Siirry sisältöön
Tarvitsetko E-vitamiinia helpottamaan vaihdevuosioireissa?

Tarvitsetko E-vitamiinia helpottamaan vaihdevuosioireissa?

Vaihdevuosioireet, kuten hikoilu, kuiva iho tai muistiongelmat saattavat olla hankalia. Ruokavaliolla ja elintavoilla on luonnollisesti paljon merkitystä, ja toisinaan lisäapua voi saada ravintolisistä, kuten E-vitamiinista. E-vitamiini voi lieventää vaihdevuosien oireilua.

Onko sinulla puutetta E-vitamiinista?

Onko sinulla joitakin näistä oireista, jotka liitetään monesti vaihdevuosien alkamiseen ja jotka jatkuvat usein vaihdevuosien aikana:

  • kuiva iho
  • ohenevat, kuivat hiukset
  • kuumat aallot
  • libidon lasku
  • mustelmataipumusta
  • muisti- ja keskittymiskyvyn ongelmia
  • vastustuskyvyn laskua.

Jos vastauksesi on kyllä, saatat tarvita lisää E-vitamiinia.

Ravinnon E-vitamiinin lähteet

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mm. kasviöljyt, avokado, pähkinät ja siemenet. Päivän E-vitamiiniannoksen saisit syömällä noin 20 mantelia, avokadon tai teelusikallisen vehnänalkioöljyä. Muistathan ostaa herkästi pilaantuvat kasviöljyt aina mielellään tummassa lasipullossa. Jos olet hyvin vähärasvaisella ruokavaliolla, sinulla on suurempi riski E-vitamiinin puutokseen. Ja mikäli sinulla on jo yllä kuvailtuja oireita, et välttämättä saa pelkästä ravinnosta tarpeeksi E-vitamiinia.

E-vitamiinin hyödyt

Vaihdevuosissa estrogeenin määrä laskee, joka lisää puolestaan sydän- ja verisuonitautiriskiä. On tutkimuksia (1, 2), joissa on todettu, että E-vitamiinin nauttiminen saattaa laskea tukosriskiä vähentämällä verisuonten plakkiintumista ja huonon kolesterolin määrää.

Kuumat aallot ovat niin ikään yksi välillä ikäväkin vaihdevuosien sivuvaikutus. E-vitamiinin on todettu joissakin tutkimuksissa (3) vähentävän kuumia aaltoja.

E-vitamiinin virallinen terveysväittämä on, että se edistää solujen suojaamista hapetusstressiltä. Hapetusstressi vaurioittaa soluja ja nopeuttaa ikääntymistä. Sitä syntyy mm. UV-säteilyn vaikutuksesta, kaupungin saasteista, tupakansavusta, torjunta-aineista, alkoholin ja lääkkeiden vaikutuksesta mutta myös verensokerihäiriöistä, tulehdustiloista ja kroonisten sairauksien vaikutuksesta. Vahvana rasvaliukoisena antioksidanttina E-vitamiini suojelee kehoa hapetusstressiltä.

E-vitamiinia pidetään myös ”kauneusvitamiinina”. Sen katsotaan vähentävän UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita, nopeuttavan haavojen paranemista sekä auttavan vähentämään ryppyjä.

Viridian luonnollinen E-vitamiini

Viridian luonnollinen E-vitamiini 400 iu sisältää E-vitamiinia d-alfa-tokoferoli-sukkinaatti -muodossa 330 mg eli erittäin tehokkaan määrän. Tämä on vitamiinin luonnollinen muoto, jota keho pystyy käyttämään hyväkseen.

Tuote ei sisällä ylimääräisiä täyte- tai lisäaineita. Se ei siis sisällä gluteenia, vehnää, soijaa, maitotuotteita, laktoosia, lisättyä sokeria, suolaa, hiivaa eikä lisäaineita. Viridian ei myöskään käytä eläinkokeita. Kapselit, nesteet ja jauheet ovat mahdollisimman puhtaita ja yksinkertaisia. Viridian sarjan tuotteista osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, tukemaan lasten, eläinten tai ympäristön hyvinvointia.

Viridian tuotteita löydät ainoastaan AITO hyvän olon kaupoista sekä -verkkokaupasta!

 

Lähteet

  1. Singh Indu, Turner H Alan, Sinclair J Andrew et al. Effects of gamma-tocopherol supplementation on thrombotic risk factors. Asia Pac J Clin Nutr 2007; 16 (3): 422-8
  2. Stephens N G, Parsons A, Schofels P M et al. Randomised controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease: Cambridge heart antioxidant study. Lancet 1996 Mar 23, 347 (9004): 781-6
  3. Ziaei S, Kazemnejad A, Zareai M. The effect on vitamin E on hot flashes in menopausal women. Gynecol Obstet Invest 2007; 64 (4): 204-7

 

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2