainin sisältämien 1....
Lue
Kombucha-terveysjuoma virkistää!
Kombuchan valmistukseen tarvitaan teetä, sokeria ja elävä kombucha-viljelmä. Tätä viljelmää nimitetään usein ”...
Lue