Kalaöljyn EPA-rasvahappo suojaa sydäntä ja ehkäisee valtimotauteja

Japanilaiset tutkijat kehittivät yli 30 vuotta sitten E-EPA-kalaöljyn, joka on puhdasta, väkevöityä, etyyliesteröityä EPA-omega-3-rasvahappoa. Sitä valmistetaan tislaamalla kalaöljy tyhjiössä, jolloin se puhdistuu täydellisesti vierasaineista ja sen rasvahappokoostumus voidaan muuntaa halutunlaiseksi. E-EPAsta on poistettu kalaöljyn turhat ja haitalliset rasvahapot. Japanissa ja USA:ssa E-EPA on reseptilääke, mutta EU-maissa se on ravintolisä, jota saa ostaa vapaasti.

 

E-EPAa on tutkittu pitkään psykiatriassa ja kardio­logiassa, ja tulokset ovat vallan erinomaisia. E-EPA ehkäi­see ja hoitaa masennusta, osoittavat psykiatrian klinikoiden tutkimukset eri puolilta maailmaa. E-EPA korjaa veren häiriintynyttä rasvaprofiilia sekä ehkäisee ja poistaa valtimoiden seinämiin kertyneitä ahtauttavia paakkuja, toteavat amerikkalaiset sydänlääkärit uudessa kirjallisuuskatsauksessaan (Vascular Pharmacology 2017). Laajamittaisesta statiinien käytöstä huolimatta ihmiset sairastuvat valtimo- ja sydäntauteihin. Tarvitaan siis täydentävää hoitoa, joka vähentää sairastumisen riskiä, toteavat sydänlääkärit. E-EPA-kalaöljy tarjoaa tutkitusti tällaisen tehokkaan ja turvallisen keinon. On poikkeuksellista, että johtavat erikoislääkärit suitsuttavat tällä tavoin arvostetussa tiedelehdessä ravintolisän terveysvaikutuksia.

E-EPA alentaa tehokkaasti ja turvallisesti seerumin kohonneita triglyseridejä – jotka ovat valtimotautien riskitekijöitä – ilman, että LDL-kolesterolin pitoisuus suurenee, ja lisäksi E-EPA vaikuttaa suoraan ateroskleroottisiin paakkuihin estäen niiden syntyä ja poistamalla niitä valtimoista. Paakkujen poisto ja niiden stabiloiminen on tärkeää, sillä paakut repeävät herkästi ja lähettävät verivirran mukana palasia, jotka voivat tukkia sepel- tai aivovaltimon ja aiheuttaa siten sydän- tai aivoinfarktin. E-EPA estää myös hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), joka on syytekijänä kaikissa pitkäaikaissairauksissa, korostavat kardiologit.

Maailman suurin kalaöljytutkimus, JELIS, tehtiin E-EPAlla Japanissa. Siihen osallistui yli 18 600 sepelvaltimotautipotilasta, joista puolet sai statiinien lisänä E-EPA 1 800 mg päivässä lähes viisi vuotta. Puolet potilaista toimi verrokkeina. E-EPA vähensi vakavia sydäntapahtumia 19 % verrattuna pelkkään statiinihoitoon. Uusien sepelvaltimotautien ilmaantuminen väheni 53 % ja aivohalvausten uusiminen 20 % (paremmin kuin millään lääkityksellä). Lisäksi on käynyt ilmi, että E-EPA suojaa statiinien haittavaikutuksilta.

Yhdysvalloissa on parhaillaan käynnissä suuri kliininen kaksoissokkotutkimus REDUCE-IT, jossa 8 000 potilasta saa päivittäin 4–6 vuotta joko 4 g/vrk E-EPAa tai lumetta. Hanke aloitettiin vuonna 2011, ja se valmistuu 2017 lopulla. Tarkoitus on selvittää, kuinka E-EPA ehkäisee sepelvaltimotautia tässä aineistossa. Jos tulokset osoittautuvat odotusten mukaisiksi, E-EPAlle anotaan lääkeviranomaisilta käyttötarkoitusta sepelvaltimotaudin ehkäisyyn ja hoitoon. Suomessa on saatavana 70- ja 90-prosenttista E-EPAa, joka sisältää D3-vitamiinia.

Monet sydänlääkärit vannovat kuitenkin edelleen EPA + DHA -yhdistelmän nimeen. Sitäkin saa terveyskaupoista etyyliesteröitynä E-EPAn ja E-DHAn muodossa. Mikään ei estä nauttimasta kumpaakin vahvaa kalaöljyvalmistetta yhtä aikaa.
 

Kysy lisää tuotteista lähimmästä Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 3.5.–30.5.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Terveysuutisia maailmalta
Lämpimät terveiset terveysalan messuilta Lontoosta. Siellä minulle vahvistui jo aiemmin kokemani tunne: tämä on se...
Lue
Virkeä vegaani!
Kasvisruokavalioita on erityyppisiä, joista vegaaninen ravinto sisältää ainoastaan kasvikunnan tuotteita. Liha,...
Lue