Siirry sisältöön
Suolisto kuntoon – helpot keinot arkeen

Suolisto kuntoon – helpot keinot arkeen

Suoliston hyvä kunto on terveytenne kivijalka. Aiheesta on viime vuosina alettu kirjoittamaan myös valtamediassa yhä enemmän.

Mm. funktionaalisen lääketieteen puolella sekä monien edistyksellisten lääkäreiden ja tutkijoiden keskuudessa suoliston merkitys on ollut tiedossa jo pitkään. Nyt yleinen ilmapiirikin alkaa kääntymään samaan suuntaan ja suoliston kunto on saavuttamassa arvoisensa aseman ihmisen terveyden kulmakivenä. 

Viime aikoina on puhuttu myös suoliston kunnon ja bakteerikannan merkityksestä suhteessa ylipaino-ongelmiin. On nostettu esiin näkemys, että suoliston bakteerikannalla on yhteys siihen, kuinka ihminen pysyy hoikkana tai kerää ylipainoa. 

Samoin on todettu henkisen hyvinvoinnin yhteys suoliston kuntoon ja bakteerikantaan. Mm. niin sanotun ”hyvänolonhormoni” serotoniinin tuotanto liittyy tiiviisti suolistoon ja sen kuntoon. Serotoniini syntyy osittain suolistossa. Sen muodostuminen on todennäköisimmin tehokkaampaa terveessä ja hyvinvoivassa suolistossa kuin huonokuntoisessa suolistossa. 

Suoliston kunnon vaaliminen kannattaa aloittaa jo varhaislapsuudessa. Vauva saa alatiesynnytyksessä äitinsä bakteerikannan, joten äitien kannattaa valmistautua raskauteen suolistonsa kunnon kohentamisella. Sektiolla syntyvien lasten osalta bakteerikanta muodostuu erilaiseksi, joten varsinkin silloin mahdollinen probioottilisä vauvalle ammattilaisen ohjeiden mukaisesti voi olla hyödyllistä.
 

Kuinka sitten tukea suoliston hyvinvointia arjessa? 

Mikäli suolisto on jo päässyt huonoon kuntoon:  

  • Aloita tunnistamalla yliherkkyyksiä mahdollisesti aiheuttavat ruoka-aineet, esimerkkeinä maitotaloustuotteet sekä gluteeniviljat.
  • Siivoa ruokavalio valkojauhotuotteista, sokerista ja huonoista rasvoista. 
  • Lisää ruokavalioon kasviksia, marjoja ja hyviä rasvoja.
  • Auta suolistoa kuntoutumaan hyvän ravinnon lisäksi oikeilla lisäravinteillä, kuten probiooteilla, L-glutamiini -valmisteilla, mahdollisella suolahappolisällä ja ruuansulatusentsyymeillä. Näiden käytön osalta kannattaa tarvittaessa kääntyä ravitsemusasiantuntijan puoleen. 
  • KUIDUT ovat ehdottoman tärkeitä suoliston hyvinvoinnille. Älä kuitenkaan aloita liian järeillä kuiduilla alkuun, mikäli sinulla on jo suolistovaivaa. Esim. psyllium on hellävarainen kuitulisä.
  • Lisää asteittain mukaan muita kuituvalmisteita, kuten valmiita kuitulisäsekoituksia, liotettuja chia-siemeniä, liotettuja kauraleseitä, pellavansiemenrouhetta tms. 
  • Älä aloita mitään detox- kuuria (puhdistuskuuria) ennen kuin suolistosi on kunnossa. Mikäli suolistosi on heikossa kunnossa, silloin elimistön kuona-aineet siirtyvät suolistosta helpommin verenkiertoon, minne ne eivät kuulu. 

Rauha vatsalle ja hyvää kesän odotusta!
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Tiia Kallio, ravintovalmentaja, HTM

Tiia Kallio, ravintovalmentaja, HTM

Tiia Kalliolla on kahdenkymmenen vuoden kokemus terveyden ylläpidosta ravitsemuksen ja elämäntapojen avulla. Kallio on perehtynyt funktionaaliseen ja integroituun lääketieteeseen Suomessa ja ulkomailla. Tiia Kallion mottona on ”Ota vastuu omasta terveydestäsi!”

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen