Immuniteetti, hermosto ja hormonit tarvitsevat E-vitamiinia

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota on saatava ravinnosta, sillä keho ei pysty itse sitä valmistamaan. Ruuassa E-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa mantelit, kala, kasviöljyt ja pähkinät.

Vaikka E-vitamiini on rasvaliukoinen, se varastoituu elimistöön vain lyhyeksi ajaksi: jopa 75 % nautitusta E-vitamiinista poistuu samana päivänä. Fysiologisilla annoksilla E-vitamiinin imeytyminen on 20–50 % riippuen elimistön E-vitamiinivarastoista. Suurista yli 300 milligramman kerta-annoksista imeytyy vain murto-osa.
 

E-vitamiini on solujen vartija

Soluja vahingoittavia happiradikaaleja syntyy sekä elimistön normaaleissa aineenvaihduntaprosesseissa, että fyysisen aktiviteetin johdosta. E-vitamiini toimii solukalvojen vartijana, sillä sitä tarvitaan runsaasti paljon happea käyttävissä soluissa ja kudoksissa, kuten punasoluissa, lihaksissa, keuhkoissa, aivoissa ja hermostossa. Myös hormonitoiminta, immuunipuolustus, sokeritasojen säätely, geenien ilmentyminen (DNA:sta luettava geneettinen informaatio uuden proteiinin valmistuksen yhteydessä) ja aineenvaihdunnan prosessit tarvitsevat E-vitamiinia. Elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyössä muiden hapettumista estävien aineiden, kuten C-vitamiinin kanssa, joka voi uudelleenaktivoida jo käytetyn E-vitamiinin tehon kehossa.

E-vitamiinia on perinteisesti käytetty myös ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitämiseksi. Riittävä E-vitamiinin saanti on edellytys terveelle lihaksistolle, ja siksi erityisesti ikääntyneet henkilöt, joilla lihasvoima on heikentynyt, tarvitsevat sitä päivittäin.
 

E-vitamiinin puutosoireet

Tasapainoaistin heikentyminen, lihasheikkous, näkökyvyn häiriöt, kuukautisvaivat ja erilaiset suolisto- ja ruuansulatusongelmat voivat kertoa E-vitamiinin puutoksesta. E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 12 milligrammaa, mutta kun otetaan huomioon nykyisin yleistyneet elintasosairaudet ja ympäristön kemikaalialtistukset, optimaalinen tarve on todennäköisesti huomattavasti suurempi. Terveysviranomaiset ovat arvioineet, että jatkuvan, vuosia kestävän, päivittäisen käytön turvallinen yläraja on noin 300 milligrammaa. USA:ssa on havaittu, että 90 % väestöstä ei saa riittävästi E-vitamiinia ruuasta. EU-maissa vastaavaa tutkimusta ei ole saatavilla. E-vitamiinin tarve riippuu henkilön yleisestä terveydentilasta, stressitasosta, elintavoista, lääkityksistä, suoliston terveydestä ja perimästä.
 

Luonnollinen E-vitamiini imeytyy paremmin

Luonnossa esiintyvä ”E-vitamiini” on kahdeksassa eri kemiallisessa muodossa. D-alfa­tokoferoli on näistä ylivoimaisesti parhaiten imeytyvä ja 100 % aktiivinen muoto. E-vitamiinin synteettinen muoto on dl-alfatokoferoli, jolla on kahdeksan erilaista esiintymismuotoa. Niistä vain yhdellä on yhtä suuri vaikutus kuin luonnollisella d-alfatokoferolilla. Tämän vuoksi E-vitamiinin synteettinen dl-muoto toimii puutteellisesti elimistössä.

Solgarin E-vitamiini on luonnollisena ja bioaktiivisena GMO-vapaasta soijasta eristettynä d-alfatokoferolina. Lisäksi Solgar E-vitamiinivalmisteissa on mukana muitakin tokoferoleja, jotka toimivat yhteistyössä alfatokoferolin kanssa. Tämän ansiosta valmiste tehostaa E-vitamiinin synergistä ja kokonaisvaltaista vaikutusta koko kehossa.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Puhdistu ja virkisty tammikuussa!
  Painonhallintaan & laihduttamisen tueksi Hyvän Olon Konjac sisältää glukomannaania, karnitiinia ja...
Lue
Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 3.–30.1.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Suolapiippu – suolahuone pienoiskoossa
Myös toisen maailmansodan aikana, kun Saksassa käytettiin suolakaivosta pommisuojana, monet astmaatikot huomasivat...
Lue