Siirry sisältöön
Yrttien eteeriset öljyt avuksi tukkoiselle nenälle ja kadotetulle äänelle

Yrttien eteeriset öljyt avuksi tukkoiselle nenälle ja kadotetulle äänelle

Tuntuuko pää raskaalta? Onko nenä tukossa ja ääni painuksissa? Syksyisin vilkkaasti kiertävät flunssavirukset ovat yleisiä tukkoisuuden aiheuttajia. Joskus flunssa jää vain kurkkuun kutittamaan, eikä silloin ehkä ole riittävää syytä jäädä kotiin niistämään. On vain pakko jaksaa. Olet sitten töissä tai kotona toipilaana, on tukkoinen olo aina yhtä kelju kaveri.

Carmolis on Suomessa yrttivalmisteiden ehdoton klassikko. Se on kuulunut suomalaiskotien lääkekaappien varustukseen jo 30 vuoden ajan. Carmolis yrttitippojen haihtuvia öljyjä käytetään ensisijaisesti avaamaan tukkoisia hengitysteitä, mutta myös helpottamaan ruuansulatusta sekä rentouttamaan rasittuneita lihaksia.

Carmolis auttaa vuosittain miljoonia ihmisiä myös kansainvälisillä markkinoilla. Itävallassa valmistettaviin yrttitippoihin luotetaan tänä päivänä 15 Euroopan maassa.
 

Munkkien viisaasti valitut yrtit

Karmeliittaveljeskunnan munkit valmistivat yrttitippoja luostariapteekissaan jo 1600-luvulla. Carmolis sisältää haihtuvia eli eteerisiä öljyjä yhdestätoista yrtistä. Tehon perustana ovat edelleenkin piparminttu, laventeli, kaneli, neilikka, sitruunamelissa, muskotti, salvia, sitruunaruoho, anis, sitruuna ja timjami. Kaikkia näitä yrttikasveja on käytetty perinteisesti myös yksittäin hengitysteiden ja oikuttelevan vatsan rauhoittamiseen.

Yrttiöljyt ovat yleisesti voimakasaromisia ja monipuolisesti vaikuttavia tehotippoja. Useimmat niistä ovat antiseptisiä eli ne hillitsevät bakteerien kasvua paikallisesti. Pienen molekyylikoon takia haihtuvat öljyt imeytyvät helposti hengitysteiden ja mahan limakalvoille sekä ulkoisesti käytettynä iholle. Tästä syystä Carmolis yrttitipat vaikuttavat tehokkaasti jo hyvin pieninä annoksina.
 

Näin helpotat oloasi Carmolis yrttitipoilla

Kuumaan nesteeseen sekoitettuna 
Lisää 5–10 tippaa Carmolista kuumaan veteen tai esim. yrttiteen joukkoon. Mausta juoma halutessasi esim. hunajalla. Kuuman juoman ja haihtuvien öljyjen höyryt vaikuttavat nenän ja nielun limakalvoihin. Lämpö ja yrtit rauhoittavat nielua nopeasti ja lepyttävät oloa hetken kuluttua myös vatsan kautta. Nauti annos korkeintaan 5 kertaa päivässä.

Sokeripalaan imeytettynä
Tiputa 5–10 tippaa Carmolista sokeripalalle ja anna sen imeytyä. Imeskele yrttistä sokeripalaa suussa ja anna haihtuvien öljyjen virkistää hengitysteitä. Tämä on helppo tapa nauttia Carmolista missä ja milloin vain. 40 ml tippapullo ja kahvilan sokeripalapakkaus sopivat pieneenkin tilaan. Nauti annos korkeintaan 5 kertaa päivässä.
 
Höyryhengityksenä
Valmista höyryhengitettävä yrttiseos laakeaan astiaan suhteessa 10 tippaa Carmolista / 1 dl kuumaa vettä. Hengitä lämmintä höyryä, kunnes olo helpottuu. Voit tehostaa höyryhengitystä asettamalla astian, pään ja hartioittesi yli suojaavan pyyhkeen. Lämmin höyry rentouttaa ja helpottaa nopeasti tukkoista oloa. Silmät on hyvä pitää kiinni höyryhengityksen aikana. 

Kurlaamalla
Valmista kurlausvesi sekoittamalla noin 10 tippaa Carmolista 1 dl:aan kylmää tai lämmintä vettä. Kurlaa kurkkua sopivalla nestemäärällä puolen minuutin ajan. Raikas Carmolisvesi virkistää mukavasti karhealta tuntuvaa kurkkua. 

Yöksi iholle siveltynä
Sivele muutamia tippoja Carmolista ohimoihin, rintakehälle ja niskaan. Tukkoinen olo helpottuu ja koko keho rentoutuu lepoa varten. Kokeile myös kuinka Carmolis toimii rasittuneille lihaksille siveltynä. Älä levitä tippoja rikkoutuneelle tai ärtyneelle iholle.
 

Tutustu myös muihin ajankohtaisiin Carmolis tuotteisiin:

Carmolis yrttikaramellit
Kovat karamellit viipyvät suussa pitkään. Ne sopivat mainiosti käheälle kurkulle ja tukkoiselle nenälle. Perinteiset vahvasti raikastavat karamellit ovat saatavana sokerittomana ja aidosta sokerista valmistetuttuna. Kokeile myös lempeämpää hunajaista karamellia tai uutta lämmittävää inkivääri Carmolis karamellia.

Carmolis yrttipastilli
Pehmeä, sokeriton yrttipastilli raikastaa suun ja nielun sekä kirkastaa äänen. Pienempi pastilli on helppo pitää suussa silloin, kun ääni on katoamassa, mutta puhe ei saisi lakata. Yrttipastilli sopii kaikille, mutta suosittelemme sitä erityisesti puhetyötä tekeville ja laulajille. Perinteisen vahvan pastillin rinnalla on myös miedompi Sitruunamelissa Carmolis yrttipastilli.

Carmolis geeli
Yrttien eteerisiä öljyjä sisältävä geeli ulkoiseen käyttöön. Tuotteen erityinen koostumus on tarkoitettu flunssan, kuntoilun tai muun fyysisen rasituksen kipeyttämille lihaksille. Iholle levitetty geeli antaa aluksi viileän tunteen ja sitten pitkään lämmittävän vaikutuksen. Carmolis geeli imeytyy nopeasti eikä tahraa. Geelin tehoaineina on yrttiöljyjen lisäksi kamferoli ja metyylisalisylaatti.
 

Carmolis-tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoista ja -verkkokaupasta.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen