Siirry sisältöön
Ubikinoli – kun oma energiantuotanto ei enää riitä!

Ubikinoli – kun oma energiantuotanto ei enää riitä!

Ubikinolista voi olla hyötyä mm. energiansaannin tehostamiseen, sydämen toiminnan tukemiseen, lihaskipuihin ja stressiin. Aito Ubikinoli 50 mg on ubikinonia aktiivisessa ubikinolimuodossa, joka vastaa parhaiten elimistön omaa tuotantoa.

Kuka sen käytöstä voi hyötyä?

Ubikinoni Q10 on vahva antioksidantti, jota elimistö tuottaa itse maksassa. Sen tuotanto on suurimmillaan 20-vuotiaana, jonka jälkeen se alkaa pikkuhiljaa laskea. Yli 40-vuotiaat hyötyvät enemmän ubikinolilisästä, koska iän myötä ubikinonin muuntaminen ubikinoliksi vaikeutuu.

Ubikinolin käytöstä voi olla hyötyä

  • Sydämen normaalin toimintakyvyn vahvistamiseen
  • energian tuotannon tukemiseen
  • paljon urheileville
  • pitkittyneeseen stressiin
  • sydämen vajaatoiminnassa
  • tarkkaavaisuushäiriöissä kuten ADD ja ADHD
  • CFS eli kroonisessa väsymysoireyhtymässä
  • lihaskivuissa, erityisesti jos käytössä on kolesterolilääkitys.

Kolesterolilääkitys eli statiinit laskevat voimakkaasti Q10 tuotantoa, jonka vuoksi osa lääkityksellä olevista kärsii mm. lihaskivuista. Osa lääkäreistäkin suosittelee statiinien haittojen ehkäisemiseen ubikinonilisää.

Hapettunut ja pelkistynyt muoto ja muuntoprosessi

Ubikinoni Q10 on hapettunut ja ubikinoli pelkistynyt eli aktiivinen muoto samasta molekyylistä. Kun ubikinoni pelkistyy, se ottaa itselleen kaksi elektronia, jolloin siitä tulee ubikinolia.  Plasmassa jopa 98 % on pelkistyneessä ubikinoli-muodossa. Toisin sanoen keho pitää ubikinoli-muotoa parempana.

Kehossa ubikinoni-ubikinoli (ja toisinpäin) -muunnosta tapahtuu joka sekunti solujemme voimalaitoksissa eli mitokondrioissa. Tämä muunnos molempien muotojen välillä on osa prosessia, jossa ruoka muutetaan energiaksi solun sisällä. Tämä on merkittävää elimistön normaalille toiminnalle, etenkin lihassoluille, joista juuri sydänlihas työskentelee kaikista eniten.

Ubikinonin muuntumista ubikinoliksi voi haitata mm. oksidatiivinen stressi, muunnosta vastaavan entsyymin puutos, geneettinen puutos, ikä, sairaus tai ubikinonin vähäinen saanti ravinnosta. Mielenkiintoista kyllä, tutkimuksen mukaan muunnosta voi edesauttaa klorofyllipitoisten, vihreälehtisten vihannesten nauttiminen ja auringonvalo. Kun vihanneksen sisältämä klorofylli päätyy verenkiertoon ja henkilö oleilee heti sen jälkeen auringossa, klorofylli ikään kuin imee auringon säteilyä ja helpottaa ubikinonin muuttumista ubikinoliksi.

Ubikinoni ravinnossa

Ubikinoni on yksi harvoista rasvaliukoisista antioksidanteista, joita keho valmistaa itse. Ruoasta ubikinonia saa mm. lihasta (erityisesti sisäelimistä), sardiineista, makrilleista ja maapähkinöistä. Kuitenkaan iän myötä tapahtuvaa ubikinonin valmistusta maksassa ei pysty kompensoimaan ruoalla, koska saadaksemme 100 mg Q10:ä ruoasta, meidän pitäisi syödä esimerkiksi 20 pihviä tai 1,5 kg maapähkinöitä.

Aito Ubikinoli 

Aito Ubikinoli siAito Ubikinolisältää Kaneka ubikinolia. Kaneka menetelmällä hiivasta fermentoimalla valmistettu muoto vastaa parhaiten elimistön omaa Q10 tuotantoa. Muilla menetelmillä valmistetut sisältävät elimistölle vieraita CIS-isomeerejä. Kanekan ubikinoli on pelkistetyssä muodossa 99 %:sesti eli elimistö pystyy hyödyntämään sen erinomaisesti. Aito Ubikinoli ei sisällä gluteenia, vehnää, maitotuotteita, laktoosia eikä suolaa.

Auta kehoasi jaksamaan!

Anu Bouquet, dipl.ravintoterapeutti

Anu Bouquet toimii ravintoasiantuntijana vastaanotollaan Nummelassa, Espoossa ja Hyvinkäällä. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Anu pitää kursseja ja luentoja. Hän on hankkinut lisää koulutusta mm. kroonisten infektioiden hoidossa ja funktionaalisen lääketieteen laboratoriotestien tulkinnassa.

Edellinen artikkeli Nattokinaasi tehostaa verenkiertoelimistön toimintaa